Naujosios priemonės įvedamos praėjus dviem savaitėms po švelnaus karantino, panašaus į tą, koks buvo įvestas Graikijoje, įvedimo, kai didelė dalis ekonomikos ir viešojo gyvenimo liko atverta. Koronaviruso infekcijų mastui Austrijoje toliau augant, įvedami nauji ribojimai, kurie greičiausiai galios iki gruodžio 6 dienos. S. Kurzas tikisi, kad to pakaks, kad būtų įmanomos bent kokios kalėdinės šventės.

„Primygtinai prašau: su niekuo nesimatyti, – šeštadienį per spaudos konferenciją, surengtą Vienoje Austrijos valstybės vadovo kanceliarijoje, kalbėjo S. Kurzas. – Kiekvienas naujas socialinis kontaktas – bereikalingas.“

Pasak šalies finansų ministro Gernoto Bluemelio, parama verslui padengti dėl pandemijos ribojimų prarastas pajamas bus padidinta bent du kartus.

Austrijos palaipsnis atsakas į pandemiją šį rudenį skiriasi nuo reakcijos kovą, kai vyriausybė veikė įtikinamai ir buvo viena iš pirmųjų Europos šalių, sutramdžiusių pirmąją COVID-19 bangą.

„Ši vyriausybė nuvylė“, – sakė Beate Meinl-Reisinger, „Neos“, mažiausios opozicinės partijos, vadovė.

Per pastarąsias septynias dienas šalyje registruota per 550 naujų atvejų šimtui tūkstančių žmonių, – tai vienas iš aukščiausių rodiklių visoje Europoje. Mažiau nei ketvirtadalį infekcijų vis dar galima atsekti, teigiamų testų rezultatų procentas sudaro daugiau nei 20 proc., ligoninės ir intensyvios terapijos skyriai gali greitai užsipildyti.

Griežtesnės taisyklės apibrėžtos dekrete, kuris sekmadienį buvo pateiktas Austrijos parlamento pagrindiniam komitetui. Jame numatyta:

Žmonės iš namų išeiti galės tik esant svarioms priežastims, pavyzdžiui, nusipirkti maisto ar patenkinti kitus kasdieninius poreikius, aplankyti gimines ar jiems padėti, eiti į darbą ar neatidėliotino vizito į teismą ar kitas oficialias institucijas, eiti pasivaikščioti ar mankštintis.

Šie suvaržymai, kurie iki dabar galiojo tik naktinės komendanto valandos metu, pagal naują planą galios visą parą.

Parduotuvės bus uždarytos, išskyrus maisto prekių ir vaistines, bankus, paštus, degalines, tabako gaminių ir spaudos kioskus, autoservisus; visų jų darbo valandos buvo apribotos: jos galės veikti nuo šeštos ryto iki septintos vakaro.

Biurų darbuotojai, jei tik įmanoma, turėtų dirbti nuotoliniu būdu.

Nuotolinis mokymasis bus taikomas ir jaunesniems nei keturiolikos, mokyklos liks atidarytos tik tėvams, kuriems būtinos vaiko priežiūros paslaugos.

Nors religinės apeigos pagal įstatymą nedraudžiamos, Romos katalikų bažnyčia pristabdo įprastas apeigas ir tariasi su kitomis religinėmis bendruomenėmis, kad šios priimtų analogišką sprendimą, savo pareiškime teigia arkivyskupas Franzas Lackneris.

Austrija didins paramą karantino paveiktoms verslovėms, pareiškė G. Bluemelis. Be restoranų ir viešbučių, kurie gali prašyti 80 proc. pajamų, turėtų 2019 metų lapkritį, kompensacijos, tokios verslovės kaip kirpyklos, grožio ar masažų salonai taip pat turės teisę į analogišką kompensaciją. Parduotuvės galės prašyti 20-60 proc. kompensacijos, atsižvelgiant į jų dydį, sektorių ir kitus kriterijus, sakė G. Bluemelis.

Karantino pratęsimas ir išplėtimas padidins išlaidas prašomoms kompensacijoms nuo 1,5 mlrd. eurų, numatytų pagal ankstesnius ribojimus, iki bent 3 mlrd. eurų (3,6 mlrd. JAV dolerių).

Austrija planuoja pasekti kaimyninės Slovakijos pavyzdžiu, ir gruodį taip pat pradėti masinio COVID-19 testavimo programą, interviu sakė kancleris S. Kurzas.

Vienas iš tokių testų ciklų prasidės prieš gruodžio 6 dieną pasibaigiant naujajam karantinui, kitas – prieš kalėdines atostogas. Išsamesnį planą S. Kurzas žadėjo pristatyti kitą savaitę. Viena iš grupių, kurios bus testuojamos pirmiausia, greičiausiai bus mokytojai, sakė jis.