Ir ne šiaip normalus antikūnų kiekis. Tyrėjai teigia, kad ji yra „superatspari“, t. y. jos organizmas gamina daugiau antikūnų nei įprastai, skelbia „NBC News“.

„Nežinau, kodėl mano organizme tiek daug antikūnų, bet labai džiaugiuosi, – sakė moteris. – Jie leidžia man jaustis saugiai, nors dar nepasiskiepijau.“

68-erių metų amžiaus P. Bezzon gyvena Vo', į vakarus nuo Venecijos esančiame miestelyje, turinčiame maždaug 3 300 gyventojų. Tai buvo vienas pirmųjų miestų už Kinijos ribų, kuriame prasidėjo COVID-19 protrūkis, taip pat čia buvo užfiksuota pirmoji mirtis nuo COVID-19 Europoje.

Netrukus į Vo' atvyko mokslininkų, norėjusių geriau suprasti virusą ir žmogaus imuninės sistemos reakciją į jį.

Jų radiniai sukėlė susidomėjimą, kodėl kai kurie žmonės išlieka atsparūs koronavirusui net praėjus daug laiko nuo pradinio užsikrėtimo. Remiantis dar oficialiai nepaskelbto tyrimo, kurį atliko Padujos universiteto mokslininkai, bendradarbiaudami su Londono imperatoriškuoju koledžu, duomenimis, iš 129 ištirtų žmonių, tebeturėjusių antikūnų praėjus devyniems mėnesiams nuo pradinio protrūkio, 16 asmenų organizme nustatytas antikūnų kiekis buvo daugiau negu du kartus didesnis, palyginti su gegužės mėnesiu.

Vienas iš galimų paaiškinimų – pakartotinė infekcija. Šiuo metu tyrimas yra recenzuojamas.

Vo' meras Giuliano Martini sakė, kad kova su virusais yra miestelio istorijos dalis.

XIV a. iš vietovių, kuriose, kaip buvo manoma, siautė maro epidemija, į Veneciją atplaukę laivai turėjo laukti 40 dienų (itališkai „quaranta“), kad galėtų prisišvartuoti. Taip atsirado terminas „karantinas“.

Po dviejų amžių besiplečiančios Venecijos prekeivių ir kariuomenės pajėgos įsisavino pelkėtos ir nederlingos žemės dalį, esančią už 64 kilometrų į vakarus. Ten įsikūrė Vo', tačiau kaimelis buvo mažai kam žinomas, tik tarpinė stotelė keliaujant į Venecijos uostus ar iš jų į krašto gilumą.

Santykiniam anonimiškumui atėjo galas 2020 m. vasario 21 d., kai Vo' buvo užregistruota pirmoji oficiali mirtis nuo COVID-19 Europoje. Miestelyje greitai įsigaliojo karantinas.

Netrukus po karantino paskelbimo, už 32 kilometrų į šiaurės rytus esančio Padujos universiteto Molekulinės medicinos katedros profesorius Enrico Lavezzo ir jo komanda paklausė Vo' gyventojų, ar jie sutiktų dalyvauti papildomuose tyrimuose.

Mikrobiologas E. Lavezzo Vo' populiaciją masiškai ištyrė jau tris kartus.

„Antikūnų aptikome net lapkričio mėnesio pabaigoje, praėjus 9–10 mėnesių nuo pradinės infekcijos. Kol kas tai ilgiausias laikotarpis šios pandemijos metu, kai buvo aptikta antikūnų“, – sakė jis.

Nors vadinamųjų superatsparių asmenų buvo rasta ir kitose pasaulio šalyse, pats reiškinys, kai laikui bėgant antikūnų daugėja, o ne mažėja, yra retas. Geresnis supratimas, kaip sukelti tokį organizmo atsaką, gali tapti esminiu proveržiu, padėsiančiu įveikti COVID-19.

„Vakcina yra dirbtinė infekcija patogenu, – aiškino E. Lavezzo. – Savotiškai gerinama skiepijamų žmonių imuninė atmintis, kad kitą kartą virusui patekus į organizmą, imuninis atsakas būtų spartesnis ir stipresnis.“

Superatsparių žmonių aptikimas nėra pirmasis Vo' atliktas tyrimas, suteikęs daugiau informacijos apie koronavirusą.

2020 m. kovo mėnesį, kai daugeliui pasaulio valstybių COVID-19 vis dar atrodė kaip virusas, užkrečiantis toli esančių šalių gyventojus, E. Lavezzo ir kiti tyrėjai nustatė, jog 42,5 proc. Vo' užsikrėtusių žmonių nepasireiškė jokie simptomai.

Ši informacija paskatino Veneto regioną, kuriame yra Vo', ir likusius Italijos regionus testuoti gyventojus bei mėginti atsekti ir izoliuoti virusą.

G. Martini sakė, kad miestelio gyventojai masiškai tirtis sutiko vedami pareigos jausmo ir norėdami susigrąžinti gerą vardą. Po pradinio karantino ne vieną mėnesį niekas nedrįso atvykti į Vo' – jo bendruomenė įgijo „untori“, arba „maro platintojų“, reputaciją.

Gyventojams padėti skirta vietos tarybos telefono linija buvo užversta grasinamojo pobūdžio skambučiais.

„Mūsų kaimynai skambindavo ir šaukdavo, kad liktume savo miestelyje, kad daugiau pas juos esame nepageidaujami“, – pasakojo tarybos ir pradinės darbo grupės narė Erika Polito.

Nuo maro platintojų iki didelės superatsparių žmonių koncentracijos – Vo' gyventojai vėl džiaugiasi atsidūrę dėmesio centre, nes nepabūgo ateiti išsitirti.

Iš 3 300 Vo' gyvenančių žmonių tyrimuose dalyvavo apie 2 800. 53-ejų metų amžiaus Raffaella Frasson dalyvaus ir kitame tyrime, kad sužinotų, ar jos, kaip vieno iš superatsparių asmenų, organizme antikūnų kiekis ir toliau yra didesnis nei įprasta.

Kadangi Italijoje vakcinacija vėluoja, R. Frasson dar negali gauti pirmos dozės. Ji norėtų, jog antikūnai suteiktų daugiau pranašumų.

„Jeigu būtų toks dalykas kaip antikūnų pasas, jį išsiimčiau ir būčiau laisva, – pareiškė moteris. – Noriu keliauti ir mėgautis gyvenimu. Dėl pandemijos ir taip jau praradome labai daug laiko.“

R. Frasson antikūnai nėra vienintelis atidžiai nagrinėjamas dalykas. Tarp E. Lavezzo komandos renkamų duomenų yra ir Vo' gyventojų genetinis žemėlapis, leisiantis išsiaiškinti, ar kovoti su virusu jiems padeda kokie nors DNR ypatumai.

Meras mano, kad ši informacija gali padėti suprasti, kodėl Vo' yra nemažai superatsparių žmonių. Jis pažymėjo, kad didžiąją miestelio populiacijos dalį sudaro saujelė šeimų.

Nors E. Lavezzo nusiteikęs skeptiškai, su „NBC News“ žurnalistais kalbėję Vo' gyventojai didžiavosi superatsparumu ir smalsavo sužinoti rezultatus. „Tai mūsų DNR užkoduotas mechanizmas“, – sakė G. Martini.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)