Plačiau apie daigų priežiūrą čia, o šiandien pakalbėsime apie laistymą.

Kaip teisingai laistyti pomidorus?

Visi sodininkai sutaria, kad pomidorams reikia vandens. Kai sėklos sudygsta, bet daigai dar gležni, labai atsargiai laistykite pomidorus, jei pasausėjo viršutinis žemės sluoksnis. Daigus laistykite reguliariai, bet ne per gausiai, antraip jie išstyps, gali susirgti juodlige. Laistykite saulėtomis dienomis, iš ryto.

Daigų laistymas po persodinimo

Persodinti pomidorų daigus būtina, kad kiekvienas daigas gautų erdvės ir substrato tolimesniam augimui. Persodintus daigus laistykite šiltu vandeniu, kad daigų šaknų sistema gerai išsivystytų ir daigai augtų.

Laistykite rytais, saulėtomis dienomis. Apniukusiu oru nelaistykite, antraip daigai per daug išstyps. Per daug neliekite, nes drėgmės perteklius skatina vegetatyvinį augimą. O sausra kenkia daigų augimui ir pomidorui derlingumui ateityje.

Kaip derinti laistymą ir tręšimą

Persodinus pomidorų daigus, svarbu tinkamas laistymas ir tręšimas. Jei daigai tvirti, neišstypę, lapai ryškiai žali, vadinasi, jiems pakanka maistingų medžiagų. Tada daigus galima palieti su nedideliu trąšų kiekiu du kartus. Pirmą kartą – praėjus dviem savaitėms po persodinimo, antrą – praėjus 2–3 kartams po pirmojo. Šiuo atveju naudokite kompleksines trąšas pomidorų daigams.

Jei daigų lapeliai pageltę, vadinasi, trūksta azoto. Paliekite amonio salietros tirpalu ar pridėkite šiek tiek šlapalo. Tirpalą sumaišykite, kaip nurodyta instrukcijoje. Galima užberti žiupsnelį trąšų ant žemės ir palieti šiltu vandeniu.

Jei daigai įgavo violetinį atspalvį, vadinasi, trūksta fosforo. Paliekite tirpalu su superfosfatu. Lėtai augančius pomidorus laistykite ir tręškite kas 10 dienų. Pomidorams patinka ir apipurškimas tirpalu su trąšomis.

Laistymas prieš ir po daigų persodinimo lauke

Pasodintus lauke pomidorus labai svarbu teisingai laistyti. Pomidorai nebijo sausros, bet augantiems lauke jiems reikia gana daug drėgmės. Drėgmei jie mažiau jautrūs, nei kopūstai ar agurkai. Pomidorai reikliausi drėgnai žemei tada, kai dygsta sėklos ir vaisių nokimo laikotarpiu.

Kitais vegetacijos etapais (kai auga daigai, žydėjimo ir vaisių mezgimo laikotarpiu) pomidorams ne taip stipriai reikia laistymo. Šiais laikotarpiais jiems netgi į naudą pajusti drėgmės deficitą – tai pristabdys daigų ir lapų augimą.

Tiesa, žemės neperdžiovinkite, nes žiedai ir užsimezgę vaisiai gali imti byrėti. Kai trūksta drėgmės, susilpnėja fotosintezė ir augimo procesai. Tad trąšos ne tik prasčiau įsisavinamos, bet ir gali pakenkti pomidorams, nes sausoje žemėje padidėja medžiagų koncentracija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)