Pateikiame patarimų, kokių augalų sėklas daiginimui galima sėti iš anksto – jau žiemai baigiantis.

Pagrindinės rekomendacijos

Ankstyvam daiginimui tinka tik tie augalai, kurių ilgas vegetacijos laikotarpis. Rinkitės vėlai sunokstančias, lėtai augančias rūšis. Svarbu teisingai paskaičiuoti sėjimo datą.

1. Perskaitykite ant pakelių, kokią temperatūra galima, perkeliant daigus į atvirą žemę.

2. Pasidomėkite oro prognozėmis artimiausiems mėnesiams – bus aišku, kada maždaug laukti reikiamos oro temperatūros.

3. Pagal preliminarią sodinimo datą paskaičiuokite, kiek dienų reikės, kad sėklos sudygtų ir ūgtelėtų daigai.

4. Pridėkite dar kelias dienas ar net savaitę, kurios pririeks, kad sutvirtėtų daigai.

5. Taip paskaičiuosite laikotarpį, kuriuo reikės sodinti daigus.

Daržovės

1. Paprikos

Optimalus metas sėti paprikų sėklas – vasario pabaiga. Jos auga lėtai, vegetacija trunka 50–65 dienas. Pirmiausia pamerkite sėklas į dygimą stimuliuojantį skystį, kad jos išbrinktų, antraip sėkloms sudygti prireiks 10 dienų, o tai – ilgas laiko tarpas. Išbrinkusias sėklas reikia šiek tiek padžiovinti, o tada pasėti į dėželes, vazonus su žeme. Į vieną duobutę dėkite ne daugiau nei pora sėklų, o kai sudygs, pašalinkite silpną antrą daigelį.

2. Pomidorai

Daiginimui iš sėklų tinka pomidorų rūšys, kurių vegetacijos laikotarpis – 100 dienų ar netgi dar ilgesnis. Persodinti pomidorus į lauką galima tik praėjus dviem mėnesiams po to, kai pasirodė daigai.

Jeigu pasėsite pomidorų sėklas žiemos pabaigoje, jau gegužę galėsite persodinti daigus į šiltnamį. Sėklas sėkite paskutinėmis vasario dienomis. Pirmiausia įsukite sėklas į marlę ir dezinfekuokite 1 proc. kalio permanganato tirpalu. Palaukite 20 min., tada pasėkite sėklas į specialią pirktinę žemę. Žemę dezinfekuoti galite tokiu būdu – 10 min. pakaitinkite ją 180 laipsnių karštumo orkaitėje.

Į dėžutes įdėkite sudrėkintos žemės. Padarykite 1 cm gylio duobučių 4 cm atstumu, sėklas sėkite į 1–2 cm gylį, paskui užberkite nedideliu žemių sluoksniu. Dėžutes su pasėtomis sėklomis iš viršaus uždenkite polietileno plėvele, kad sukurtumėte šiltnamio efektą su aukšto lygio drėgnumu. Kasdien apžiūrėkite pasėtas sėklas, jei žemė sausa, būtinai drėkinkite. Pirmi daigai turi pasirodyti maždaug po savaitės.

3. Baklažanai

Baigiantis žiemai galima sėti ir baklažanų sėklas. Anksčiau nepatartina, nes sudygs silpni daigai. Principas toks pats kaip ir sėjant paprikas. Sėklas pamerkite į augimo stimuliatorių, į vieną duobutę sėkite kelias sėklas, o kai sudygs, silpnus daigus išraukite. Daigus sodinkite į šiltnamį iki gegužės vidurio, priešingu atveju daigai peraugs.

4. Svogūnai

Svogūnų sėklas galima pradėti daiginti jau nuo vasario vidurio. Svogūnų sėkloms sudygti reikia nemažai laiko, jų daigai iš pradžių atrodo silpni. Bet praėjus porai mėnesių daigai prisisotina maistingų medžiagų ir juos galima sodinti į lysves, net esant tik 10 laipsnių šilumai naktimis. Svogūnai nesunkiai ištveria šaltį, neilgas šalnas. Tokiu pačiu principu daiginami ir sodinami porai.

