128 metų senumo gazuoto gėrimo gamintojas, kuris kovo mėnesį (praėjus lygiai dvejiems metams po to, kai tai padarė „Pepsi Co Inc.“) pristatė naują selterį, bando greičiau diegti naujoves, tuo pačiu karpydamas kaštus. Tai apima padalinių suporavimą, akcijų pasiūlymą tūkstančiams JAV darbuotojų ir vartotojų duomenų rinkimą, siekiant priimti geresnius sprendimus dėl to, ko iš tikrųjų nori viso pasaulio gaiviųjų gėrimų mėgėjai.

„Nemanau, kad kada nors jau galėsime sakyti, kad padarėme viską. Augimo mąstysenos dalis – būti pakankamai nuolankiam, kad suprastum, jog neturi visų atsakymų, tačiau turi ir toliau jų ieškoti, – interviu ketvirtadienį kalbėjo vyriausiasis finansų direktorius Johnas Murphy. – Šis pagreitis, apie kurį kalbame, yra varomas poreikio judėti greičiau ir geriau suprasti kai kurias likusias spragas.“

„Coca-Cola“ akcijos Niujorke pakilo 1 proc., kai kompanija pranešė trečiojo ketvirčio rezultatus. Šiais metais jos nukrito 9,7 proc., nors „S&P 500“ pakilo.

Be cukraus

„Coca-Cola“ jau bandė transformuotis prieš pandemiją, o pasauliniai vartotojai vis dažniau gali rinktis iš kitų produktų variantų. Tai apima pieno produktų spektro didinimą ir Jungtinės Karalystės kavos tinklo „Costa“ įsigijimą.

Karantinas paspartino būtinybę tobulėti, nes viešieji kanalai, tokie kaip kino teatrai ir koncertų vietos, iki šiol sudarė maždaug pusę kompanijos pajamų. Priešingai nei konkurentas „Pepsi“, „Coca-Cola“ negali atsiremti į atskirą užkandžių verslą, kad saugiai išgyventų pasaulinę gaiviųjų gėrimų „sausrą“.

Taigi dabar „Coca-Cola“ imasi plačių racionalizacijos veiksmų. Kompanija perėjo nuo 17 pasaulinių verslo padalinių prie devynių, o beveik 40 proc. Šiaurės Amerikos darbuotojų pasiūlė akcijų paketus, po kurių seks atleidimai. Diskusijos dėl darbo jėgos mažinimo vyksta ir kitose rinkose, įskaitant Europą.


„Coca-Cola“ teigė, kad sumažins parduodamų produktų skaičių, siekdama pasiūlyti apie 200 pagrindinių prekių ženklų – 50 proc. mažiau nei dabar. JAV ji jau atsisakė dietinio gėrimo „Tab“ ir kokosų vandens „Zico“.


Paklaustas, kas dar gali būti išbraukta iš sąrašo, jis atsakė: „Niekas nėra neginčijama.“

Tuo pat metu „Coca-Cola“ persiorientuoja į sėkmingas produktų linijas. Šią vasarą kompanija sukūrė besivystančių kategorijų segmentą, kuriame yra tokie produktai kaip neseniai pristatytas „Topo Chico“ alkoholinis selteris, su kuriuo „Coca-Cola“ bando išeiti iš tradicinių gazuotų ir sportinių gėrimų kategorijos. Anot J. Quincey, „Topo Chico“ produkto pristatymas Lotynų Amerikoje užtruko vos tris mėnesius.

„Gebėjimas prisitaikyti ir įgyvendinti naujus pasaulinius projektus yra greitas procesas, kai tenka ryžtingai nuspręsti, kuria kryptimi eiti“, – sakė jis.

Duomenų panaudojimas

Bandydama geriau suprasti, kokių gėrimų nori naujasis vartotojas, „Coca-Cola“ siekia panaudoti savo sukauptus duomenis apie mažmeninius klientus ir vartotojus.


„Coca-Cola“ tikisi, kad jos rezultatai sugrįš į aukštesnįjį ilgalaikio augimo modelio galą, teigė kompanijos vadovai, pažymėdami, kad šiandien jie labiau pasitiki ilgalaikiu kompanijos augimo potencialu nei prieš COVID-19.

„Tai ne tik reorganizacija, bet ir rinkodaros perorientavimas, portfelio apgenėjimas, – televizijos interviu teigė J. Quincey. – Tai iš tikrųjų verčia mus po krizės pasistiebti.“