Finansinio elgesio tarnyba (FCA) skolintojams liepė nepamiršti atidžiai tikrinti potencialius skolininkus, norinčius paimti kreditą pagal „Coronavirus Business Interruption Loan“ ir „Bounce Back Loan“ programas, sakė FCA generalinis direktorius Nikhilas Rathi.

„Kiek mums žinoma, buvo atmesta apytikriai 14 proc. „CBIL“ ir 8 proc. „BBL“ pirmą kartą pateiktų paskolų prašymų“, – trečiadienį virtualioje sesijoje su Jungtinės Karalystės parlamento komitetu kalbėjo N. Rathi.

Šios programos, skirtos finansuoti smulkesnes įmones, nuo gegužės mėnesio sulaukė daugiau nei 1,6 milijono paraiškų. Ypač populiarios „Bounce Back“ paskolos: iki šios dienos įmonės pasidalijo apie 40 milijardų svarų (52 mlrd. dolerių), tačiau kai kurie kritikai atkreipė dėmesį į neaiškiai apibrėžtus kriterijus, dėl kurių bankai tapo atviri galimam sukčiavimui.

Iniciatyva buvo paleista „dideliu greičiu“, siekiant patenkinti įmonių finansavimo poreikius šaliai paskelbus karantiną, teigė N. Rathi, kuris spalį pradėjo eiti FCA vadovo pareigas. Reguliuotojas leido suprasti, kad „bankai privalo griežtai prižiūrėti savo sistemas“, ypač priimdami naujus klientus.

„Lloyds Banking Group Plc“ ir „NatWest Group Plc“ vadovai praėjusią savaitę teigė, kad naujus skolininkus atsirenka labai atidžiai.

Derybos dėl paskolų grąžinimo

Iždas, bankai ir FCA diskutuoja apie tai, kokiomis sąlygomis šios paskolos turės būti grąžintos arba sustabdytos valstybės, teigė N. Rathi. „Instinktyviai siekiame išvengti mažų firmų įkliuvimo į skolų išieškojimo spąstus“, – sakė jis ir pridūrė, kad sprendimas bus priimtas artimiausiais mėnesiais.

Viena iš galimybių – nustatyti pramonės standartus, kaip susigrąžinti paskolas, praneša „Guardian“. Lobistai pasiūlė centralizuotą skolų išieškojimo agentūrą – idėją, kuriai FCA „iš principo neprieštarautų“, teigė N. Rathi.

„Bankai puikiai supranta, kad nenorės pakartoti to, kas įvyko po praėjusios finansų krizės. Tikimės, kad bendradarbiaudami galėsime užtikrinti, jog taip nenutiks“, – pabrėžė N. Rathi.