Per pirmą karantiną atsirado neadekvačių skelbimų

Nuomos administratoriaus „Valdantis“, kuris priklauso „Rent Vilnius“ grupei, vadovas Jurgis Vilutis „Investuok“ seminare priminė NT nuomos situaciją per pirmąjį karantiną. Per pirmąsias kovo mėnesio savaites, šalyje dar nepaskelbus karantino, prasidėjo masiniai trumpalaikės nuomos rezervacijų atšaukimai. Skaičiuojama, kad buvo atšaukta apie 70 proc. nuomos rezervacijų.

„Supanikavę trumpalaikės nuomos savininkai stengėsi išnuomoti būstą ilgalaikei nuomai bet kokia kaina – atsirado neadekvačių skelbimų su 25 proc. nuolaidomis. Tokie butai, tinkami trumpalaikei nuomai, paprastai būna miesto centre. Kovo ir balandžio mėn. buvo sudėtinga nuomos rinka, kadangi ji buvo pilnai užpildyta trumpalaikės nuomos būstų“, – dėsto J. Vilutis.

Jis pasidalijo ir „Rent Vilnius“ patirtimi: „Tuo metu laikėme 10 butų nuomai, per pirmą mėnesį išnuomojome vieną, per antro mėnesio pirmas dvi savaites – likusius devynis. Kol neišėjo visa pigių butų masė, ilgalaikė nuoma buvo sustingusi. Tuo laikotarpiu buvo maža panika, kas bus – nuomos kainos kris ar liks. Turėjome spręsti, ar daryti nuolaidas, be to, buvo sudėtinga aprodyti butus.“

Išryškėjo kelios problemos

Anot J. Vilučio, statybos sektoriaus darbuotojai turėjo dvi problemas – vieni, kas galėjo išvažiavo į užsienį atgal namo, kiti turėjo priešingą problemą. Pačioje karantino pradžioje buvo uždarytos parduotuvės ir prekybos centrai, nebuvo galima įsigyti medžiagų, todėl nevyko statybos.

„Baltarusiai ir ukrainiečiai, kurie atvyksta į Lietuvą ir dirba, susidūrė su keista situacija – neturėjo pinigų, nes paprastai jie gauna atlyginimą kas savaitę arba dvi nuo atlikto darbo. Neturėdami pinigų jie vis tiek turėjo mokėti už nuomą, maistą ir pan. Statybų organizacijos labai negražiai, bet šioje vietoje „nusiplovė“, – sako jis.

Todėl, kaip pažymi „Valdantis“ vadovas, išryškėjo kelios problemos: atsilaisvino pigūs butai, nes gyventojai išvažiavo, o likę nuomininkai neišgalėjo susimokėti už nuomą.

Kaip dar vieną didžiausių smūgių NT nuomos rinkai J. Vilutis įvardija nuotolinį studentų mokymą.

„Paskelbus karantiną, paaiškėjo, kad mokslai vyks nuotoliniu būdu, todėl dauguma studentų išvyko pas tėvus. Nesvarbu, kad reikėjo susimokėti baudas, jie nutraukė sutartis“, – teigia jis.

Kaip keitėsi nuomos kainos Vilniuje ir Kaune

Užupis – vienas rajonas, kuris per pirmąjį karantiną išsiskyrė Vilniuje. Šiame mikrorajone atsirado didelis kiekis naujų prabangių butų, todėl nuoma ten stipriai pabrango. Tiek centrinėje dalyje, tiek kraštiniuose miesto rajonuose kainos esą išliko panašios.

„Vilniuje nuo 2017 m. kasmet po 6-8 proc. kilo nuomos kainos, bet gegužę, plintant koronavirusui ir baimei, rinkoje atsiradus dideliam kiekiui butų bei išvažiavus studentams ir statybininkams, Vilniuje kainos krito 6,4 proc. Tuo metu lyginant šių metų spalį su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, NT kaina atsistatė ir pabrango apie 1 proc.“, – nuomos kainos pokyčius Vilniuje vardija „Rent Vilnius“ vadovas.

Tuo metu Kaune situacija kitokia – pastebimas ne tik kainų augimas, bet ir kritimas, pavyzdžiui, 2019 m. nuomos kainos krito 2,5 proc, kai Vilniuje augo 8,2 proc., o per pirmą karantiną pavasarį nuoma Kaune buvo pabrangusi 1,4 proc.

„Pernai nuomos kainas Kaune numušė prieš tai stipriai užkeltos kainos. Atsirado naujų projektų ir jų neišnuomojo, kaip norėjo. Kauno nuomos rinka nėra tokia stipri kaip Vilniaus. Galbūt didžiausia įtaka padaryta studentų sektoriui, kai „Eika“ pastatė savo bendrabučius“, – priežastis įvardija J. Vilutis.

Nuomininkai bandė išvengti baudų

Pranešėjas taip pat pasidalijo ir „Valdantis“ patirtimi: „Praradome 90 proc. studentų, rudenį kai kurie grįžo, užpildėme pilnai visas vietas. Rugsėjo pradžioje buvo didžiausias sutarčių pasirašymas, kai paprastai tai vykdavo rugpjūčio pradžioje, nes nebuvo aišku, ar bus nuotolinis, ar normalus mokymas universitetuose.

