ES lyderiai pagaliau suvokė bloką užgriuvusios antrosios koronaviruso bangos grėsmę.

Ketvirtadienį vyksiančios vaizdo konferencijos metu ES šalių vadovai, regis, pripažins klydę manydami, kad blogiausia jau praeityje ir kad pandemiją galima suvaldyti tikslinėmis priemonėmis. Kiekvieną dieną fiksuojami nauji susirgimo atvejų antirekordai, o panikuojančios valstybės narės ieško sprendimų.

Jos abejoja, ar anksčiau pasiteisinusios priemonės bus veiksmingos ir dabar. Nors COVID-19 mirtingumas kol kas nėra labai didelis, infekcijų skaičius sparčiai auga. Dalinis karantinas tėra tik laikinas kompromisas.

27 ES valstybėse narėse, kur nuo naujojo koronaviruso mirė daugiau nei 210 tūkst. žmonių, o tebeserga beveik 6,5 mln. gyventojų, dabartinę taktiką sudaro restoranų uždarymas ir komendanto valandos įvedimas miestuose, tačiau uždaryti mokyklų neskubama.

Bloko ekonomikos variklis Vokietija nuo pirmadienio įveda mėnesio trukmės dalinį karantiną. Prancūzijoje visuotinis karantinas įsigalios penktadienį.

„Neprognozavo net didžiausi pesimistai“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį paskelbė, kad visoje šalyje vėl įvedamas karantinas, siekiant suvaldyti nerimą keliančia sparta plintančio koronaviruso antrąją bangą. Vokietijoje taip pat mėnesiui įvedamas dalinis karantinas, apimantis restoranų, sporto salių ir teatrų uždarymą, trečiadienį paskelbė kanclerė Angela Merkel.

Prancūzijos vadovas nurodė, kad suvaržymai įsigalios ketvirtadienį vakare ir tęsis „mažiausiai iki gruodžio 1 dienos“.

Šiuo laikotarpiu privalės užsidaryti barai, restoranai ir kitos ne pačios būtiniausios verslo įstaigos, bet kitaip nei per ankstesnį dviejų mėnesių karantiną praeitą pavasarį, mokiniai galės toliau lankyti mokyklas, kreipdamasis per televiziją sakė E. Macronas.

Taip pat galės toliau dirbti gamyklos ir ūkiai bei bus teikiamos kai kurios viešosios paslaugos, siekiant apriboti žalą ekonomikai, gresiančios šalį visiškai uždarius.

„Virusas Prancūzijoje plinta sparta, kokios neprognozavo net didžiausi pesimistai“, – pabrėžė prezidentas.

Emmanuelis Macronas

„Kaip ir praeitą pavasarį, namus galėsit palikti tik vykdami į darbą, pas gydytoją, padėti giminaičiu, nusipirkti būtiniausių prekių arba trumpam pakvėpuoti grynu oru lauke“, – sakė E. Macronas.

Pasak jo, žmonės turės nešiotis rašytinius pareiškimus, kuriuose nurodoma išėjimo iš namų priežastis. Ši sąlyga leidžia manyti, kad pažeidėjams vėl bus skiriamos baudos.

„Jeigu po dviejų savaičių geriau valdysime padėtį, galėsime iš naujo įvertinti ir, tikėkimės, atidaryti kai kuriuos verslus, ypač Kalėdų atostogoms, – kalbėjo prezidentas. – Tikiuosi, kad galėsime švęsti Kalėdas ir Naujuosius metus su šeimomis.“

Kaip ir kitose Europos šalyse, Prancūzijoje pastarosiomis dienomis buvo stebimas koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų pliūpsnis, galintis greitai viršyti ligoninių pajėgumus.

Šiuo metu COVID-19 pacientai yra užėmę daugiau kaip 3 tūkst. lovų intensyviosios terapijos skyriuose. Pasak E. Macrono, lapkritį šis skaičius gali išaugti maždaug iki 9 000.

Prezidentas pridūrė, kad Prancūzija sieks padidinti intensyviosios terapijos lovų skaičių iki 10 000. Šiuo metu jų turima apie 5 800.


„Veiksmų reikia imtis dabar“

„Veiksmų reikia imtis dabar“, – trečiadienį sakė kanclerė, pridurdama, kad padėtis „labai rimta“.

Nuo lapkričio 2 dienos privačiuose susibūrimuose bus leidžiamas ne daugiau kaip 10 žmonių iš daugiausiai dviejų namų ūkių dalyvavimas. Taip pat uždaromi visi restoranai, barai, teatrai, kino teatrai, baseinai ir sporto salės bei atšaukiami koncertai.

Žmonių bus prašoma nekeliauti asmeninėmis, nebūtinomis priežastimis, o nakvynės viešbučiuose bus leidžiamos tik keliautojams verslo reikalais. Atviromis liks mokyklos ir darželiai.

Angela Merkel

Vokietija anksčiau buvo giriama už tai, kad gebėjo infekcijų ir mirčių lygius išlaikyti žemesnius nei daugumoje kaimyninių valstybių, tačiau šalį dabar itin smarkiai veikia antroji viruso banga.

Šalyje pastarąją parą patvirtinti 14 694 infekcijos atvejai, trečiadienį pranešė Roberto Kocho institutas.

Mirčių skaičius per parą padidėjo 85, iki 10 193. Imta baimintis dėl šalies sveikatos priežiūros sistemos, A. Merkel anksčiau perspėjus, kad ji gali būti visiškai parklupdyta, jei infekcijų skaičiai toliau augs.

„Mūsų sveikatos sistema šiandien dar gali tvarkytis su esamais iššūkiais, tačiau, esant tokiam infekcijos greičiui, ji savo galimybių ribas pasieks per kelias savaites“, – sakė A. Merkel.

Ji pridūrė, kad sveikatos pareigūnams pavyko nustatyti tik 25 proc. protrūkių kilmę, o tai reiškia, jog sunku pasakyti, kokie socialinio gyvenimo aspektai prisideda prie antrosios viruso bangos.

Naujas antirekordas

Vokietijoje per parą nustatyti 16 744 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai – daugiausia nuo pandemijos pradžios. Tai ketvirtadienį pranešė Roberto Kocho institutas.

Ankstesnis antirekordas buvo užfiksuotas diena anksčiau – 14 964 atvejai per 24 valandas.

Iki šiol Covid-19 buvo diagnozuotas 481 013 Vokietijos gyventojų, nuo komplikacijų mirė 10 272 infekuotieji.

Trečiadienį VFR valdžia nusprendė įvesti naujų visuomenės gyvenimo apribojimų, kad užkirstų kelią koronaviruso plitimui.

Nuo lapkričio 2 d. mažiausiai mėnesiui uždaromi restoranai ir barai, patiekalus ir gėrimus bus leidžiama pardavinėti tik išsinešti. Nutrauks darbą kūno rengybos klubai, tatuiruočių salonai, baseinai, grožio salonai, teatrai, kino teatrai ir koncertų salės. Lapkričio mėnesį visos futbolo Bundeslygos rungtynės vyks be žiūrovų.

Skirtingai nuo pavasario karantino dirbs vaikų darželiai ir mokyklos, kirpyklos ir parduotuvės, bet bus privalu laikytis atitinkamų higienos reikalavimų ir socialinio atstumo. Viešose vietose bus leidžiama susitikti ne daugiau kaip dviejų namų ūkių atstovams.

Nakvoti viešbučiuose bus galima tik esant didelei būtinybei ir ne turistiniais tikslais.