Prieš ruošdamas apžvalgas aš telefonais naudojuosi kelias savaites. Per tiek laiko išryškėja telefono savybės, kurios išties nustebina, kurios yra aktualios, o kurios „užknisa“. Priešingu atveju, tai būtų ne apžvalga, o telefono parametrų išvardijimas. Ir užbėgdamas už akių, galiu pasakyti, kad šiame telefone manęs „neužkniso“ niekas. Ir tai riebus pliusas šiam XIAOMI modeliui. Bet apie viską iš eilės.

XIAOMI į šį aparatą sudėjo viską, kas iš tikrųjų svarbu, ir paliko nuošalyje tai, kas nebūtina, bet neišvengiamai pakeltų produkto kainą. Mes gauname:

- Galingiausią „Qualcomm Snapdragon 865“ procesorių.
- 108 megapikselių, 8K raiškos kamerą su optiniu stabilizavimu.
- 8 gigabaitus greitos „LPDDR5“ operatyviosios atminties.
- 128 arba 256 gigabaitus itin sparčios „UFS 3.1“ pastoviosios atminties.
- Itin talpią 5000 mAh bateriją su 33 vatų greitu įkrovimu.

Komplektacija

Telefonas sukomplektuotas taip, kaip tai įprasta naujiesiems XIAOMI išmaniesiems. Dėžutėje rasime:

- Patį telefoną.
- USB „type-C“ kabelį.
- USB „type-C“ – 3,5 mm ausinių lizdo adapterį.
- 33 vatų įkroviklį.
- Silikoninį dėklą.

Procesorius, ryšys

Kaip ir minėjau, telefone sumontuotas galingiausias rinkoje „Qualcomm Snapdragon 865“ procesorius. Ir visiškai nesvarbu, ką darysite: žaisite galingiausius žaidimus ar filmuosite 8K raiška – geresnio procesoriaus rinkoje tiesiog nėra, jo galios užteks ilgam, juk tam ir renkamės flagmanus. Telefonas palaiko 5G ryšį, taip pat visus „Wi-Fi“ protokolus (įskaitant ir „Wi-Fi 6“), turi integruotą NFC lustą bekontakčiams atsiskaitymams, „Bluetooth 5.1“, palaiko AAC, LDAC ir LHDC garso kodavimo standartus itin kokybiškam muzikos atkūrimui laidiniu ar belaidžiu būdu.

Vizualioji dalis

Kaip ir priklauso flagmanui, telefonas atrodo ir rankose juntamas solidžiai – metalinis korpusas ir stiklas abejose pusėse. Telefono nugarėlė būna juodos, pilkos arba melsvos spalvos. „Mi 10T Pro“ viršuje – vis dar XIAOMI nepamirštas infraraudonųjų spindulių siųstuvas buitinei technikai valdyti ir vienas garsiakalbis, kitas – apačioje. Taigi telefone įmontuoti stereogarsiakalbiai, kaip ir priklauso flagmanams, tiesa, ne patys garsiausi. Nežinia kodėl, bet „POCO X3“ mūsų šios dienos herojų „perrėkia“. Aparato apačioje „type-C“ lizdas, skirtas ne tik krauti telefoną, bet ir naudojant pridėtą 3,5 mm adapterį, prijungti ausines. Taip pat čia rasime ir SIM kortelės lizdą 2-iems kortelėms, be galimybės išplėsti atmintį „micro SD“ kortele. Tačiau net ir kukliausios komplektacijos modelyje rasite 128-is gigaitus, o daugeliui to turėtų užtekti.

Viename telefone šone – įjungimo mygtukas su integruotu pirštų skaitytuvu, kuris veikia tiesiog žaibišku greičiu. Tiesą pasakius, tai pats greičiausias pirštų skaitytuvas, kokį teko bandyti. Pirštus, net ir drėgnus, atpažįsta visada.

Ekranas, grafinė aplinka

Priekyje mus pasitinka 6,67-ių colių „FullHD“ + raiškos ekranas, dengtas „Corning Gorilla 5“ kartos grūdintu stiklu, ir apie jį yra ką papasakoti. Visų pirma, tai „IPS“ matrica, o ne „OLED“, ir toks gamintojo sprendimas atrodytų keistas, juk turime flagmaną. Bet, yra keli labai riebūs „bet“: tai geras, ryškus IPS ekranas, pasiekiantis 650 nitų maksimalų ir 500 nitų pastovų ryškumą. Jis taip pat palaiko „HDR10“ technologiją ir žiūrint „HDR“ filmus vaizdas yra pritrenkiamai ryškus ir kontrastingas.

