D. Trumpas savo tviterio žinutę sekmadienio rytą pradėjo žodžiais „Jis laimėjo“, kuriuos net respublikonai interpretuoja kaip galimą pralaimėjimo pripažinimą.

„Manau, tai yra pripažinimo pradžia“, – laidoje „Meet the Press“ sakė Arkanzaso gubernatorius resbulikonas Asa Hutchinsonas.

Po to, kai naujienų agentūros paskelbė, jog D. Trumpas pirmą kartą pripažino savo pralaimėjimą, prezidentas tviterio žinute atšovė: „NIEKO aš nepripažįstu!“ Tačiau tiek iš J. Bideno komandos, tiek iš D. Trumpo sąjungininkų pusės jaučiamas spaudimas vyriausybei pradėti oficialų perėjimo procesą, kurį vilkina prezidento nenoras sutikti su pralaimėjimu.

Privačiai kalbinti prezidento aplinkos žmonės sako, kad jis vis aiškiau supranta, jog negalės panaikinti rinkimų rezultatų. Šaltiniai prašė likti neidentifikuoti.

Nepaisant to, prezidentas pademonstravo ryžtingą nusiteikimą kovoti. Savaitgalį jis paskyrė savo patikėtinį Rudy Giulianį vadovauti teisinėms kovoms, kurios praėjusią savaitę patyrė virtinę nesėkmių. Buvęs Niujorko meras, kurio veikla Ukrainoje prisidėjo prie D. Trumpo apkaltos ir kuris dėjo pastangas prieš rinkimus apjuodinti J. Bideną kaip korumpuotą, pareiškime teigė, kad „mano komanda aktyviai kovoja prezidento vardu, siekdama atkurti legitimumą ir pasitikėjimą šių ir būsimų rinkimų rezultatais“.

Jis pateikė daugybę kaltinimų pažeidimais ir sukčiavimu Mičigano ir Pensilvanijos rinkimų apygardose. Rinkimų teisininkai, peržiūrėję D. Trumpo komandos pateiktą federalinį ieškinį, kuriuo siekiama neleisti Mičiganui patvirtinti savo rinkimų rezultatų, atsakė, kad nėra jokių sukčiavimo įrodymų, taigi ir pagrindo panaikinti rezultatus.

Būsimasis J. Bideno administracijos vadovas Ronas Klainas sekmadienį laidoje „Meet the Press“ sakė, kad prezidentui atėjo metas pripažinti rinkimų rezultatus ir pradėti perėjimą. Bendrųjų paslaugų administracijai vadovaujanti D. Trumpo paskirta Emily Murphy kol kas nesiėmė veiksmų, kad oficialiai pripažintų J. Bideną būsimuoju prezidentu ir leido į federalines agentūras kreiptis jo komandoms.

„Atėjo metas abiejų šalių lyderiams pradėti rūpintis pereinamuoju laikotarpiu, dirbti išvien ir planuoti kitų metų įstatymų leidybos darbotvarkę“, – sakė R. Klainas.

D. Trumpas sekmadienį tviteryje paskelbė: „Puikiai padirbėta, Emily!“, atsakydamas į jos žinutę apie federalinių sutarčių skyrimą neįgaliems veteranams.

Ekonominės pastabos

J. Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris pradėjo formuoti būsimą administraciją, ir pirmadienį pateikė pastabas, pristatydami savo planus, kaip padėti ekonomikai atsigauti po pandemijos, sekmadienį pranešė jų pereinamojo laikotarpio komanda.

Respublikonai, nepatenkantys į D. Trumpo vidinį ratą, vis garsiau reiškia nusivylimą prezidento pralaimėjimo neigimu, nes tai rizikuoja sustiprinti įtarimus ir abejones dėl JAV rinkimų sistemos tarp daugiau nei 73 milijonų amerikiečių, balsavusių už jį. Vyriausybei reikės, kad tie patys rinkėjai entuziastingai dalyvautų būsimuose rinkimuose, pradedant sausio 5 d., kai Džordžijoje įvyks balsavimas dėl dviejų Senato vietų, kurios nulems rūmų kontrolę.

„Svarbu, kad priimtume šių rinkimų rezultatus“, – teigė A. Hutchinsonas, turėdamas omenyje D. Trumpo „konstitucinius pareiškimus“ Pensilvanijoje ir rankomis perskaičiuojamus biuletenius Džordžijos prezidento rinkimuose, kuriuos D. Trumpas taip pat pralaimėjo.

„Mūsų Tėvynės saugumo departamentas šią savaitę paskelbė, kad nenustatyta jokių sukčiavimo įrodymų, kurie galėtų pakenktų rezultatui, – sakė jis. – Kai šis procesas bus baigtas, turėsime susitaikyti su rezultatu, dirbti išvien ir pripažinti, kad turime naują lyderystę, todėl turime susitelkti kaip tauta.“

Trijose kertinėse valstijose, kuriose jis rimčiausiai ginčija rezultatus – Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje – D. Trumpas atsilieka nuo J. Bideno daugiau nei 233 000 balsų, arba daugiau nei triskart didesniu skirtumu nei tas, kuriuo jis 2016 m. laimėjo prieš Hillary Clinton.

