Per pastarąją parą šalyje buvo nustatyti 14 356 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – daugiausiai per vieną dieną nuo vasario 4-osios, rodo Roberto Kocho instituto (RKI) duomenys.

„Europoje turėtume susirūpinti“, – trečiadienį žurnalistų asociacijai ACANU Ženevoje sakė R. Wieleris.

„Kalbant apie Vokietiją, esame trečiosios bangos pradžioje“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad gyventojams itin svarbu laikytis prevencijos priemonių, įskaitant kaukių dėvėjimą ir socialinio atstumo laikymąsi.

Vokietija nuo vasario pabaigos pradėjo labai pamažu švelninti karantino priemones. Pirmiausiai į mokyklas buvo leista grįžti jauniausiems mokiniams, o šią savaitę buvo leista vėl atidaryti kai kurias parduotuves.

Šalyje buvo juntamas visuomenės nuovargis nuo suvaržymų, kai lapkritį buvo uždaryti laisvalaikio, kultūros ir sporto objektai. Nuo gruodžio vidurio taip pat buvo sustabdytas tiesioginis mokymas ir buvo uždarytos dauguma parduotuvių.

Tačiau epidemiologai atkreipė dėmesį, kad pradėjo plisti užkrečiamesni nauji koronaviruso variantai, o kaimyninėse šalyse, įskaitant Čekiją ir Lenkiją, sergamumas taip pat padidėjo, todėl specialistai ne kartą ragino vengti suvaržymus švelninti per anksti.

Vis dėlto R. Wieleris sakė, kad esama ir vilties teikiančių ženklų, nes skiepijimo kampanija pradeda veikti.

„Jau matome poveikį tarp vyresnių kaip 80 metų [gyventojų]. [Koronaviruso] pernešamumas smarkiai mažėja“, – pabrėžė jis.

Vokietija, pradėjusi skiepyti gyventojus gruodžio pabaigoje, šias pastangas pirmiausiai nukreipė į vyriausius ir pažeidžiamiausius visuomenės narius, tačiau buvo kritikuojamas vakcinavimo kampanijos tempas, daug lėtesnis negu tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė arba Jungtinės Valstijos.

Tačiau R. Wieleris sakė esąs įsitikinęs, kad tunelio gale jau matosi šviesa.

Jeigu padėtis „netaps visiškai nevaldoma... Vokietijoje susigrąžinsime kontrolę ateinantį rudenį. Esu tuo visiškai įsitikinęs“, kalbėjo pareigūnas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)