Pasak jo, žmonių vakcinavimo mastas ir toliau plečiamas.

Piliečių imunizavimo kampanija Izraelyje startavo praeitą savaitę. Iš pradžių daugiausia dėmesio buvo skiriama sveikatos apsaugos sektoriuje dirbantiems asmenims, vyresniems nei 60-ies metų piliečiams ir į rizikos grupę patenkantiems žmonėms, rašo timesofisrael.com.

Pagal paskiepytųjų santykį su visais šalies gyventojais Izraelis užimą pirmą vietą pasaulyje. Sekmadienį buvo paskiepyta 99 tūkst. žmonių. Šis skaičius buvo įvardytas kaip rekordinis. Paskiepytųjų visoje šalyje tada buvo suskaičiuota 379 tūkst. Tačiau, kaip nurodė Y. Edelsteinas, pirmadienį minėtas rekordas buvo pagerintas – sušvirkšta per 100 tūkst. dozių vakcinos.

Izraelio sveikatos apsaugos ministras išsklaidė gandus apie neva senkančias šalies įsigytos „Pfizer“ vakcinos atsargas.

„Visur girdžiu kalbas apie vakcinos trūkumą, bet jos netrūksta ir nepritrūks“, – patikino Y. Edelsteinas.

Kadangi net dabartinio karantino sąlygomis Izraelio švietimo sistema funkcionuoja bemaž kaip įprastai, pirmenybė eilėje prie vakcinų netrukus bus suteikta ir mokytojams. Juos skiepyti ketinama pradėti ketvirtadienį.

Jei vakcinavimo tempai Izraelyje nesulėtės – jei ir toliau bus skiepijama po daugiau nei 100 tūkst. žmonių per dieną, – jau kitą mėnesį turėtų pasijusti akivaizdus palengvėjimas po pandemijos sukeltos krizės.

Šiuos lūkesčius išsakė biologas iš Weizmanno mokslo instituto Eranas Segalas, užsiimantis COVID-19 padarinių identifikavimu ir analize.

„Po dviejų arba trijų savaičių turėtume pastebėti akivaizdų sunkiai sergančių senyvo amžiaus ir rizikos grupei priskiriamų žmonių skaičiaus mažėjimą. Vėliau, žinoma, turėtų sumažėti ir mirčių skaičius“, – kalbėjo specialistas.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos visuomenės sveikatos tarnyboms vadovaujanti Sharon Alroy-Preis buvo nusiteikusi ne taip optimistiškai. Ji džiaugėsi šalies piliečių vakcinavimo tempais, bet matė reikalą priminti, kad vakcinos veiksmingumas – 95 proc. ir kad koronavirusas gali mutuoti, skelbia timesofisrael.com.

Nors vis garsiau kalbama apie tai, kad dabartinės vakcinos apsaugo ir nuo labiau užkrečiamos Didžiojoje Britanijoje nustatytos viruso padermės, dėl galimo mutavimo, anot Sh. Alroy-Preis, tikėtinos ir sunkiai išsprendžiamos problemos.

Izraelio institucijų atstovai tikisi, kad šią savaitę bus pasiekta 150 tūkst. paskiepytų žmonių per dieną riba, o šalies ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu mano, kad sausio mėnesio tikslas galėtų būti 2,25 mln. paskiepytų izraeliečių.

Toks imunizuotų žmonių skaičius sudarytų daugiau nei ketvirtadalį 9,2 mln. piliečių turinčio Izraelio populiacijos.

Tikina, kad vakcinų nepritruks

Izraelio sveikatos draudimo ir medicininių paslaugų organizacija „Meuhedet“ pirmadienį įspėjo, kad jei per keturias ateinančias dienas vakcinų tiekimas nebus pratęstas, vakcinavimo tempas neišvengiamai sulėtės.

Apie tai pirmadienį vakare buvo kalbėta televizijos kanalo „Channel 12“ naujienų laidos eteryje. Vis dėlto Sh. Alroy-Preis patikino, kad ministerija pluša ištisą parą siekdama užkirsti kelią kokiai nors pauzei. Ji pabrėžė, kad Izraelis ypač glaudžiai bendradarbiauja su „Pfizer“, todėl tiekimas veikiausia bus pakankamas.

Remiantis „Channel 12“ pranešimu, iki ketvirtadienio Izraelį pasiekusios vakcinos kiekis turėtų prilygti 3,8 mln. dozėms.

