Pasak šalies vadovo, profesionali, efektyvi, atspari įvairių suinteresuotų asmenų spaudimui VPT yra viena iš esminių sąlygų užtikrinant skaidrų ir racionalų viešųjų lėšų naudojimą, skatinant konkurenciją bei mažinant prielaidas korupcijai. VPT reikšmingai prisideda prie šių uždavinių įgyvendinimo, principingai ir objektyviai tirdama viešųjų pirkimų pažeidimus, nuosekliai vykdydama pažeidimų prevenciją, teikdama metodinę pagalbą, modernizuodama viešuosius pirkimus.

Naujajam direktoriui Prezidentas kelia lūkesčius toliau stiprinti VPT administracinius gebėjimus, tęsti ir tobulinti jos veiklą tiriant pažeidimus ir vykdant jų prevenciją, užtikrinant didėjančius pirkimų operatyvumo, duomenų atvirumo, paslaugų perkėlimo į elektroninę erdvę poreikius. Tikimasi, kad naujojo direktoriaus kompetencija ir patirtis centralizuotų viešųjų pirkimų srityje taip pat prisidės prie sėkmingo Prezidento inicijuotų pirkimų centralizavimo ir profesionalumo pokyčių įgyvendinimo.

Šalies vadovas pabrėžia, kad VPT direktoriaus profesionalumas yra svarbi visuomenės pasitikėjimo VPT ir visa viešųjų pirkimų sistema sąlyga.

D. Vedrickas yra baigęs Mykolo Romerio universiteto ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto viešojo administravimo studijas. Nuo 2017 m. eina centrinės perkančiosios organizacijos VšĮ „CPO LT“ direktoriaus pareigas. Iki tol D. Vedrickas dirbo Ūkio ministerijoje viešųjų pirkimų politikos srityje, taip pat Vidaus reikalų ministerijoje valstybės tarnybos politikos ir vietos savivaldos politikos srityse.

D. Vedrickas, trečiadienio rytą po susitikimo su prezidentu paklaustas, kokius trūkumus ir silpnybes išskirtų dabartinėje viešųjų pirkimų sistemoje, išskyrė kompetencijų ugdymą.

„Mano nuomone, pagrindiniai dalykai turėtų būti kompetencijų ugdymas. Turėtume užduoti sau klausimą, kas mums yra svarbu, ar pasekmė, ar priežastis. Turime daug viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų, kai kurie jų yra smulkūs ir (nulemti – ELTA) nekompetencijos. Tikslas, kaip ir prezidentas minėjo, ugdyti pirkimų kompetencijas ir tam reikalingi teisės aktai yra pateikti“, – sakė D. Vedrickas.

Jis sakė, kad nebuvo susitikęs su būsimais naujais valdančiaisiais, tačiau tikėjosi, kad su jais bendrą kalbą surastų.

„Tikiuosi, kad surasime bendrą kalbą, nes tikslas turbūt visų yra bendras – atverti viešųjų pirkimų sistemą ir didinti pasitikėjimą ja“, – sakė D. Vedrickas.

Šimonytė: nelabai gerai atrodo paskutinės minutės paskyrimai į pozicijas, kurioms užimti ilgai nebuvo randama žmogaus

Konservatorių sąrašo lyderė ir kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė sako gerai nepažįstanti į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovo postą siūlomo dabartinio Centrinės perkančiosios organizacijos direktoriaus Dariaus Vedricko.

„Nelabai pažįstu, esu kelis kartus susidūrusi Audito komitete, kai buvo svarstomi centralizuotų pirkimų klausimai. Man sunku baigtinę nuomonę pasakyti“, – trečiadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sakė I. Šimonytė.

„Aš turėčiau pastebėjimą ne dėl žmogaus, o dėl situacijos, kai nemažai tokių paskutinės minutės paskyrimų yra į pozicijas, į kurias nebuvo randama tinkamo žmogaus ar nebuvo skiriamas žmogus kelerius metus. Tas niekada labai gerai neatrodo, net jei siūlomi patys kompetentingiausi žmonės“, – pridūrė I. Šimonytė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kurie konkursai yra organizuojami besibaigiant kadencijai, o juos laimi žmonės, užimantys politines pozicijas.

„Tos informacijos yra ir viešai, kad kai kurie viceministrai kažkur konkursus yra laimėję. Nenoriu nuneigti nė vieno žmogaus teisės laimėti konkurso į vieną ar kitą poziciją, bet, kai konkursai organizuojami kadencijai besibaigiant ir laimi žmonės, kurie užima politines pozicijas, tai atrodo nelabai kaip“, – sakė I. Šimonytė.

VPT nuolatinio vadovo neturi nuo tada, kai 2019 metų spalį iš šių pareigų pasitraukė Diana Vilytė. Šiuo metu VPT laikinai vadovauja direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė.

Prezidentas yra sakęs, kad VPT vadovą sunku surasti dėl šiai pareigybei skiriamo mažo atlyginimo.
Institucijos vadovas skiriamas ketverių metų kadencijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)