Na ir vyšnaitė ant torto – 144 Hz taktinis ekrano dažnis, užtikrinantis itin sklandžias animacijas naršant ar žaidžiant žaidimus. „Xiaomi Mi 10T Pro“ turi ir „AdaptiveSync“ technologiją – ekrano taktinis dažnis keičiasi priklausomai nuo naudojamų programų, ir gali svyruoti nuo 30 iki 144 hercų. Tad žaidžiant žaidimus ar žiūrint „Youtube“ vaizdus, palaikančius 120 hercų (ar didesnį taktinį dažnį), ekranas automatiškai persijungs į atitinkamą taktinį dažnį ir leis maksimaliai mėgautis vaizdu. O kai telefonas budėjimo režime, arba, pavyzdžiui, skaitote kokį straipsnį, ekrano taktinis dažnis gali nepastebimai persijungti ir į 30Hz režimą, taip tausodamas bateriją. Meniu galite rinktis iš trijų ekrano režimų: 60, 90 ir 144 hercų.

Skeptikams pasakysiu taip – išbandykite 120 Hz ar didesnį taktinį dažnį, po jo grįžti prie 60 Hz nebenorėsite.

Xiaomi Mi 10T Pro

Telefone „sukasi“ „Android 10“ su „MIUI 12“ grafine aplinka. Jei per pastaruosius kelis metus naudojotės kuriuo nors XIAOMI telefonu – jausitės kaip namie. Tiesa, čia, kaip ir „POCO X3“ telefone yra integruota aplikacijų tvarkyklė (angl. launcher), tad galėsite patogiai susidėti programėles, nesklandydami darbastalio į kairę ir dešinę, ieškodami norimos ikonėlės. Iš išskirtinių MIUI savybių išskirčiau savo mėgstamas – galimybę nufotografuoti ekrano vaizdą trimis pirštais braukiant žemyn ir funkciją (angl. floating windows), arba paprasčiau – „langas lange“, kai vienu metu galite, pavyzdžiui, naudotis naršykle ir susirašinėti mesendžeriu.

Kameros galimybės

Kaip gi tos kameros, paklausite. Pagrindinė kamera – 108 megapikselių „Samsung HMX“ sensorius. Nuotraukos dieną – labai sodrios, ryškios, detalios. Pridedu kelis nuotraukų pavyzdžius. Turiu pripažinti, visų 108 megapikselių fotografuodamas aš nenaudoju, o palieku numatytąjį režimą, fotografuojantį 5760 x 3240 raiška. Jeigu jūs – fotografas entuziastas, yra ir „PRO“ režimas, kurį naudodami galėsite ne tik išnaudoti visus 108 megapikselius, bet ir rankiniu būdu nustatyti ekspoziciją, jautrumą, fokusą, baltumo balansą ir kitus parametrus. Telefono kamera turi ir dirbtinio intelekto režimą „AI“, kuris automatiškai parinks tinkamus kameros parametrus, priklausomai nuo to, ką ir kur fotografuojate – patalpoje ar gamtoje, pastatus ar žmones, gyvūnus ar maistą ir t.t.

Plataus kampo sensorius – 13-os megapikselių. Nieko išskirtinio apie jį nepasakysiu – tai tiesiog labai naudinga funkcija, fotografuojant pastatus, gamtos peizažus ar dideles draugų kompanijas. Nuotraukų kokybė gera. Yra ir 5-ių megapikselių makrokamera fotografuoti iš labai arti, nors aš paprastai tam naudoju pagrindinę kamerą.

Priekinė kamera – 20 megapikselių, filmuojanti „FullHD“ – 30 kadrų per sekundę. Asmenukes lyginau su „POCO X3“ modeliu, ir nors minėto modelio nuotraukų kokybė tenkina, „Mi 10T Pro“ asmenukės tikrai detalesnės, veido bruožai ir plaukai matomi aiškiau.

