Jau vykdomos programos yra imunizacijos kampanijų, skirtų pasiekti visą planetos populiaciją – visus aštuonis milijardus žmonių, gyvenančių įvairiuose pasaulio kampeliuose, – pirminis postūmis.

Yra pagrindo optimizmui. Vakcinos yra geriausias, ir turbūt vienintelis, būdas eliminuoti infekcinę ligą: raupų nebėra, poliomielitas taip pat beveik išnaikintas – dabar jis tebeplinta tik dviejose šalyse. Bet pasaulinėms vakcinų programoms reikia laiko – paprastai dešimtmečių, o tai reiškia, kad net turint naujausias technologijas, pinigų ir įtakos bei galios viso pasaulio mastu įveikti COVID-19, liga vargu ar bus eliminuota greitu metu.

„Labai nustebčiau, jeigu šis virusas iš tiesų būtų visiškai išnaikintas dabar, kai jis siaučia visame pasaulyje, – sakė Walteris Orensteinas, Atlantoje veikiančio „Emory“ vakcinų centro docentas ir buvęs JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų imunizacijos programos vadovas. – Išties būčiau šokiruotas, atsižvelgus į tai, koks jis yra užkrečiamas.“

Jau pirmosiomis JAV kampanijos dienomis kilo kliūčių tiekimo bei paskirstymo sferoje, o Jungtinė Karalystė, pirmoji Vakarų šalis, pradėjusi skiepyti gyventojus, per pirmąją savaitę paskiepijo tik 138 000 žmonių. Dabar tempai čia greitėja.

Europa vakcinaciją pradėjo iškart po Kalėdų.