Turkų kilmės atlikėjas jau ilgus metus užsiima muzikine veikla, o maždaug prieš metus Turkijoje pasirašė kontraktą su garsiąją „Sony music“ įrašų kompanija. Vis dėlto taip nenumaldomai populiarėjant „TikTok“, Sezzy nusprendė savo populiarumą padidinti socialiniuose tinkluose.

Kaip ir tarp influencerių instagrame, taip ir tarp „tiktokerių“ egzistuoja įvairių taisyklių. Atsakingai dirbant čia jau galima ir užsidirbti. Sezzy kilo idėja į vieną ratą suburti labiausiai sekamus mūsų šalies „TikTok“ vartotojus, tarp kurių yra ir paauglių. Sistema veikia taip: „The Trending Gang“ pasivadinusi kompanija ne tik kartu kuria įvairius vaizdo įrašus, tačiau iš savo privačių paskyrų rašo komentarus po tais įrašais taip dar labiau didindami jų populiarumą. Šiandien „The Trending Gang“ turi daugiau nei 88 tūkst. sekėjų, o įkūrėjas Sezzy – daugiau nei 195 tūkst.

Vis dėlto šią žinomo atlikėjo idėją palydėjo didžiulis skandalas. „Youtube“ kanale lapkričio 1-ąją buvo patalpinta vaizdo medžiaga, kurioje kalba buvę „The Trending Gang“ nariai. Įvairaus amžiaus jaunimas, tarp kurių ir nepilnamečiai, čia pasakojo neva „niekam iki tol nežinomas“ Sezzy jiems liepė pasirašyti sutartis ir dirbti be atokvėpio.

Įraše, pavadintame „Sezzy ir jo „The Trending Gang“ vaikus išnaudojančią blogio imperiją“ kalbama, kad iš pradžių žadėjęs, jog tai bus smagūs susitikimai su kitais populiariais „tiktokeriais“, paskui kalbėdamas apie savo tikslus išryškino, kad komandai teks daug dirbti – nufilmuoti iki 100 keliolikos sekundžių trukmės filmukų per dieną.

Trečiadienį „Delfi“ kreipėsi į žinomą atlikėją, kuris sutiko papasakoti savo versiją. Sezzy patikino mestus jam kaltinimus vertina kaip šmeižtą, dėl kurio jau konsultuojasi su teisininkais ir svarsto galimybę kreiptis į policiją.

„Pastaruoju metu mano įkurtai „The Trending Gang“ grupei vis populiarėjant sulaukiu labai didelio spaudimo, patyčių, užgauliojimų. Pabrėžiama, kad esu kitos tautybės, ne lietuvis. Dėl to kenčia mano šeima, kurią jaučiu pareigą apginti. Labai noriu, kad mano vaikams netektų augti ir gyventi tokioje neapykantos kitokiam žmogui kupinoje aplinkoje. Tokia buvo ir „TG“ idėja – būti pozityviais, nesivelti į jokį negatyvą, suteikti šansą perspektyviems žmonėms kurti, išreikšti save.

Mano pirma daina, kurią išleidau „TikTok“ 2019 vasarą, tapo “ virusine“. „Sony Music Turkey“ pastebėjo mane ir pasirašė su manimi sutartį. Antra daina, kurią išleidau 2020 sausį irgi tapo „virusine“ – tai pirmasis muzikinis video klipas Turkijoje, padarytas su „TikTok Turkey“ kaip brandu. Tokia buvo mano pradžia „TikTok“.

Kaip „TikTok“ grupės uždirba pelną? Sukuri savo asmeninį brandą, tave pastebi tam tikros kompanijos ir brand‘ai, tada tu kuri turinį, kuris turi būti kuo originalesnis, autentiškesnis ir šviežesnis, jis turi sietis su kompanija, kurios prekės ženklui tu kuri vertę. Kuo daugiau susidomėjimo turinys sulauks, tuo didesnės grąžos gali tikėtis“, – „Delfi“ sakė Sezzy.

Sezzy vaizdo klipo filmavimo užkulisiai

„Tiktokeriai“ vaizdo įraše piktinosi, kad jiems buvo iš karto pasiūlyta pasirašyti sutartis, kuriose nurodyta, kad 50 proc. pelno jie turės atiduti savo vadybininkui Sezzy, tačiau paskui neva jiems pavyko nusiderėti iki 15 proc. Čia buvo kalbama, kad šie žmonės iš viso nesitikėjo, kad veiklai prireiks pasirašinėti sutartis.