Tiek vakcinos pakanka norint paskiepyti 1,9 mln. žmonių (būtinos dvi „Pfizer“ preparato dozės, sušvirkščiamos su trijų savaičių pertrauka). Sh. Alroy-Preis patikino, kad sveikatos priežiūros institucijose tikrai atidedama po antrą kiekvienam paskiepytam piliečiui reikalingą dozę.

Vasarį iš „Pfizer“ turėtų atkeliauti dar 4 mln. vakcinos dozių. Milijono tikimasi iš „Moderna“. Kaip buvo paminėta televizijos reportaže, B. Netanyahu palaiko ryšį su „Pfizer“ atstovais ir stengiasi užtikrinti, kad sausį Izraelis nepajustų jokio vakcinos stygiaus.

Penktadienį Sh. Alroy-Preis sakė, kad po 7–10 dienų pasiskiepyti nuo COVID-19 galės visi šalies piliečiai. Derėtų paminėti, kad kai kurie eiliniai žmonės (t. y. tokie, kurie nepatenka į jokias rizikos grupes) jau paskiepyti. Vieniems tai pavyko padaryti bemaž atsitiktinai – todėl, kad vakcinavimo centro darbuotojai ne itin griežtai laikėsi nurodymų, kam teikti prioritetą, o kitiems todėl, kad vakcinavimo centruose saugotos atsargos artėjo prie galiojimo termino pabaigos.

Pavyzdžiui, Izraelio pietuose esančio Arado miesto taryba pirmadienį vakare sukvietė visuomenę į vietos vakcinavimo centrą, disponavusį tūkstančiu dozių, kurias reikėjo nedelsiant realizuoti. Prie centro netrukus nusidriekė ilgiausios norinčiųjų pasiskiepyti eilės. Panašių vaizdų buvo galima išvysti ir šalies šiaurėje esančiame Safede.

Oksfordo universiteto duomenimis, Izraelis pirmauja pagal 100 gyventojų tenkančių paskiepytų žmonių skaičių. Nuo Izraelio nedaug atsilieka Bahreinas ir Jungtinė Karalystė.
Nuo sausio vidurio izraeliečiai, kurie sulauks dviejų vakcinos dozių, gaus „žaliąjį pasą“, leisiantį jiems nepaisyti tam tikrų izoliacijos reikalavimų.

Izraelyje per pastarąją parą užregistruoti 5 449 nauji COVID-19 atvejai. Tai yra didžiausias vienos paros užsikrėtimo atvejų skaičius per pastaruosius tris mėnesius.

Sveikatos apsaugos ministerija apie užsikrėtimų skaičių paskelbė praėjus dviem dienoms po jau trečiojo dalinio karantino pradžios. Sekmadienį prasidėjęs karantinas galios dvi savaites, tačiau manoma, kad jis bus pratęstas dar kelioms savaitėms.

Įsigaliojo trečiasis nacionalinis karantinas

Izraelyje nuo sekmadienio įsigaliojo trečiasis nacionalinis karantinas, kuris truks mažiausiai tris savaites ar kol kasdien patvirtinamų naujų koronaviruso atvejų skaičius sumažės iki mažiau kaip 1 000 per parą.

„Tikimės, kad jis truks nuo trijų iki keturių savaičių“, – teigė Izraelio vidaus ligų profesorius Nachmanas Ashas.

Karantinas Izraelyje įsigaliojo sekmadienį 17.00 val. vakaro.

Izraeliečiai negali nutolti nuo namų didesniu nei 1 km spinduliu. Išimtys daromos asmenims, vykstantiems pasiskiepyti nuo COVID-19, ir dėl kitų svarbių priežasčių, tarp kurių – medicininės priežiūros paslaugos ir vykimas nusipirkti maisto produktų.

Mokyklos iš dalies liko atidarytos, jas gali lankyti tam tikro amžiaus vaikai. Be kita ko, žmonės negali lankytis ne artimų giminaičių namuose.

Pasak N. Asho, trečiojo karantino trukmė smarkiai priklausys nuo izraeliečių pasirengimo pasiskiepyti vakcina nuo COVID-19.

Izraelis praėjusią savaitę pradėjo skiepijimo nuo COVID-19 kampaniją. Pirmasis krovininis lėktuvas su „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinomis Izraelį pasiekė gruodžio 9 d.