„Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai yra kompetentingi ir patyrę taikyti taktines priemones tokiose situacijose. Lietuvos siena turi būti visomis teisėtomis priemonėmis saugoma nuo bet kokio neteisėto valstybės sienos kirtimo, kaip šiuo metu prieš Lietuvą vykdomos hibridinės agresijos instrumento. Asmenys, tyčia bandantys kirsti valstybės sieną draudžiamose vietose, turi būti vertinami kaip asmenys, kurie ketina padaryti nusikalstamą veiklą – neteisėtai pereiti valstybės sieną“, – teigia A. Bilotaitė VRM pranešime spaudai.

Saugant valstybės sieną ir siekiant neįsileisti į Lietuvos teritoriją asmenų, ketinančių sieną kirsti neteisėtose vietose, sprendimu pavesta įpareigoti juos naudotis teisėtais sienos kirtimo ar prieglobsčio prašymo būdais – asmenis nusiųsti į artimiausią veikiantį tarptautinį pasienio kontrolės punktą ar diplomatinę atstovybę.

Kaip teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, valstybės siena turi būti saugoma, o pasieniečiai negali būti paversti tarsi viešbučio registratūros darbuotojais.

„Metų metais kalbam apie hibridines grėsmes, hibridinės agresijos veiksmus, bet kai susiduriam su šiuo reiškiniu tiesiogiai, toliau esam linkę vadovautis nebeaktualiomis instrukcijomis ir pasenusiu mąstymu. Dažnai – ir žinybiniu uždarymu.

Lukašenkos režimas šiandien paskelbė, kad bus vykdomi papildomi skrydžiai dar į tris Irako miestus. Nelegalūs migrantai sąmoningai bendradarbiauja su Baltarusijos režimu ir įžūliai, ciniškai bei nebaudžiamai pažeidinėja Lietuvos įstatymus.
Migracija gali būti tik legali. Nelegali migracija, kaip hibridinės atakos dalis, tik kompromituoja pagrįsto politinio prieglobsčio institutą.

Todėl sveikinu šio vakaro vykdomosios valdžios ryžtingą sprendimą imtis griežtų priemonių stabdant Baltarusijos režimo hibridinę ataką prieš mūsų valstybę.

Remiantis neeilinėje Seimo sesijoje liepos viduryje priimta rezoliucija, kuria pasiūlėme vykdomajai valdžiai imtis „visų priemonių, kad būtų suvaldyta ir užkardyta hibridinės agresijos grėsmė“, šiandien vidaus reikalų sistemos tarnybos buvo įpareigotos prieš nelegaliai valstybės sieną kertančius asmenis, nepaisančius teisėtų pareigūnų nurodymų, naudoti specifines priemones bei nedelsdamos juos grąžinti į Baltarusijos teritoriją. Pasisakiau už tokių priemonių naudojimą, nes dabartinė situacija jų reikalauja.

Palaikykime Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) bei kitų jiems talkinančių vidaus reikalų sistemos pareigūnų veiksmus, įgyvendinant šį sprendimą – apginti Lietuvos valstybės sieną“, – soc. tinkle „Facebook“ rašo politikas.

Užsieniečiai į Baltarusiją yra kviečiami kaip į saugią teritoriją, kurioje nevyksta jokie kariniai konfliktai. Tai reiškia, kad turizmo tikslais į Baltarusiją atvykęs užsienio valstybės pilietis, gavęs paslaugas, dėl kurių jis atvyko į šią šalį, turėtų išvykti taip pat legaliai, kaip į ją ir pateko. Tačiau į Baltarusiją atvykę asmenys yra naudojami organizuojant hibridinę agresiją prie sienos su Lietuva.

Pažymėtina, kad Baltarusija, priėmusi sprendimus taikyti bevizį režimą su daugeliu pasaulio valstybių, pati vienašališkai nevykdo sutarties dėl sienos teisinio režimo, o jos pasienio apsaugos institucijos prisideda prie nelegalaus Lietuvos Respublikos sienos kirtimo organizavimo. Lietuvoje asmenims, siekiantiems pagrįstai ir teisėtai prašyti politinio prieglobsčio, yra sukurta efektyvi prieglobsčio procedūra, kuria galima naudotis atvykus per veikiančius tarptautinius pasienio kontrolės punktus arba kreipiantis į Lietuvos diplomatines atstovybes užsienio šalyse.

LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ pristatydama sprendimą A. Bilotaitė teigė, kad grąžinti migrantus leidžia tarptautinė teisė, jeigu toks sprendimas yra laikinas ir jeigu migrantams yra pasiūloma alternatyvi galimybė kreiptis dėl prieglobsčio.

Pasak A. Bilotaitės, užsieniečiai į Baltarusiją kviečiami kaip į saugią teritoriją, kurioje nevyksta jokie kariniai konfliktai.

Anot Vidaus reikalų ministerijos, tai reiškia, kad turizmo tikslais į Baltarusiją atvykęs užsienio valstybės pilietis, gavęs paslaugas, dėl kurių jis atvyko į šią šalį, turėtų išvykti taip pat legaliai, kaip į ją ir pateko.

Nuo neteisėtos migracijos krizės pradžios VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą, jiems talkina pajėgos iš kitų Lietuvos institucijų, taip pat Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros („Frontex“) bei Estijos pareigūnai. Be to, Lietuva pradėjo tiesti spiralinę spygliuotos vielos tvorą – koncertiną.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 3 832 migrantai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2204)