Aptarkime ne tik ką auginti, bet ir kaip išmintingai pasirūpinti daržo priežiūros sistema.

Ką auginti darže?

Daržovių, žalumynų ir kitų augalų asortimentas priklausys nuo jūsų mitybos įpročių. Dažniausiai žmonės augina agurkus, pomidorus, ridikėlius, salotas, prieskonines žoleles, svogūnus, česnakus, morkas, burokus, kopūstus, cukinijas, moliūgus, paprikas, pupeles, žirnius ir pan. Tačiau šie augalai ne visi tarpusavyje gerai sutaria ir verta žinoti, ką galima sodinti greta, o ko ne.

Kartu geriau nesodinti:

agurkų ir ridikėlių bei ridikų;

pomidorų ir žirnių, pankolių bei bulvių;

morkų ir krapų;

kopūstų ir svogūnų, česnakų;

pupelių ir žirnių, svogūnų, česnakų, burokėlių, kopūstų.

Šių daržovių draugija tinkama:

agurkų ir žirnių, salotų, svogūnų, česnakų;

pomidorų ir svogūnų, česnakų, petražolių, pupelių, morkų;

morkų ir žirnių, česnakų, porų, ridikų, pupelių;

kopūstų ir špinatų, salierų, salotų, bulvių;

cukinijų ir svogūnų, česnakų.

Taigi, planuodami, ką sodinsite, atsižvelkite į draugiškos kaimynystės principus – augalai neturėtų vienas kito užgožti ir „vogti“ maistingųjų medžiagų.

Lysvių išdėstymas ir priežiūra

Labai gerai išmatuokite ir apskaičiuokite daržui skirtą plotą, kad galėtumėte racionaliai išdėstyti paaukštintas lysves, įrėmintas lentomis (taip patogiau prižiūrėti). Lysvė turi būti tokio pločio ir ilgio, kad būtų patogu pasiekti augalus iš visų pusių.

Protingo daržo šalininkai rekomenduoja nekasti lysvių, tačiau jas mulčiuoti žole, šienu, lengvai pūvančiomis maisto atliekomis ir tręšti kompostu. Taip apsisaugosite nuo piktžolių „antpuolio“. Be to, dirvožemio gyventojai dirbs savo darbą ir purens dirvą. Žinoma, galima rinktis ir tradicinę žemdirbystę: kasmet kasti, purenti bei kruopščiai ravėti. Jei nevilioja nei ravėjimas, nei mulčiavimas, galite naudoti agroplėvelę.