5. Salierai

Sodinti galima tiek vienmečius, tiek daugiamečius salierus. Jų vegetacija trunka apie 60 dienų, o pirmieji daigai pasirodo maždaug po trijų savaičių. Jei norite pagreitinti procesą, pirmiausia pamerkite sėklas pusvalandžiui į karštą vandenį, paskui apdorokite augimo stimuliatoriumi. Į duobutę sėkite po dvi sėklas, o silpnesnį daigą paskui pašalinkite.

Žaliųjų palangių "gyventojai"

Uogos

1. Braškės

Braškių sėklas patartina sėti jau nuo sausio pabaigos–vasario pradžios. Daigai augs iki paskutinių gegužės dienų. Braškių daigus galima persodinti į lysves tik tada, kai daigas turės mažiausiai penkis lapelius.

2. Žemuogės

Žemių sėklas daiginimui sėjamos vasario pabaigoje. Prireiks nemažo laiko tarpo – net 3–4 savaičių, kol pasirodys daigai. Tiesa, ja po poros mėnesių iš jų išauga tvirti kupstai. Baigiantis gegužei ar prasidėjus birželiui, šiuos žemuogių kelmelius galima sodinti į lauko lysves. Žemuogėms reikia stropios priežiūros, jos mėgsta daug šviesos. Žemuogių daigams per dieną reikia 12–14 valandų šviesos, tad laikykite daigus ant palangės arba pasirūpinkite dirbtiniu apšvietimu.

Gėlės

1. Našlaitės

Trilapių našlaičių sėklas pasėkite paskutinėmis žiemos dienomis, jei norite džiaugtis šiomis gėlėmis pavasario pabaigoje–vasaros pradžioje. Sėklų neįspauskite per giliai į žemę, jos mažos, todėl laistant pačios nusės giliau. Vos našlaičių daigai ūgtelės, išsodinkite juos į atskiras talpas ir pastatykite patalpoje, kurioje laikytųsi +15 laipsnių temperatūra.

2. Begonijos

Begonijų sėklos neužkasamos į žemę, jos paskirstomos žemės paviršiuje ir kiek įspaudžiamos. Vasaros pradžioje begonijų dagus bus galima sodinti į lysves, jie greitai sužydės.

3. Rožės

Gėlių karalienę reikia kruopščiai prižiūrėti. Sėklas pirmiausia dezinfekuokite, atlikite jų stratifikaciją – palaikykite šaldytuve. Periodiškai apžiūrėkite pasėtas sėklas, bet greito rezultato nesitikėkite – sėklos sudygs ne anksčiau nei po poros mėnesių. Kai daigai pasirodys, galima sodinti juos po vieną į drėgną žemę.

Patartina įsigyti specialios žemės rožėms. Vazonėlius su rožių daigais pastatykite šiltoje vietoje (pvz., ant radiatoriaus). Rožėms patinka gausi saulės šviesa, – ne mažiau nei 10 valandų per dieną, – ir saikingas laistymas. Rožių daigus galima sodinti į lysves lauke tik tada, kai dirvos temperatūra bus ne mažiau nei 10–12 laipsnių.

4. Gvazdikėliai

Gvazdikėlių sėklas galite pasėti vasarį–kovą. Pasėkite sėklas į universalų žemių mišinį (arba sodo augalams skirtą žemę), 2–3 cm atstumu vieną nuo kitos. Po vienos–dviejų savaičių pasirodys daigeliai. Laikykite daigus šiltoje vietoje, kurioje būtų daug šviesos, laistykite saikingai. Persodinkite daigus lauke baigiantis pavasariui, o pirmųjų žiedų laukite rudenį.

5. Levandos

Daugiamečių levandų sėklos dygsta labai ilgai, taigi sėkite jas vasario pabaigoje 1,5–2 cm atstumu. Dėžę, lovelį ar pan. su levandų sėklomis perneškite į vietą, kurioje būtų 5 laipsniai šilumos, antraip nesudygs daigai. Po mėnesio perneškite daigus į šilumą, o vos įsivyraus šilti orai, sodinkite juos lauke.

6. Petunijos

Šių daugelio sodininkų mėgstamų augalų sėklų nereikia kišti giliai į žemę. Paskirstykite sėklas žemės paviršiuje, paskui švelniai įspauskite į žemę. Maždaug po 10 dienų pasirodys daigeliai. Tada geriausia pasodinti daigelius į atskirus vazonėlius, o kai atšils orai, persodinti į lysves lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)