Antradienį susirinkusi leiboristų Nacionalinio vykdomojo komiteto ginčų komisija nusprendė, kad kairiųjų pažiūrų politikos veteranas gali grįžti į partiją, pranešė britų žiniasklaida.

Leiboristų partija savo komentarų kol kas nepateikė.

Visgi J. Corbynas socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė pasitenkinimą tokiu sprendimu.

„Dabar mūsų judėjimas turi susitelkti ir priešintis bei įveikti šią labai žalingą konservatorių vyriausybę“, – pridūrė jis.

Apie sprendimą grąžinti J. Corbyną į partiją buvo pranešta praėjus kelioms valandoms po to, kai buvęs leiboristų lyderis pripažino, kad susirūpinimas dėl antisemitizmo partijoje nėra „perdėtas“, kaip jis kontroversiškai tvirtino praėjusį mėnesį.

Aštrios kritikos sulaukusius komentarus J. Corbynas išsakė reaguodamas į spalio 29 dieną Lygybės ir žmogaus teisių komisijos (EHRC) paskelbtą ataskaitą, kurioje konstatuota, kad partija, reaguodama į skundus dėl antisemitizmo, pažeidė lygybės įstatymą.

Ignoruodamas naują partijos, prie kurios vairo balandį stojo Keiras Starmeris, vadovybę, J. Corbynas atsisakė sutikti su ataskaitos išvadomis ir kėlė klausimų dėl dvejus metus trukusio nepriklausomo tyrimo motyvų.

Jis tvirtino, kad problemos mastą „dėl politinių priežasčių smarkiai išpūtė mūsų oponentai partijoje ir už jos ribų, taip pat didelė dalis žiniasklaidos“.

Po šių komentarų J. Corbyno narystė partijoje buvo iškart suspenduota, kol vyks vidaus tyrimas.

Žinia apie jo grąžinimą į partiją išprovokavo naują pasipiktinimo bangą. Virtinė leiboristų įstatymų leidėjų socialiniuose tinkluose pasmerkė šį sprendimą.

„Tai ydingas sugedusios sistemos rezultatas“, – tviteryje rašė leiboristų parlamentarė Margaret Hodge.

„Subjektyvus, neskaidrus ir neveikiantis skundų [nagrinėjimo] procesas negali užtikrinti sąžiningo rezultato“, – rašė ji.

„Būtent todėl EHCR nurodė leiboristams įdiegti nepriklausomą procesą!“ – pridūrė leiboristų veteranė.

Tuo metu Žydų leiboristų judėjimas pareiškė, kad sprendimą grąžinti J. Corbyną į partiją „paspartino šališkas politinis komitetas“.

„Po to, kai jam vadovaujant nebuvo imtasi jokių veiksmų kovoti su antisemitizmu, kas labai aiškiai išdėstyta EHCR ataskaitoje, bet kuris blaivaus proto ir nešališkas stebėtojas J. Corbyno šios dienos pareiškimą priims kaip nenuoširdų ir visiškai neadekvatų“, – pridūrė judėjimas.

EHRC ataskaitoje rašoma, kad vadovaujant J. Corbynui buvusi partijos vadovybės komanda neteikdavo pakankamos reikšmės partiečių žydų skundams, menkindavo ar ignoruodavo juos ir netgi kartais aktyviai įsikišdavo, kad paremtų sąjungininkus.

Turimi omenyje skundai dėl suintensyvėjusių antisemitinių patyčių internete ir partijos susitikimuose, kai J. Corbynas 2015 metais tapo leiboristų lyderiu.

Ataskaita partijoje išprovokavo naują vidaus konfliktą tarp J. Corbyno šalininkų ir leiboristų, siekiančių palikti praeityje daugybę kontroversijų, lydėjusių jo penkerius metus trukusį audringą vadovavimą.

Vienas pirmųjų balandį J. Corbyną pakeitusio K. Starmerio veiksmų buvo kreipimasis į Britanijos žydų bendruomenę su atsiprašymu. Naujasis leiboristų lyderis tąsyk taip pat pažadėjo sutikti su visomis EHRC išvadomis, kad ir kokios jos būtų.