Neilas Newhouse’as, respublikonų strategas, pažymėjo, kad toliau neigdamas, jog pralaimėjo rinkimus ir ginčydamas jų rezultatus, D. Trumpas tik kursto savo šalininkus. Galbūt prezidentas tiki, kad tai padės respublikonams Džordžijoje – arba gal svarsto trečią kartą kandidatuoti į prezidento postą 2024 m.

Pasak vieno prezidentui artimo asmens, D. Trumpas iš tiesų užsiminė apie galimybę 2024 m. vėl dalyvauti rinkimuose. Tačiau kyla abejonių, ar respublikonai jį dar kartą finansiškai paremtų, sakė tas pats asmuo.

„Ko gero, jis viena akimi žvelgia į 2024-uosius, kita – į savo bazę ir Džordžijos senato varžybas“, – sakė N. Newhouse’as.

Terry Sullivanas, respublikonų strategas, dirbęs Floridos senatoriaus Marco Rubio 2016 m. prezidento rinkimų štabe, teigė, kad nėra įsitikinęs, ar D. Trumpo tikslas – tęsti politines ambicijas.

„Manau, kad Donaldui Trumpui tai 100 proc. prekės ženklo kūrimo pratybos, – sakė T. Sullivanas. – Jam nerūpi Džordžija. Jam nerūpi 2024-ieji.“

Buvęs prezidentas Barackas Obama sekmadienį „60 Minutes“ interviu paragino D. Trumpą nusileisti. „Prezidentui D. Trumpui galėčiau patarti: jei norite, kad šiame paskutiniame žaidimo etape jus prisimintų kaip žmogų, kuriam svarbiausia buvo jo šalis, metas taip ir pasielgti“, – sakė jis.

D. Trumpo sekmadienio tviterio žinutės – iš pradžių pripažinusios J. Bideno pergalę, paskui ją paneigusios – sekė po naktinių jo rėmėjų ir protestuotojų susirėmimų Vašingtone, kai tūkstančiai D. Trumpo gerbėjų mieste surengė vadinamąjį „Million MAGA March“.

Pasak vieno informuoto asmens, prezidentas savo tviterio žinutėmis neketino sudaryti įspūdžio, kad pasiduoda. Baltieji rūmai ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti, ar tviterio žinutė gali reikšti artėjantį oficialesnį pralaimėjimo pripažinimą.

Šiaip ar taip, panašų toną D. Trumpas pademonstravo ir per „Rose Garden“ renginį penktadienį, kur pirmą kartą viešai užsiminė galėjęs pralaimėti rinkimus. Kalbėdamas apie pastangas sukurti vakciną nuo koronaviruso pandemijos (kurios valdymas jam kainavo Baltuosius rūmus), D. Trumpas pareiškė, kad neplanuoja dar vieno šalies uždarymo, bet galbūt jį paskelbs nauja administracija.

Teisinės kliūtys

D. Trumpo komanda stebės antradienio teismo posėdį dėl Pensilvanijos prašymo atmesti ieškinį, kurį pateikė kampanija, siekdama neleisti valstijai patvirtinti J. Bideno kaip jos 20 rinkėjų balsų laimėtojo.

D. Trumpo advokatai susiaurino bylą sekmadienį, atsisakydami argumento išmesti šimtus tūkstančių balsų Filadelfijoje ir Pitsburge. Jie tvirtina, kad esama įrodymų, jog rinkėjams pustuzinyje apskričių buvo leista taisyti savo biuleteniuose klaidas.

Paklausta, ar D. Trumpas nusileis, jei Pensilvanijos ieškinys bus atmestas, jo kampanija kalbėjo tik apie „prezidento tviterio žinutes“.

Kol kas teisinės D. Trumpo kovos pasirodė nesėkmingos. Penktadienį kampanija atsisakė teismo proceso dėl balsavimo mašinų Arizonoje, kai valstijos surinkti įrodymai parodė, jog aptariamų biuletenių skaičiaus nepakaktų pakeisti vietinius rezultatus.

Vėliau tą pačią dieną D. Trumpas nusprendė paskirti R. Giulianį vadovauti jo teisiniams veiksmams.

Advokatai iš „Porter Wright Morris & Arthur LLP“ ketvirtadienį vakare pateikė prašymą, kuriame nurodė, kad pasitraukia iš Pensilvanijos bylos konsultantų. D. Trumpo kampanija dėl šio žingsnio apkaltino „atšaukimo kultūrą“.

Sekmadienį vakare tviterio žinutėje D. Trumpas pagrasino, kad gali imtis naujų teisinių veiksmų, teigdamas, kad „daugelis“ dabartinių bylų yra nepriklausomos nuo jo kampanijos. „Netrukus bus iškelta didžiulė mūsų byla, kuria įrodysime, kad 2020 m. rinkimai prieštaravo konstitucijai ir paviešinsime pasipiktinimą keliančius dalykus, kuriais buvo siekiama pakeisti rezultatus!“ – pareiškė jis.

Vėliau jis paskelbė dar seriją žinučių, kuriose skundėsi, kad Joe Bidenas buvo pripažintas išrinktuoju prezidentu, nors jo kampanija dar nespėjo įveikti teisinių kliūčių, ir vėl švaistydamasis melagingais teiginiais apie pažeidimus ir sukčiavimą rinkimų metu.