„Matome, kad geri pavyzdžiai motyvuoja gyventojus atnaujinti savo būstą, todėl visada siekiame, kad gyventojai jaustų renovacijos naudą ir būtų patenkinti atliekamų darbų kokybe“, – sako daugiabučio atnaujinimo projektą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Donatas Jankevičius.

Panaudotos kokybiškos medžiagos

Devintojo dešimtmečio statybos daugiabučiui renovacijos metu buvo apšiltintos namo išorinės sienos, pamatai, apšiltintas stogas. Pakeisti visi vandentiekio, nuotekų tinklai, iš esmės atnaujinta šildymo sistema, pakeisti šilumos punkto įrenginiai, vamzdynai, radiatoriai, taip pat įrengta šilumos apskaitos daliklinė sistema.

„Daugiabučio renovacijos darbai vyko sklandžiai ir naudojant kokybiškas medžiagas, todėl numatytos renovacijos priemonės buvo įdiegtos mažiau nei per metus. Gyventojai patenkinti kokybišku rangovų darbu ir renovacijos privalumais: sumažėjusiomis šildymo sąskaitomis, komfortiškesne patalpų temperatūra bei patogesne ir priimtinesne gyvenamąja aplinka“, – daugiabučio modernizacijos privalumus vardija D. Jankevičius.

Daugiabučio atnaujinimo projektą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas priduria, kad namas priduotas tik pernai metų birželio mėn., todėl dar negalima palyginti faktinių sąnaudų skirtumų karštam vandeniui ruošti ir šildymui tarp 2019 ir 2020 metų. Tačiau po renovacijos Draugystės g. 25A esantis daugiabutis pasiekė B energinio efektyvumo klasę, o tai reiškia, kad turėtų sutaupyti 40 proc. ir daugiau pastato šildymui naudojamos energijos.

Draugystės g. 25A, Marijampolėje esantis daugiabutis iki renovacijos

Saulės kolektoriai

1981 m .pastatyto daugiabučio atnaujinimo projektą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas sako, kad po modernizacijos name įrengta atsinaujinančių energijos išteklių (saulės kolektorių), karštam vandeniui ruošti sistema. Jos nauda ir ekonominė, ir aplinkosauginė.

„Marijampolėje esančio daugiabučio gyventojai nusprendė ne tik renovuoti savo daugiabutį, bet ir suteikti jam antrą kvėpavimą – įsirengti saulės kolektorių, skirtą karštam vandeniui ruošti. Tokiu būdu tikimės sutaupyti daugiau nei 50 proc. reikalingos energijos ruošiant karštą vandenį ir taip gerokai sumažinti namo poveikį aplinkai“, – sako D. Jankevičius.

Patrauklesnė gyvenamoji aplinka

Teigiami daugiabučio modernizacijos pokyčiai palietė ir visą gyvenamąją aplinką – sutvarkytas ir prieigų prie namo apšvietimas. Daugiabučio atnaujinimo projektą administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojo teigimu, ateityje, kartu su Marijampolės miesto savivaldybės pagalba, yra galimybė praplatinti automobilių stovėjimo aikštelę. Taip būtų išspręstas automobilių parkavimo klausimas.

„Marijampolės savivaldybė vykdo programą, pagal kurią, turintys detalųjį planą, gali kreiptis į miesto savivaldybę dėl paramos tokiems darbams atlikti. Tokiu atveju savivaldybė skiria iki 80 proc. reikalingų lėšų aplinkos tvarkymo darbams atlikti. Ši savivaldos parama dar labiau pagerintų daugiabučio gyventojų gyventojų gyvenimo kokybę, bei visam laikui išspręstų automobilių parkavimo klausimą“, – teigia D. Jankevičius.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Renovuotas daugiabutis Marijampolėje

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86704981