Pasaulį sukausčius koronavirusui žvaigždžių pasirodymų ėmė ilgėtis ne tik klausytojai, bet ir patys atlikėjai, todėl jau nuo gruodžio 28 d. portalo „Delfi“, televizijos kanalo „Delfi TV“, feisbuko bei „YouTube“ eteryje kasdien skambės unikalus muzikinis gyvo garso projektas „Iš Vilniaus į namus“.

Vienas drauge su Vilniaus miesto savivaldybe organizuojamo projekto „Iš Vilniaus į namus“ tikslų – ne areniniai pasirodymai, o jauki namų aplinka, todėl atlikėjai su savo muzika šiame formate bus ypatingai artimi bei atviri savo klausytojams. Šiuo jautriu metu, kai esame atskirti nuo bičiulių ir artimųjų, nenorėta sukurti didelio koncerto įspūdžio, kuriame klausytojas pasijustų tarsi ten, kur šiuo metu tiesiog būti neįmanoma. Netrukus startuosiančiame projekte siekiama užmegzti glaudų ryšį tarp muzikanto ir kitoje ekranų pusėje jį stebinčio klausytojo, tad šilta namų aplinka atsispindės ne tik specialiai „Ikea“ interjero dizainerių sukurtoje erdvėje, bet ir pačiuose pasirodymuose.

Jauki svetainė visiškai tuščioje patalpoje įrengta per kelias dienas

Kad koncertai iš tiesų atspindėtų namų dvasią rūpinosi dvi „Ikea“ interjero dizainerės Kristina Sutkienė ir Toma Laucienė. Jaukių namų specialistės vos per kelias dienas tuščią studiją pavertė šilta, bohemiška dvasia dvelkiančia svetaine – tobula erdve koncertus ruošiantiems muzikantams.

„Šiuo metu namuose praleidžiame kaip niekada daug laiko. Mūsų gyvenamosios erdvės tapo biurais, sporto klubais, restoranais, o šio projekto metu net kamerine koncertų sale. Prisidėdami prie projekto norime paskatinti visus likti namuose ir parodyti, kaip nedidelėmis pastangomis ir sprendimais už mažą kainą galime susikurti aplinką, kurioje bus gera visiems“, – teigia „Ikea“ interjero dizainerė K. Sutkienė.

Kaip vyko namų-studijos kūrybinis procesas galite išvysti ir specialiame vaizdo reportaže, ir spalvingoje nuotraukų galerijoje.

Bene didžiausiu iššūkiu interjero dizainerėms tapo aukštos, net 4,6 m siekiančios lubos.

„Sprendėme, kaip užpildyti erdvę, kad ji atrodytų jauki, pilna. Tam naudojome sieninius sprendimus: aukštos knygų lentynos, į madą grįžtantis kilimas ant sienos, paveikslų koliažas. Taip pat panaudojome pintus pufus, kurie erdvėje gali tarnauti ir kaip sienos dekoracija, ir kaip baldas atsisėsti“, – pasakojo interjerą kūrusi T. Laucienė.

„Šiame interjere padarėme kelias sėdimas vietas, nes atlikėjams filmavimų metu talkins muzikantai. Be sofų, fotelių ar pufų padarėme ir nuošalesnį kampelį ant palangės. Ši vieta prie lango tobulai tiktų ne tik svajoti ar dainuoti, bet skaityti knygą“, – pridūrė ji.

Kadangi pasirinkti baldai yra funkcionalūs, juose jaukią vietą atrasti galės tiek vienas asmuo, tiek žmonių kompanija.

„Gavome užduotį įrengti namus, todėl stengėmės, kad ši erdvė maksimaliai atrodytų būtent taip. Norėjosi, kad šią patalpą būtų galima pritaikyti skirtingiems poreikiams. Dėl to pasirinkome modulinę sofą ir fotelius, kuriuos galima transformuoti, perstumti, pakeisti jų kryptį. Taip pat pastatėme ir šoninius staliukus, ant kurių bus galima pasidėti arbatos puodelį. Dažnai žmonės savo erdvėje ieško tinkamos vietos tam“, – pastebėjo ekspertė.

Ryškiausias namais virtusios studijos privalumas – dideli ir išraiškingo stiliaus langai, pro kuriuos atsiveria sostinės centro vaizdai.

„Tokių langų jokiu būdu nesinorėjo užgožti, dėl to rinkomės sienų spalvą atitinkančias užuolaidas. Be to, visai atsisakėme dieninių užuolaidų tam, kad tas vaizdas pro langą būtų matomas dar ryškiau ir kad į kambarį sklistų kuo daugiau šviesos“, – įgyvendintas idėjas taip pat pristatė K. Sutkienė.

„Ikea“ interjero dizainerė patikino, kad įgyvendinti šį projektą jai ir kolegei nebuvo sudėtinga. Veikiau apėmė azartas sužinojus, kad reikės iš visiškai tuščios patalpos sukurti tikrą svetainės kambarį.