„Sutartis, kaip ir vykdant bet kurią veiklą, yra pasirašoma tam, kad būtų užfiksuotas šalių susitarimas ir apsaugoti abiejų pusių interesus. Tik dėl linksmybių daryti veiksmus „TikTok“ yra įmanoma. Ir daugelis tai daro. Bet jei nori, kad ta veikla būtų kryptinga, duotų rezultatus, turi dirbti. Jei darai tai, kas tau patinka – darbas teikia malonumą. Turinio kiekį ir kokybę aptardavome kartu ir darydavome tai, ką sutarėme“, – „Delfi“ sakė Sezzy.

„The Trending Gang“ nariai pyktį tarpusavyje ant vadybininko lieti pradėjo praktiškai nuo pirmųjų susitikimų. Sezzy surengė komandos susitikimą, į kurį viena konditerijos įmonė atvežė vaišių – tortų. Susitikimo dalyvius įaudrino tai, kad ne tik nusifilmavę, bet ir nusifotografavę su šiais saldžiais užkandžiais vėliau šios konditerijos įmonės atstovų buvo paprašyti įsikelti patikusias nuotraukas į savo instagramo paskyras. T.y. jiems neužmokant, didinti įmonės populiarumą.

„Tai buvo graži iniciatyva – bendradarbiavimas, kuriame mes gavome produktą ir norėjome atsilyginti, skleisdami informaciją apie šią naują patirtį. Dauguma „collab“ partnerysčių Lietuvoje veikia barterio būdu, dalis jų vyksta perkant reklamą iš turinio kūrėjo. Niekas nebuvo verčiamas įkelti („upload“) turinio apie produktą“, – „Delfi“ sakė Sezzy.

Konfliktinių situacijų buvo įvairių. Jauniausi kompanijos nariai skundėsi, kad su jais buvo elgiamasi negražiai. Neva vadybininkas vadovavosi principu – esi jaunesnis, tad privalai klausyti vyresnių, nes nieko nesupranti. Dar vienas kaltinimas – vertimas filmuotis tik prekybos centruose, o ne lauke, nepaisant to, kad šiuo metu siaučia koronaviruso pandemija. Nors verta pastebėti, kad „The Trending Gang“ paskyroje yra nemažai įvairiose miestų aikštėse ir net gamtoje nufilmuotų vaizdelių.

Taip pat buvo pasiskųsta ir internetinėje parduotuvėje paskelbta galimybe „nusipirkti susitikimą su „The Trending Gang“ nariu. Kainos, priklausomai nuo „tiktokerio“ žinomumo, svyravo nuo 45 iki 150 eurų. O su viena iš buvusių „The Trending Gang“ narių įvyko didžiausias konfliktas.

„Nuoširdžiai sakau, nesuprantu, kodėl atsirado tokie niekuo nepagrįsti jaunų žmonių skundai ir net kaltinimai. Tai vertinu, kaip prieš mane nukreiptos negatyvios kampanijos dalį. Socialiniuose tinkluose lengva ir populiaru kalbėti negatyviai, tačiau man tai nepriimtina“, – kalbėjo Sezzy.

Vis dėlto „The Trending Gang“ egzistuoja iki šiol, o ilgiausiai komandoje esanti keturiolikmetė neseniai pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame gina skandale atsidūrusį savo vadybininką.

„Norėjau pasakyti, kad man yra keturiolika metų, mano tėvai pasirašė kontraktą ir tas kontraktas yra normalus. Sezzy negrobia iš mūsų pinigų ir neišnaudoja vaikų. Tad prašau tiesiog nebekalbėkite nesąmonių. Nes mano tėvai nėra kažkokie nevisapročiai ir kvailiai. Jie tikrai nepasirašytų jokių tokių dalykų ir aš tikrai čia nebūčiau, jeigu kažkas vogtų iš manęs pinigus ir mane išnaudotų. Ne, nieko tokio, ką tie žmonės sako, nevyktų. Jeigu tai vyktų, manęs tikrai čia nebebūtų“, – kalbėjo populiari „tiktokerė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)