Ištrauka iš Emanuelio Ryklio knygos „Tebūnie kava“:

Kavos rūšys ir porūšiai

Skyrius dedikuotas Coffea šeimynai. Jai priklauso žydintys augalai, kurių sėklos kasdienybėje vadinamos kavos pupelėmis ir yra naudojamos mūsų įprastam kavos gėrimui ruošti. Viskas iš pirmo žvilgsnio elementaru, tačiau šiek tiek papildomo dėmesio kavos biologijai ir skirtumams pasaulyje reikėtų dar skirti. Šios diskusijos gana dažnos, tad kilo noras išgryninti bent jau dalį kylančių klausimų.

Viso labo tik trys Coffea rūšys yra auginamos masiškai ir skirtos komerciniam naudojimui. Arabikos rūšis, arba Coffea arabica, yra labiausiai paplitusi ir apima apie tris ketvirtadalius parduodamos pasaulyje kavos. Vienas ketvirtadalis suvartojamos kavos tenka robustos rūšiai, dar vadinamai Coffea canephora. O tarp šių dviejų galima įterpti ir liberikos kavą, arba Coffea liberica, kuri sudaro iki vieno procento pasaulyje kultivuojamų pupelių. Visos čia paminėtos kavos rūšys kilusios iš Afrikos ir tik vėliau išplito po kitas šalis, kuriose yra tinkamos sąlygos joms augti, vešėti ir džiuginti mūsų nosis bei liežuvius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)