Jis teigė neturintis jokių priekaištų, tikino, kad niekas jo neskriaudė ir nenaudojo prieš jį jėgos, todėl prašė žiniasklaidos nebeskleisti gandų.

„Prašyčiau nebeskleisti daugiau jokių gandų, nes dėl to kenčia Sofija ir mano tėvai, kurie yra Lenkijoje, informaciniame vakuume. Ponai, pagalvokite apie tai, kaip reaguotų jūsų motina, jeigu būtumėte tokioje situacijoje ir kažkas teigtų, kad jos sūnus buvo sumuštas, nors tai melas“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Jis teigė, kad nors pats jaučiasi gerai, jo tėvai kenčia dėl susidariusios situacijos ir jais manipuliuojama.

Tinklaraštininkas tikino, kad spaudos konferencijoje dalyvauja savo valia, niekas jo nevertė to daryti ir nieko už tai nesiūlė.

„Aš nebuvau verčiamas bendradarbiauti su tyrėjais – tai mano laisvas apsisprendimas ir noras“, – kalbėjo jis.

R. Pratasevičius teigė žinantis, kad daugybė žmonių internete vadina jį išdaviku, bet tikino, jog jo sąžinė rami ir jis siekia būti naudingas savo šaliai.

Salė, kurioje vyko spaudos konferencija – Nacionalinis spaudos centras, tėra nedidelė patalpa su šešiomis eilėmis sustatytomis kėdėmis. Į pirmas dvi eiles susėdo diplomatai, tarp kurių buvo ir Europos Sąjungos šalių atstovų (jų vietos buvo sužymėtos). Buvo ir mergina su Didžiosios Britanijos vėliava ant kaukės. Daugelis iš jų, kai pasirodė R. Pratasevičius, greitai paliko salę, skelbia RBC.

Demonstratyviai iš salės išėjo ir BBC filmavimo komanda. Korespondentas Jonah Fisheris „Twitter“ paskyroje parašė, kad neketina dalyvauti tokioje spaudos konferencijoje, į kurią atvykti R. Protasevičius buvo akivaizdžiai priverstas.

„Netikite tuo, ką nuoširdžiai sakau? Jei netikite, taip ir pasakykite“, – kreipėsi į salę R. Pratasevičius.

Po jo užduoto klausimo keletą sekundžių tvyrojo tyla. Tada atsistojo agentūros „BelaPAN“ žurnalistė Tatjana Korovenkova ir garsiai pareiškė netikinti tuo, kad R. Pratasevičius kalba savanoriškai – kad jam nevykdomas spaudimas.

„Nuoširdžiai jus užjaučiu. Sunku įsivaizduoti, ką pačiam teko išgyventi pastarosiomis savaitėmis. Netikiu nė vienu jūsų žodžiu. Taip pat nuoširdžiai jus užjaučia begalė Baltarusijos žmonių ir daugelis jūsų kolegų. Tiesiog laikykitės, ištverkite šitai“, – pasakė ji.

Dabar šie žodžiai ir per spaudos konferenciją žurnalistės pademonstruota drąsa aptarinėjami socialiniuose tinkluose.

„Pagrindinė išvada iš šios dienos spaudos konferencijos yra ta, kad Tatjana Korovenkova – labai kieta ir drąsi žurnalistė“, – socialiniame tinkle rašė organizacijos „Baltarusių žurnalistų asociacija“ pirmininko pavaduotojas Borisas Goreckis.

„Nepaisant visų valdžios pastangų užkimšti mums burnas, Baltarusijoje liko save gerbiančių žurnalistų. Tania Korovenkova, didžiuojuosi galėdama su tavimi dirbti“, – feisbuke parašė „Deutsche Welle“ korespondentė Baltarusijoje Aleksandra Boguslavskaja.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas R. Pratasevičiaus pasirodymą spaudos konferencijoje pirmadienį įvertino kaip toliau besitęsiantį režimo spektaklį.

„BBC žurnalistų žingsnis, aš manau, yra teisingas ir gali būtų galbūt ir pasekti juo, visiškai boikotuojant bet kokius oficialius pranešimus, ypač tuos, kuriuose dalyvauja dabar pats Ramanas. Režimas nori tas žinutes transliuoti, jis įsivaizduoja, kad Ramano perduodamos žinutės priimamos tarsi kaip didesnė teisybė, nors realiai tai yra tas pats. Parodymas, kad Vakarai supranta, koks čia vyksta spektaklis, galbūt padėtų tam pačiam Ramanui – jis nebūtų tampomas kaip instrumentas“, – pabrėžė VU TSPMI profesorius.

T. Janeliūnas taip pat atkreipė dėmesį į R. Pratasevičiaus susipainiojimą, kalbant apie pasirodymą spaudos konferencijoje – vienu metu jis kalbėjo, kad pats norėjo išeiti, kitu metu jau sakė, jog jam tokia galimybė buvo pasiūlyta.

„Akivaizdu, kad jį įkalbėjo arba buvo pasiektas susitarimas dėl to“, – pridūrė T. Janeliūnas.

Lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje „Telegram“, Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti Minsko oro uoste gegužės 23 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)