Pabėgėliai, šešių šeimų nariai, grasino nusižudyti, jei Kinija juos grąžins į tėvynę, sakoma Tokijuje įsikūrusio Šiaurės Korėjos pabėgėlių paramos fondo pranešime. Grupėje yra aštuoni vaikai, tarp jų - dvi našlaitės.

Dešimčių tūkstančių Šiaurės Korėjos piliečių, kurie slapstosi korėjiečių bendruomenėje Kinijos šiaurės rytuose, pasienyje su komunistine Šiaurės Korėja, Pekinas nelaiko pabėgėliais.

Šiaurės Korėja jau daug metų kenčia nuo sausrų, potvynių ir atšiaurių žiemų.

Į sargybinių postą prie Ispanijos ambasados vartų ketvirtadienį ryte buvo papildomai atsiųsta daugiau kaip 20 policijos pareigūnų, dar tiek pat policininkų iš abiejų pusių užtvėrė gatvę, pasakojo liudininkai.

Šiaurės Korėjos ambasada pranešė svarstanti šį klausimą, o Kinijos vyriausybė, kuri dėl šio incidento gali atsidurti nepatogioje padėtyje, ketvirtadienį pareiškė, jog šių žmonių nepripažįsta pabėgėliais. Šiuo metu vyksta kasmetinė Kinijos parlamento - Nacionalinio Liaudies Susirinkimo - sesija.

"Šie žmonės nėra pabėgėliai. Kinija aiškiai išsakė savo poziciją. Mes visada prieštaravome nelegaliam šių žmonių atvykimui", - žurnalistams teigė užsienio reikalų ministerijos atstovė Zhang Qiyue.

Pekinas vis dar "tiria" padėtį, tačiau ją spręs "remdamasis tarptautine ir atitinkama Kinijos teise", pridūrė pareigūnė.

Fondo pranešime nurodoma, kad minėtos šešios šeimos iš Šiaurės Korėjos kelis kartus buvo pabėgusios ir anksčiau, bet jas jėga grąžino Kinijos pareigūnai.

Šiaurės Korėjos pabėgėlių padėtimi Kinijoje susidomėta pernai birželį, kai septynių asmenų šeima atėjo į Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurą Pekine ir paprašė politinio prieglobsčio.

Po kelias dienas užtrukusių keblių derybų Kinija leido šiai šeimai per Singapūrą bei Filipinus išvykti į Pietų Korėją ir taip išvengė konflikto bei kritikos prieš pat balsavimą dėl Pekino paraiškos rengti 2008-ųjų olimpiadą.