„Buvo labai įdomu. Kai gauni užduotį su tokia įdomia erdve, kaip ši, nekantrauji pradėti. Tai tikrai išskirtinės, savitos patalpos, o platus „Ikea“ baldų ir namų aksesuarų pasirinkimas leidžia sukurti unikalius namus – nuo bohemiškų ar klasikinių iki modernių ar alsuojančių skandinaviška dvasia. Įdomu priimti tokius iššūkius“, – tikino dizaino specialistė Toma.

Gyvenimas namuose ir besikeičiančios svajonės

Profesionalė pasakojo, kad įrenginėjant būstą „Ikea“ specialistai pirmiausiai pasidomi, kas jame gyvens: studentas, pora, šeima su vaikais ar kt. Sužinoję tai dizaineriai pasiteirauja apie erdve besimėgausiančių žmonių profesijas, poreikius, pomėgius – tai labai svarbu, norint sukurti savitos, šiltos erdvės jausmą.

„Mūsų sprendimai, interjero projektai paremti giliomis žiniomis apie tai, kaip gyvena lietuviai. Darome tyrimus, kalbinamės pirkėjus ir kolegas, kad labai aiškiai suvoktumėm, kokie iššūkiai kyla skirtingose gyvenimo situacijose. Pavyzdžiui, ko namuose prireikia atsiradus mažiems vaikams, jiems paaugus, išvykus studijuoti, kaip gyvenimas keičiasi pradėjus gyventi bendrabutyje arba dideliuose namuose. Kiekvienai namų situacijai turime unikalius sprendimus, paremtus praktiškomis žiniomis“, – pasakojo K. Sutkienė.

Kolegei antrino ir T. Laucienė, kuri svarstė, kad šioje visai niekuo nuo jaukių namų nesiskiriančioje erdvėje kuo puikiausiai galėtų gyventi menininkai.

„Aš manyčiau, kad čia galėtų gyventi meniškos sielos žmonės, kūrybiški, mėgstantys skaityti, šviestis, domėtis. Galbūt muzikos atstovai, nes erdvė yra gana bohemiškos auros“, – pastebėjo ji.

Be pagrindinių baldų erdvėje daug dėmesio skirta namų dekoracijoms, aksesuarams – būtent tai, pasak interjero dizainerių, ir sukuria jaukumą, savitumą.

„Ne veltui yra toks posakis, kad viskas slypi detalėse, kadangi jos iš tiesų sukuria jaukumą. Be to, didelę reikšmę turi apšvietimas. Šiuo atveju stengėmės parodyti skirtingus, kiekvienuose namuose aktualius sprendimus: yra ir toršeras, ir staliniai šviestuvai, ir mažos lempučių girliandos. Tikime, kad visa tai pagyvina vaizdą“, – pasakojo T. Laucienė.

Įprastai koncerte klausytojas tampa minios dalimi, šįkart „Delfi“ siūlys galimybę atlikėjų pasirodymus stebėti tiesiai nuo savo sofų. Kokią erdvę aplink save turėtų sukurti žiūrovai, kad ši patirtis taptų dar unikalesne?

„Mano nuomone, nuotaiką sukuria jau pats pasiruošimas, tad vertėtų nepamiršti pasirūpinti savo šeimos nariais, kas jiems patinka, kas svarbu šeimos vakarais. Tai gali būti puodelis kavos ar arbatos, pamėgti užkandžiai, mėgstamas pledas, be to, verta apgalvoti, kaip sėdėsite, o gal visgi norėsite išsitiesti? Dar labai svarbus ir apšvietimas – prislopinta šviesa, LED ar tikros žvakės padės sukurti vakaro atmosferą ir mėgautis gyvo garso koncertu“, – pasakojo K. Sutkienė.

Atlikėjams namai – ypatinga vieta

Viena iš dešimties koncertus surengsiančių atlikėjų, M. Linkytė sako, jog jaukumą savo namuose jai susikurti itin svarbu.

„Namai man, visų pirma – jausmas: ten, kur ramu, kur sava, saugu. Bet, be abejonės, man svarbu, kokie yra mano namai. Tikrai mėgstu kurti buitį ir jaukumą. Svarbiausia vieta namuose – turbūt, svetainė. Ten, kur galiu priimti savo draugus, kur vyksta vakarienės ar ilgi pokalbiai su drauge, kur vyksta filmų vakarai susisukus į pledą ir maži mano koncertai prie pianino patiems artimiausiems“, – pasakojo atlikėja ir priduria, kad vienintelis daiktas, be ko ji neįsivaizduoja savo namų, būtent ir yra pianinas.

O kas dainininkei namuose suteikia jaukumo?

„Skanios vakarienės, draugų juokas, kartais kelios ašaros ir tikri pokalbiai su mėtų arbata“, – šypsosi ji.

