Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas sekmadienį oficialiai pranešė, kad nuo sausio 25 dienos viešajame transporte ir parduotuvėse privaloma dėvėti vienkartinius respiratorius su filtru, geriau žinomus kaip FFP2. Šalyje karantiną planuojama pratęsti iki vasario 7-osios.

Didžiausioje ir į pietus labiausiai nutolusioje Vokietijos Bavarijos žemėje pirmadienį įsigaliojo panašus reikalavimas traukiniuose, tramvajuose, autobusuose ir prekybos centruose, nors sankcijos už reikalavimo nepaisymą ir nebus taikomos iki sausio 24 dienos, be to, bus numatytos išimtys autobusų vairuotojams, kontrolieriams ir vaikams iki penkiolikos metų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir šešiolikos šalies žemių vadovai antradienį aptars Bavarijos sprendimą. Nuotolinio susitikimo metu tikimasi karantiną pratęsti ir vasariui, įvesti komendanto valandą ir imti taikyti naujus nuotolinio darbo reikalavimus.

Tinkamai dėvimas FFP2 respiratorius sulaiko iki 94 proc. dalelių. Tačiau kainuoja brangiau – įprastai nuo dviejų iki penkių eurų už vienetą. Jeigu šie respiratoriai taps privalomi, o tiekėjai nepasirūpins išaugusia paklausa, baiminamasi, kad šios apsauginės priemonės kaina tik kils.

Kai kurie virusologai perspėja, kad reikalavimas dėvėti būtent tokios rūšies respiratorius gali atnešti priešingą nei tikimasi rezultatą.

„Teoriškai pats sprendimas pereiti prie profesionalių apsaugos priemonių yra sveikintinas. Tik mane neramina faktas, kad noras sekti Bavarijos pavyzdžiu gali turėti esminių trūkumų. Dauguma atvejų FFP2 respiratoriai, jeigu dėvimi netinkamai, nėra veiksmingi: žmonės kvėpuoja pro tarpą, susidarantį tarp kaukės ir veido, o ne per specialių filtrą“, – paaiškina Hamburgo universiteto profesorius, Vokietijos virusologas Jonas Schmidtas Chanasitas.

Ekspertai sako, kad respiratoriai neveiksmingi ir tais atvejais, jeigu juos dėvintis asmuo turi barzdą.

„Puikiai suprantu argumentą, kad FFP2 respiratoriai yra geras greitasis sprendimas darbovietėms, kur sunku užtikrinti saugią ventiliaciją. Tik skeptiškai vertinu sprendimą juos privalomai dėvėti viešajame transporte, kur tikrai yra kitų būdų išvengti aerozolių rizikos, ir kur keleiviai privalės dėvėti kaukes ilgiau nei 75 minutes, o tai jau gali būti nesaugu“, – sako J. Schmidtas Chanasitas.

Rostoko universiteto medicininės mikrobiologijos, virusologijos ir higienos instituto direktorius Andreasas Podbielski naują apsauginių priemonių dėvėjimo reikalavimą vadina „populizmu ir nesąmone“.

„Šiuo atveju nematau didelės naudos saugumo prasme, daugiau rizikų“, – Miuncheno dienraščiui „Abendzeitung“ sakė jis.

Klausimai dėl FFP2, kurie yra Jungtinėse Valstijose naudojamų N95 ir Kinijos KN95 atitikmenys, prieinamumo taip pat lieka neatsakyti.

Vokietijoje valdžia nuo gruodžio 15 dienos išsiuntė kuponų FFP2 kaukėms 34,1 mln. vyresnių nei šešiasdešimties metų ir tokiomis ligomis kaip vėžys sirgusiems asmenims. Keliamas tikslas iki sausio pabaigos visiems šiai kategorijai priklausantiems vokiečiams parūpinti po penkiolika tokių kaukių.

Vokietijos farmacininkų asociacijų federalinės sąjungos atstovas teigia, kad jos nariams kol kas pavyko susidoroti su paklausa: „Tik kalbant apie respiratorių paklausą 80 mln. žmonių, tai visai kitoks iššūkis. Nenorėčiau prognozuoti, kokie galėtų būti padariniai“.

Nors nemažai Vokietijos gamintojų pradėjo specializuotis FFP2 respiratorių gamyboje, dauguma apsauginių kaukių vis dar pagaminamos Kinijoje, joms pristatyti gali prireikti iki keturių savaičių.

Vokietijos ligų kontrolės agentūra – Roberto Kocho institutas – pirmadienį paskelbė apie per parą nustatytus 7141 naują atvejį, tai mažiausias skaičius nuo spalio 20 dienos.

„Po ryškaus naujų atvejų šuolio gruodžio pradžioje, sulėtėjimo per šventes ir naujo šuolio pirmą sausio savaitę, atvejų skaičiai vėl stabilizuojasi“, – sekmadienio vakarą teigė Roberto Kocho instituto atstovai išplatintame pranešime.

Deja, bet Vokietijai, nors griežti ribojimai jau taikomi kelias savaites, niekaip nepavyksta pasiekti penkiasdešimties naujų infekcijų 100 tūkst. gyventojų per septynias dienas statistikos. „Skaičiai turėtų ir toliau mažėti“, – sako Vokietijos sveikatos ministras Jensas Spahnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)