Kaip anksčiau aiškino soc. tinklų ekspertai, ši platforma yra skirta trumpų, iki minutės trunkančių vaizdo įrašų kūrimui ir peržiūrai. Kaip ir „Instagram“ ar „Snapchat“ programėlėse, jie yra vertikalaus formato ir yra skirti būtent telefonams.

Taip pat „TikTok“ turi daugybę vaizdo filtrų bei muzikinių takelių tokių įrašų įgarsinimui. Aplikacija, jų teigimu, itin skatina bendravimą tarp vartotojų, pavyzdžiui, vieni kitiems kurti atsakomuosius vaizdo įrašus arba vadinamuosius „duetus“, todėl turinio šioje platformoje yra labai daug. Vis dėlto grėsmių nepilnamečiams, kuriuos Lietuvoje siekiama apsaugoti nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio, ten netrūksta.

Susirūpino dėl grėsmės vaikams

„Delfi“ redakcijai parašiusi susirūpinusi moteris teigė, kad nori pranešti apie „Tik Tok“ platformoje labai negražiai ir nepavyzdingai besielgiantį vyrą. Jos teigimu, vyriškis kursto nesantaiką socialinėje erdvėje, o šia programėle daugiausia naudojasi vaikai ir jaunimas, kažkiek ir suaugę, pagyvenę žmonės.

„Matydama vieno asmens vaizdo įrašus, labiausiai jaudinuosi dėl vaikų, kurie mato jo negražius, šlykščius, įžeidžiančius komentarus. Vyras ne tik įžeidinėja, bet taip pat ir prašo konkrečiai vaikų, kad jie jam pervestų į sąskaitą pinigų. Taip pat savo įrašuose mini lytinio akto kryptis ir jas taiko vaikams“.

Pasak mamos, net jai, subrendusiai moteriai, yra apgailėtina ir nemalonu klausyti, ką skleidžia suaugęs šio tinklo vartotojas.

„Todėl negaliu jūsų neinformuoti, kad egzistuoja tokia paskyra. Juk šia socialine platforma naudojasi ir vaikai, tai gali juos traumuoti ar psichiškai paveikti. Todėl prašau jūsų atkreipti dėmesį į šį asmenį ir neleisti viešai tyčiotis, seksualiai priekabiauti ar prašyti pinigų iš vaikų ar kito amžiaus asmenų“.

Iš tikrųjų, peržiūrėjus moters persiųsto minimo asmens paskyrą, girdėti daug keiksmažodžių, vaikams siūloma pervesti pinigus į jo banko sąskaitą, o jeigu to nepadarytų – pasipila nepadorių pasiūlymų lavina. Taip pat prie vyro dedamų vaizdelių netrūksta ir komentarų, ir patiktukų, kai kurie vaizdo įrašai peržiūrėti daugiau nei 100 tūkst. kartų.

TikTok

Nuolat gauna pranešimų

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Saugesnio interneto skyriaus vedėjas Vilius Nakutis komentavo, kad RRT vykdo interneto karštosios linijos „Švarus internetas“ funkcijas ir nuolat gauna pranešimų apie socialiniuose tinkluose platinamą žalingą turinį.

„Pranešimų, susijusių su socialiniu tinklu „TikTok“, esame gavę tik keletą. Informacijos stebėsenos internete RRT nevykdo, mes reaguojame tik į gaunamus pranešimus iš visuomenės. Reaguodami į jūsų pateiktą vaizdinę medžiagą ir joje matomą galimai nusikalstamą veiklą, informaciją tolesniam tyrimui perdavėme Policijos departamentui bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Taip pat apie platinamą netinkamą vaizdinę medžiagą pranešėme ir socialiniam tinklui „TikTok““, – teigė jis.

Pasak jo, daugelis socialinių tinklų naudotojų neįvertina saugumo ir privatumo nustatymų svarbos ir neskiria jiems laiko, todėl ne išimtis ir socialinio tinklo „TikTok naudotojai.

„TikTok“ saugumo ir privatumo nustatymuose galima pasirinkti, kad paskyra nebūtų rodoma kitiems socialinio tinklo naudotojams. Galima uždrausti atsisiųsti Jūsų ar Jūsų vaiko vaizdo įrašus kitiems socialinio tinklo naudotojams. Taip pat galima atlikti kitus svarbius nustatymus, kurie užtikrins saugų naudojimąsi socialiniu tinklu. Reikia nepamiršti, kad jeigu Jūsų vaikas nebus supažindintas su saugiu elgesiu ir grėsmėmis internete, nepadės jokie nustatymai, taigi siūlytume skirti laiko ir apie tai su vaikais pasikalbėti“.

Tėvams, sakė jis, taip pat patartina stebėti ką socialiniame tinkle „TikTok“ „seka“ ir su kuo „draugauja“ jų vaikai. Vaikai dažnai labai neatsakingai renkasi draugus socialiniuose tinkluose, todėl draugų ratas būna labai didelis.

„Turint didelį kiekį draugų, sunku kontroliuoti jų skelbiamą turinį arba gaunamas, rašomas asmenines žinutes“.

Policija pradėjo tyrimą

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis nurodė, kad gavus tokį pranešimą policijoje (pvz., el. paštu info@policija.lt), registruojamas įvykis ir pradedamas tyrimas, o patys tėvai gali pranešti apie žalingą turinį tinklo savininkui (Facebook, Tik Tok, Instagram ar pan.) ir Ryšių reguliavimo tarnybai.

„Kuo daugiau žmonių praneša apie žalingą turinį, tuo didesnė tikimybė, kad jis greičiau bus pašalintas. Su „TikTok“ yra sudėtingiau, nes tai – ne tik naujas, bet ir labai populiarus tarp vaikų tinklas, todėl tėvams primygtinai rekomenduojama stebėti ir domėtis, ką jų vaikai veikia internete – kokiose svetainėse registruojasi ir dalyvauja, pranešti Ryšių reguliavimo tarnybai. Dėl asmens, patalpinusio šį įrašą „TikTok“ tinkle, yra pradėtas tyrimas“.

V. Nakutis taip pat pateikė keletą patarimų tėvams, kaip jie galėtų prisidėti prie saugesnio vaikų elgesio šiame socialiniame tinkle.

Kaip kalbėti su vaikais apie saugumą internete, galite pasižiūrėti mūsų sukurtuose vaizdo siužetuose:

Kaip pranešti apie žalingą turinį internete, galite pasižiūrėti šiame video (vaizdo) filmuke: