Tiesa, šios sėklos yra renkamos neįprastai. Specialistams tenka važiuoti tarp eglių ir su specialiu bokšteliu kilti į medžio viršūnę. Nors žiemą siaučia gūsingi ir šalti vėjai, šį darbą atlikti yra būtina.

Vėliau specialaus įrenginio pagalba sėklos yra išvalomos nuo šiukšlių ir kitų nereikalingų šakų bei spyglių. Išvalius sėklas jos atskiriamos pagal dydį. Tuomet sėklos yra sėjamos specialiai tam pritaikytuose konteineriuose, kurie keliauja į šiltnamį. Taip prasideda medžio augimas.

„Paprastai sėjinukai šiltnamyje praleidžia apie 6–7 savaites. Toks modernus sodmenų auginimo būdas leidžia per metus išauginti iki trijų sodmenų rotacijų. Taip pat pritaikomas ir automatinis laistymas, reguliuojama temperatūra. Šviesos skirtos tam, kad augalai turėtų pakankamai energijos augimui“, – „Miško istorijose“ pasakojo VMU medelyno vadovas.

Rodydamas medelių sodmenis E. Kaluina sakė, kad kiekvienas sodinukas turi ir specialų pasą, ant kurio būna pažymima visa informacija apie sodinukus, jų sodinimo data. Vėliau šie sodinukai keliaus į miškus.

„Augindami ir sodindami konteinerinius sodmenis mes pasiekiame iki 90 – 98 proc. prigijimą. Taip sumažėja išlaidos atkūrimui ir nebereikia jų atsodinėti“, – paaiškino VMU Panevėžio medelyno vadovas.