Esu ne kartą sakęs, kad dabar dauguma, net ir nebrangių telefonų, dieną geba fotografuoti kokybiškai. Skirtumas tarp nebrangių aparatų ir flagmanų išryškėja tamsiu paros metu. Pigesniuose telefonuose sumontuota paprastesnė optika (lęšiai) neleidžia patekti pakankamam kiekiui šviesos, todėl nuotraukose stinga detalumo, o kameros sensorius, bandydamas kompensuoti šviesos srauto trūkumą, didina jautrumą, ir taip nuotraukose atsiranda daugiau triukšmo. Tai štai „Mi 10T Pro“ mane pribloškė savo galimybėmis fotografuoti beveik aklinoje tamsoje nenaudojant blykstės. Pridėtose nuotraukose matote, kaip visiškoje tamsoje kamera užfiksuoja antkapių užrašus, kai, tuo tarpu, aš matau objektų kontūrus.


Telefone yra kelios smagios fotografavimo funkcijos. Viena iš jų, funkcija – „clone“, kurios pagalba vienoje nuotraukoje galėsite įsiamžinti net iki 4-ių kartų, o vaizdo įrašą – du kartus. Šiai funkcijai prireiks stovo arba telefoną pasidėti taip, kad jis nejudėtų. Žodžiu, linksma funkcija eksperimentuoti ir dalintis socialiniuose tinkluose. Taip pat yra funkcija „long exposure“ (liet. ilga ekspozicija), kuri leis užfiksuoti nusitęsusias automobilių šviesas, piešti ore šviesomis, įamžinti išsiliejusią judančią minią aplink ramiai stovintį nuotraukos objektą. Aparate taip pat rasite funkciją „vlog“, leisiančią kurti trumpus videoįrašus, atrodančius lyg jie sumontuoti profesionalia vaizdo redagavimo programine įranga. Taip pat rasite ir funkciją „front & back“, dėl kurios galėsite įrašinėti vaizdą vienu metu ir priekine, ir galine kamera.

Telefonas gali filmuoti „FullHD“, „4K“ ir net „8K“ raiška, ir net filmuojant pastaruoju režimu veikia optinis vaizdo stabilizavimas, tad jei filmuodami bėgsite, gausite malonų akiai, be trūkčiojimų vaizdą. Vaizdo įrašus pridedu.

Xiaomi Mi 10T Pro

Tiesa, verta paminėti, kad telefone nėra optinio artinimo, tik skaitmeninis. Bet šį trūkumą iš dalies kompensuoja didžiulės raiškos 108 megapikselių sensorius, tad padarytas nuotraukas galėsite priartinti ir apsikarpyti.

Baterija

Neslėpsiu, man viena iš svarbiausių telefono savybių yra ilgai tarnaujanti baterija, tad net jei telefone įdiegtos naujausios technologijos ar dizainas, bet jis neišgyvena nė dienos – tokio aš net nesvarstyčiau įsigyti. Atsižvelgiant į visas „Mi 10T Pro“ charakteristikas, atrodytų, kad nepaisant talpios 5000 mAh baterijos, 865-tas „Snapdragon‘as“ išsunks ją per pusdienį. Ir čia galiu jus nuraminti – naudojantis telefonu kelias savaites nė karto neiškroviau jo per vieną dieną. Dažniausiai jo užtekdavo dviem dienoms su 4–5 valandas įjungtu ekranu, o kelis kartus, kai žiūrėjau mažiau „Youtube“, man jo užteko daugiau nei dviem dienoms.


O jei tekdavo įkrauti telefoną, o laiko mažai, komplektinis 33-jų vatų įkroviklis pusę baterijos užpildo per mažiau nei pusvalandį, o visiškai įkrauna per maždaug valandą.

Apibendrinimas

Tam, kad gamintojas galėtų pasiūlyti rinkai telefoną su galingiausiu procesoriumi už labai konkurencingą kainą, tenka kažko atsisakyti. Ir čia galima paminėti vos kelis dalykus.

Pirma – nėra bevielio įkrovimo, bet kaip ir minėjau, puiki baterija ir labai greitas įkrovimas bent jau man šį trūkumą visiškai kompensuoja. Antra – telefonas nėra apsaugotas nuo drėgmės, tad maudynes su juo pamirškite. Na ir trečia – aparate nėra periskopinės kameros, įgalinčios optiškai priartinti vaizdą, neprarandant kokybės. Na bent dviejų kartų optinis artinimas būtų ne pro šalį.


Tad ar galėčiau „Mi 10T Pro“ rekomenduoti? Absoliučiai taip. Tai galingas, įspūdingai filmuojantis ir fotografuojantis telefonas, su ištverminga baterija ir 5G ryšiu, tad kelis metus nesuksite galvos dėl naujo įrenginio paieškos. Tik pasirūpinkite neslidžiu dėklu, rimtai.

Užsakymo nr.: PT_85726375