Dirbantys užsieniečiai tęsia nuomą. Bijojome, kad Lietuvoje turintieji gerus darbus, pavyzdžiui, IT srityje, keliaus į savo gimtąsias šalis dirbti nuotoliniu būdu, bet tai nepasiteisino. Dalis išvyko, bet šiuo metu jau grįžo, rezervavosi butus, kai kuriems buvo suteiktos nuolaidos. Iš mūsų 85 valdomų butų vos 8 nuomininkai (apie 10 proc.) paprašė nuolaidos – daliai buvo suteiktos laikinos nuolaidos.“

Nuoma

Jis taip pat pažymi, kad visi studentai ir kiti nuomininkai, kurie nutraukė nuomos sutartis per pirmąjį karantiną, bandė išvengti baudų Force majore pagrindu, tačiau nesėkmingai: „Iš teisininkų gavome išaiškinimus, kad šioje srityje Force majore negalioja. Su kai kuriais iki šiol tęsiame bylas, bet matome, kad laimėsime.“

Kas vyksta dabar?

Kalbėdamas apie dabartinę situaciją nuomos rinkoje J. Vilutis pažymi, kad trumpalaikės nuomos butai „praskiedė“ ilgalaikės nuomos pasiūlą – rinkoje atsirado itin daug naujų butų. Taip pat išvyko trečiųjų šalių darbininkai, ir atsilaisvino daug pigių butų. Be to, sumažėjo „Erasmus“ ir kitų užsienio studentų skaičius Lietuvoje.

J. Vilučio teigimu, iš atsigavusios NT pardavimų rinkos šiuo metu apie 25-30 proc. butų perkama nuomai. O nuomojamų butų skelbimų sumažėjo ketvirtadaliu, lyginant su panašiu laikotarpiu pernai.

„Tai reiškia, kad turėjome turėti labai daug butų ir tai turėjo stipriai smukdyti nuomos kainą, tačiau šiandien turime atvirkštinę situaciją – išnuomoti visi butai – tiek brangūs, tiek pigūs, ir netgi skelbimuose jų yra ketvirtadaliu mažiau nei pernai“, – dėsto „Valdantis“ vadovas.

Sugriežtėjo bankų finansavimas būstui

Šiai situacijai įtakos esą gali turėti sugriežtėjęs banko paskolų išdavimas jaunoms šeimoms, kurios bando įsigyti nuosavą būstą.

„Sugriežtėjo reiškia ne tai, kad nesuteikia paskolos, bet atsargiau žiūri į šeimos finansus. Gegužę pasirodė įsakymas, buvo skirstoma pagal rajonus: jei perki Senamiestyje, užtenka 15 proc. pradinio įnašo, bet jeigu perki Perkūnkiemyje, gali tavęs paprašyti 25 proc. pradinio įnašo. Labai daug žmonių, bijodami dėl savo ateities, savo darbų ir pajamų, nusprendė dar nuomotis NT, o ne jį įsigyti“, – komentuoja J. Vilutis.

Būsto nuoma

Taip pat prie nuomos rinkos atsigavimo prisidėjo Lietuvos studentai, kurie šiemet dėl pandemijos buvo mažiau linkę studijuoti užsienyje, tad liko Lietuvoje.

„Taip pat pastebėjome nemažą emigrantų sugrįžimą, tarp jų matome du srautus – vieni apsisprendę visam laikui čia grįžti, todėl patys perka NT, kiti emigrantai ruošiasi pralaukti Lietuvoje koronaviruso bangą – nuomojasi dvejiems arba trejiems metams, kai paprastai vidutinis nuomos terminas – metai“, – sako pranešėjas.

Skyrybų skaičius juntamas nuomos rinkoje

Nuomos administratorius pastebi dar vieną įdomią tendenciją – padidėjęs skyrybų skaičius juntamas ir NT nuomos rinkoje.

„Vyrai palieka butus ar namus savo buvusioms žmonoms ir išeina gyventi atskirai. Ši tendencija išryškėjo gegužės-birželio mėnesiais, kai visi buvo užsidarę ir turėjo išbūti kartu mėnesį arba du. Iš savo patirties matome, į mus kreipiasi ir klausia, ar galima nuomotis pusei metų, kol atsistos ant kojų. Patys pastebime padidėjusį skyrybų skaičių“, – aiškina „Rent Vilnius“ vadovas.

Be kita ko, regionų gyventojai dėl darbo paieškų juda didžiųjų miestų link: „Regionuose vis dar mažesni atlyginimai, dabar per sunkmetį darbdaviai mažina darbo vietas, regionuose nebėra galimybės įsidarbinti, todėl gyventojai traukia į miestus, kad rastų čia darbo. Kadangi neturi NT, jį nuomojasi.“

Kitais metais nuomos kainos kils keliais procentais

J. Vilutis prognozuoja, kad iki kitų metų vasaros nuomos kainos išliks nepakitusios arba brangs iki 3 proc., o nuo rugpjūčio mėn. kainos turėtų pradėti kilti vidutiniškai 5 proc. per metus.

„Tokios prognozės dėl bankų finansavimo įsigyti NT – jis yra sunkinamas, pajamos nebėra tokios užtikrintos, nemažai žmonių prarado darbą arba jį keičia, jie nebegalės įsigyti NT, o turės nuomotis. Taip pat daug žmonių NT laiko kaip saugią užuovėją, šiandien perka bet ką ir bet kur, todėl NT kainą kelia aukštyn“, – komentuoja jis.

Pranešėjas svarsto, kad NT kainos turėtų mažėti, jei vystytojai toliau itin stipriai vystytų objektus. Tačiau naujų objektų vystymas šiandien yra pristabdytas. „Bankai neišduos daug paskolų, bet ir nebus tiek daug vystomų objektų“, – tikina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)