„Deklaracijoje paminėta Ingrida Šimonytė (kaip premjerė - Delfi), sutarėme, kad pradedam kalbėtis. Formaliai formuoti koaliciją. Nieko konkretaus, nei postai, neis sritys, formalizavome proceso pradžią. Minėjau ir anksčiau, kad pradėsime nuo to, kad įsiklausysime galimų partnerių pasvarstymus, pamąstymus, kokios sritys. Suderinome tekstą, informavome visuomenę, kad pradėjome procesą“ , - teigė G. Landsbergis.

G. Landsbergis pasakojo, kad susitikime dalyvavo Aušrinė Armonaitė, nuotoliniu būdu Viktorija Čmilytė-Nielsen. Jo teigimu, nei prezidentas Gitanas Nausėda, nei Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, nei premjeras Saulius Skvernelis dar neskambino.

Jis taip pat vylėsi, kad diskusija dėl koalicijos neužtruks, vyks sklandžiai ir greitai.

Kalbant apie koalicijos narių skaičių, jis teigė, kad 74-75 nėra blogas rezultatas.

„Politinė deklaracija kalba apie tai, kad svarbiausiems darbams potencialiai platesnį būrį sutelkti Seimo narių balsų, bet pati idėja, kad būsimoji Vyriausybė turėtų platesnį ratą rinkėjų atstovauti nei prieš tai“, - pridūrė jis.

Kalbant apie koronaviruso krizę G. Landsbergis teigė, kad pirmasis darbas bus pateikti visą informaciją.

„Situacija bent iki šiol prastėjo kiekvieną dieną, mano akimis didžiausia problema būnant opozicijoje, kad nežinojome visko iki galo. Ar tai pakankamai priemonių reagentų, lovų, manau, kad pirmieji uždaviniai surinkti visą informaciją“, - teigė jis.

Kaip jau skelbta, anksčiau Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pirmadienio naktį paskelbė bendrą deklaraciją dėl koalicijos formavimo pradžios.

„Lietuva į ketvirtą Nepriklausomos atkurtos Valstybės dešimtmetį įžengė su žemais pasitikėjimo demokratija, jos pagrindinių institucijų bei tarpusavio vieni kitais rodikliais. Šalyje vyraujančios nepasitikėjimo tendencijos grėsmingos tiek valstybingumui, tiek Lietuvos demokratinei raidai. Mūsų piliečių balsavimas 2020 m. Seimo rinkimuose išreiškė naujos politinės kultūros ir kokybės lūkestį“, – rašoma deklaracijoje.

Trijų partijų paskelbtoje deklaracijoje akcentuojama, kad visuomenė išreiškė pasitikėjimą demokratinėmis, teisės viršenybės principą, žmogaus teises gerbiančiomis politinėmis partijomis, o šalį valdžiusių atžvilgiu sumenkęs pasitikėjimas liudija politinių permainų būtinybę.

„Esame pasiryžę telktis siekdami atkurti pasitikėjimo ryšius Valstybėje bei tarp jos žmonių ir formuoti koaliciją bei Vyriausybę, vadovaujamą Ingridos Šimonytės. Lietuva bus stipresnė, jei politinės jėgos gebės rasti ilgalaikius susitarimus dėl svarbiausių Valstybės ir visuomenės raidos klausimų. Esame pasiruošę atstovauti visiems Lietuvos piliečiams, o ne tik tiems, kurie balsavo už mūsų politines jėgas. Todėl prie sutarimų dėl svarbiausių koalicijos darbų kviesime prisijungti ir kitas parlamentines politines jėgas bei svarstysime įtraukti jų programines idėjas“, – teigiama deklaracijoje.