Šį pasiūlymą ruošiamasi perduoti Rusijos pareigūnams, sakė informuotas šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo, nes komentavo naujosios JAV administracijos dar viešai nepaskelbtą sprendimą.

Jeigu nebus pratęsta, 2010 metais sudaryta naujoji START sutartis turi liautis galioti vasario 5 dieną. Tai yra paskutinis tebegaliojantis branduolinių arsenalų ribojimo paktas tarp abiejų šalių.

Rusija trečiadienį paragino naująją JAV prezidento J. Bideno administraciją laikytis „konstruktyvesnio“ požiūrio derybose dėl START sutarties.

„Tikimės, kad naujoji JAV administracija palaikydama su mumis dialogą laikysis konstruktyvesnio požiūrio, – nurodoma rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. – Esame pasirengę tokiam darbui vadovaujantis lygių teisių principais ir atsižvelgiant į abipusius interesus.“

J. Bidenas šią sutartį, dėl kurios susiderėjo ankstesnis demokratų prezidentas Barackas Obama ir kurią būtų galima pratęsti laikotarpiui iki penkerių metų, vadina „strateginio stabilumo tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos inkaru“.

Praėjusių metų spalį tuometinio prezidento Donaldo Trumpo administrac pareiškė, kad iš esmės pasiekė susitarimą su Rusija dėl naujosios START sutarties pratęsimo, tačiau Maskva netrukus atmetė JAV sąlygas.

D. Trumpo administracija nesėkmingai reikalavo, kad Kinija prisijungtų prie sutarties. Likus trims savaitėms iki JAV prezidento rinkimų, administracija nurodė palaikanti sutarties išsaugojimą neapibrėžtam laikotarpiui.

„Mes iš tikrųjų esame pasirengę pratęsti naująją START sutartį tam tikram laikotarpiui, jei jie mainais sutinka apriboti – įšaldyti – savo branduolinį arsenalą“, – sakė JAV derybininkas Marshallas Billingslea.

„Manome, kad iš esmės pasiektas susitarimas aukščiausiuose mūsų abiejų vyriausybių lygiuose“, – sakė jis konservatyviajame analizės centre „Heritage Foundation“. M. Billingslea tuomet išskrido į Helsinkį susitikti su savo kolega iš Rusijos, užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu, sakydamas, kad nujaučia proveržį ir kompromisą.

Tačiau S. Riabkovas teigė, kad JAV reikalavimas laikinai įšaldyti branduolinę veiklą yra „nepriimtinas pasiūlymas“. „Jei amerikiečiai sutiks su dokumentais, kuriuos mes jiems perdavėme, susitarimas gali būti pasiektas net rytoj“, – sakė jis.

„Bet esant tiek daug skirtumų, neįsivaizduoju, kuo remdamiesi mūsų kolegos Vašingtone pateikia tokias teorijas“, – sakė jis naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Mes esame pasirengę sudaryti šį susitarimą. Iš tikrųjų galime jį sudaryti rytoj. Tačiau Maskva taip pat turės parodyti politinę valią, kad tai įvyktų“, – savo ruožtu sakė M. Billingslea.

Tuomet nesutarta dėl JAV reikalavimų, kad Rusija pratęsimo periodu sustabdytų branduolinę veiklą ir leistų atlikti patikrinimus. M. Billingsleas sakė, kad JAV taip pat sutiktų su atitinkamais patikrinimais.

„Jei ką ir žinome apie rusus, tai tą, kad jie nuolat pažeidinėja sutartis“, – sakė jis.

D. Trumpo administracija jau pasitraukė iš vienos svarbios Šaltojo karo laikų sutarties, kuria buvo apribotos vidutinio nuotolio branduolinės pajėgos, nurodydama, kad Rusija pažeidė šią sutartį.

JAV administracija taip pat atsisakė sutarties, pagal kurią abi šalys galėjo skraidyti virš įslaptintų ar kitaip svarbių viena kitos vietų.

Buvo pranešimų, kad D. Trumpas pasipiktino rusų šnipinėjimo lėktuvui praskridus virš jo Bedministerio golfo laukų Naujajame Džersyje.