Pasak „Linavos“ prezidento Romo Austinsko, situacija tragiška, kai kurie vairuotojai pasienyje įstrigę kelias paras.

„Žmonės yra pavargę ir supykę iki begalybės dėl Lietuvos neįgalumo spręsti klausimus greitai. Čia yra praeities klaida, nepažiūrėta. Kompiuteriai serveryje gi sensta, juos reikia laikas nuo laiko tvarkyti“, – BNS sakė R. Austinskas.

Anot jo, vežėjai patiria nuostolių, jie įsipareigoję tam tikru laiku pristatyti krovinius, tačiau to negali padaryti.

Nors muitinė žada, kad sistemos bus atstatytos iki 14 val., „Linava“ komentare tikina, kad darbai perkelti į pirmadienį, tad tik tuomet galima tikėtis, kad sistemos bus atstatytos.

„Linava“ ragina ministrę Skaistę kuo skubiau atstatyti neveikiančius IT serverius

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ viešai kreipiasi į finansų ministrę Gintarę Skaistę ir ragina kuo skubiau atstatyti jau ketvirta para neveikiančias Muitinės departamento IT sistemas. Kaip teigiama komentare, vežėjus piktina tai, kad maitinami tik pažadais, o šįryt pranešta, kad IT atstatymo darbų baigtis perkeliama į pirmadienį, nors vežėjai toliau skaičiuoja nuostolius.

„Linavos“ teigimu, ypač kritinė situacija formuojasi Baltarusijos pusėje – per naktį eilėje laukiančių vilkikų čia išaugo iki 2100. Situacija Lietuvos pusėje panaši kaip vakar – vidinėse muitinėse čia įstrigę apie 300 vilkikų.

Be to, eilė iš Baltarusijos pusės gali dar labiau ilgėti, nes tradiciškai šiuo metų laikotarpiu ši šalis taiko svorio ribojimus jų keliais važiuojančioms sunkiasvorėms transporto priemonėms, o dalis kelių dėl pavasario atlydžių yra uždaryti.

Asociacijos „Linava“ prezidento Romo Austinsko teigimu, šįryt atsakingi Muitinės departamento pareigūnai informavo, kad IT sistemų atstatymo baigtis nusikelia į pirmadienį, kovo 29 d., duomenys perkeliami bus ir savaitgalį, nes ne viskas vyksta taip sparčiai, kaip tikėtasi.

„Nebenorime klausytis pažadų. Juos girdime jau ketvirta para. Verslas susiduria su didžiuliais sunkumais dėl kelių sugedusių serverių, o Finansų ministerija net nebando spręsti šios kritinės problemos. Tad raginame viešai ministrę Gintarę Skaistę kuo skubiau spręsti šią problemą. Juk negali vilkikai stovėti pasienyje savaitę. Ar tai reiškia, kad verslas reikalingas tik mokesčiams mokėti? Problemas reikia spręsti patiems?“, – piktinasi R. Austinskas.

Anot jo, tai – precedento neturintis atvejis. Dar nėra buvę, kad tiek ilgai nepavyktų pataisyti IT sistemų. Šiandieninė situacija primena keliolikos metų senumo laikus, kai visi dokumentai buvo tvarkomi rankiniu būdu.

„Vairuotojai jau labai pikti, o vežėjai toliau skaičiuoja nuostolius. Jie bus didžiuliai. Tai ne vien 300 eurų dienos prastovos vienam vilkikui. Kita dalis nuostolių susidarys dėl konkrečių vežėjų įsipareigojimų pagal sutartis dėl krovinių pervežimo, kurių absoliuti dauguma vėluoja pas užsakovus. Asociaciją jau pasiekė raginimai kuo skubiau kreiptis į atitinkamas institucijas ir prašyti, kad valstybė kompensuotų patirtus nuostolius, nes dėl to kaltos neveikiančios IT sistemos“, – sako R. Austinskas.

Muitinė žada, kad sistemos pradės veikti 14 val.

Baltarusijos Valstybės sienos komiteto duomenimis, prie Medininkų iš Baltarusijos pusės laukia daugiau nei 700 sunkvežimių, o prie Lavoriškių – daugiau nei 500. Prie visų kontrolės punktų Baltarusijoje eilėse laukia daugiau nei 1960 sunkvežimių.

Medininkų postas

„Muitinė ėmėsi priemonių. Pirmą dieną į Lietuvą per Medininkų postą buvo įleistos 88 krovininės transporto priemonės, užvakar – 210, o vakar – 380. Dėl to, kad kai neveikia sistemos, buvo pradėta taikyti veiklos tęstinumo procedūra ir dokumentai pateikinėjami popieriniu būdu. Nepaisant to, kad muitinė pagerino pralaidumą, kontrabandistai taip pat nesnaudžia ir per sukurtą naują laisvą juostą lengvųjų automobilių vietoje sulaikėme kontrabandą su cigaretėmis. Tai šiuo metu tokia situacija“, – sako Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius.

Trečiadienį Muitinės departamentas informavo, kad deklaracijų apdorojimo sistema MDAS nuo antradienio neveikia dėl techninio gedimo, kurį ketinta pašalinti dar trečiadienį.

Dabar svetainėje muitinė informuoja informuoja, kad dėl vykdomų atstatymo darbų masto vartotojams ilgiau nei planuota nebus prieinamos MDAS, NKTS, IDAIS ir kitos muitinės informacinės sistemos. O darbus prognozuojama baigti iki kovo 26 dienos 14 val.

„Pagal paskutinę informaciją sistemų atnaujinimas planuojamas šiandien po 14 valandos. Jeigu bus teigiamas arba neigiamas atsakymas, nedelsiant apie tai informuosime muitinės puslapyje tarp aktualijų“, – patikino V. Volungenvičius.

Jis tvirtina, kad eilių į Baltarusiją iš Lietuvos pusės nėra.

„Muitinė pertvarkė darbą taip, kad krovininės transporto priemonės su prekėmis eksportą gali įforminti pasienyje, jeigu nepageidauja vidinėse muitinėse eksportuojant prekes į Rusijos federaciją arba Baltarusiją“, – paaiškino muitinės atstovas.

Lietuvos muitinė atsiprašo už sukeltus nepatogumus verslininkams ir vairuotojams, Muitinės informacinių sistemų centro darbuotojai deda visas pastangas kuo greičiau atstatyti informacinių sistemų darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)