M. Linkytei kalbėdama apie namų jausmą bei jaukumą pritaria ir I. Zasimauskaitė.

„Man namai yra žmonės ir daiktai, kurie primena apie namus. Jeigu tenka kraustytis, būtinai pasiimu savo kilimą, komodą ir čiužinį! Bet esu sakiusi, kad namai gali būti ir pieva po atviru dangumi, jeigu esi pilnas viduje. Namus namais paverčia mano dievinamos žvakės, židinys, gėlės. Ir kai ruošiamas kvepia maistas! Man svarbiausia namuose virtuvė ir svetainė. Virtuvėje gaminu, o svetainėje laukiu svečių, nes labai mėgstu vaišinti bičiulius. Taip pat neįsivaizduoju namų be dušo ir ne vonios. Atradau didžiulį džiaugsmą gulėti vonioje ir klausytis paskaitų ar tiesiog muzikos. Dar itin svarbu ir pati atmosfera – be pykčių, konfliktų. Tai man yra pagrindinis jaukumo rodiklis. O jei jaukumą tenka sukurti daiktais, tai geriausiai padaro malkos ir tikra spragsinti ugnis krosnelėje“, – pasakoja I. Zasimauskaitė.

Nauji metai – naujos interjero mados

Kiekvienais metais greta interjero kūrimo pateikiamos ir naujausios mados. 2021-aisiais, pasak profesionalių, bus siūloma nebijoti maišyti skirtingą medieną, metalą tarpusavyje, atsiras daug rankomis darytų gaminių. Tad jei jūsų šeimoje kas nors užsiima rankdarbiais – nebijokite to parodyti.

„Norėtųsi, kad žmonės nepamirštų rodyti tai, kuo jie mėgsta užsiimti, to neslėpti. Galbūt siuvinėjate? Parodykite tai. Neslėpkite savo kelionių, šeimos nuotraukų ir viso to, kas jums yra svarbu ir artima. Galų gale, tai yra jūsų namai. O tokios asmeniškos detalės ir suformuoja bendrą namų charakterį.

Nepamirškite, kad namus kuriate sau. Tad galvokite apie savo norus, poreikius, jaukius namų kampelius, kuriuose tikrai norėtumėte būti. Nebūtina į svetainę žiūrėti standartiškai, kad ten būtinai turi būti TV ir sofos sprendimas. Galvokite apie save, nes baldų yra labai daug, tad nepamirškite, kad jais galite išreikšti save, savo profesiją, pomėgius, asmenybę“, – pasakojo K. Sutkienė.

Ne veltui sakoma, kad madoje viskas sukasi ratu, tad populiarumą vėl įgauna tai, ką dažniausiai pastebėdavote lankant savo senelius.

„Viena iš naujausių tendencijų bus „močiučių įtaka“ interjere, t.y. visokie siuvinėjimai, nėriniai, mezginiai, gėlėtos pagalvės, folkloro elementai. Tai bus naujas impulsas.

Prie naujienų galima pridurti ir tai, kad institutas „Pantone“ paskelbė 2021 metų spalvas – jomis tapo raminanti, tvirtumą atspindinti pilka („Ultimate Gray“) ir optimistiškai nuteikianti, viltį įžiebianti geltona („Illuminating“). Jei sekate tendencijas, į šias spalvas galite atkreipti dėmesį ir kuriant savo namų interjerą.“, – tikina T. Laucienė.

Pantone metų spalvos – pilka ir geltona

Interjero dizainerė taip pat pridūrė, kad nėra jokių griežtų taisyklių, kada reikėtų atnaujinti savo namus – atkreipkite dėmesį į tai, ką sako jūsų vidinis balsas.

„Manyčiau, kad pokyčių reikia imtis tuomet, kai namų erdvė ima slėgti, kai norisi naujumo jausmo.

Tiesą sakant, norint to pasiekti kartais tereikia pakeisti tekstilę. Pavyzdžiui, šiai lokacijai parinkta sofa yra pervelkama. Tai reiškia, kad nusibodus ar ilgainiui susidėvėjus, tuos užvalkalus galima tiesiog nuimti ir juos pakeisti naujais. Lygiai taip pat galima daryti su pagalvėlėmis.

Atnaujinant tekstilę galima pasiekti greičiausio ir gana ryškaus pokyčio interjere. Pavyzdžiui, pakeitus tris esminius elementus – užuolaidas, kilimus ir pagalvėles. Jei juos pakeisite kita spalva, tai jūsų namai tikrai taps atsinaujinę. Aišku, svarbu pasirinkti panašų tarpusavio koloritą, kas spalvos derėtų, o ne rėžtų akį“, – toliau pasakojo specialistė.

Jai antrino ir kolegė. „Tokie pokyčiai nereikalauja didelių investicijų“, – pridūrė ji.

„Kalbant apie namų pokyčius, galima orientuotis ir pagal metų sezonus. Pavyzdžiui, nepraleiskite progos pasipuošti Kalėdoms, pasiruošti pavasariui ar Velykoms. Tuomet ir aura namuose pasikeis, atsiras pakylėjimo jausmas. Šie laikotarpiai yra tas metas, kai norisi susitvarkyti, susidėlioti daiktus į savas vietas. Atskaitos tašku gali būti ir rugsėjo pirmoji, kai viskas aplink signalizuoja apie naują pradžią ir švarų lapą – verta pasistengti, kad ir namuose būtų tvarka“, – pastebėjo K. Sutkienė.

Kaip tuščios sienos virto jaukia namų erdve kviečiame išvysti „Delfi“ straipsnio viršuje esančiame vaizdo įraše ir nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)