Tai ne gėlė, skirta uždengti tvoroms ar komposto krūvoms, o „žieminė bulvė“ – Pietų Amerikos augalas topinambas, į Europą pargabentas dar XVII a.

Tačiau iš tiesų su bulve topinambai neturi nieko bendro, jie panašūs tik tuo, jog taip pat, kaip bulvės, gumbus augina žemėje.

Vitaminų ir mineralų bomba

Sveikos gyvensenos propaguotojai topinambus vadina stebuklingu augalu, saugančiu nuo širdies ligų, padedančiu diabetikams, gydančiu nudegimus, žaizdas, vidurių užkietėjimą, aprūpinančius organizmą dideliu kiekiu būtiniausių vitaminų ir mineralinių medžiagų ir net galinčiu išlyginti veido raukšles.

Įvairūs šaltiniai skelbia, jog 100 gr žalių topinambų yra nuo 30 iki 73 kalorijų, todėl jie labai tinka nutukusiems ir siekiantiems lieknėti žmonėms. Daugiau nei pusę topinambo sudėties sudaro inulinas, todėl pavalgius topinambų, cukraus kiekis kraujyje lieka nepakitęs ir kasai nereikia gaminti insulino.

Dėl didelio kalio druskų kiekio topinambai varo iš organizmo šlakus ir susikaupusius vandenis, todėl padeda atsikratyti veido ir kojų patinimų, reguliuoja cholesterolio kiekį, apsaugo nuom žalingo poveikio kraujagyslių sieneles.

Gali augti visur

Iš tiesų tai pats paprasčiausias, nereiklus augalas, todėl topinambų gumbų gali užsiauginti kiekvienas, prie namų ar sode turintis kelis kvadratinius metrus žemės.

„Bulvinei saulėgrąžai“ tiks ir tolimi užkampiai, ir komposto dėžės kaimynystė – tai pats nereikliausias augalas, puikiausiai derantis bet kokiame dirvožemyje. Nemėgsta tik užmirkusių vietų, nes gali supūti užauginti gumbai.

O pasisodinti topinambų galima dar šiemet, tik reikėtų palaukti vėlesnio rudens – spalio pabaigos ar net lapkričio mėnesio. Pasodinti juos reikėtų maždaug 15 cm gylyje, 40 – 50 cm atstumu vieną nuo kito. Sudygs po mėnesio ar net šiek tiek anksčiau. O kitą žiemą jau galėsite mėgautis derliumi.

Sveikuolių ir tinginių augalas

Pasodinus topinambus, nieko daryti nereikia. Jie atsparūs ligoms, todėl jokios cheminės augalų apsaugos priemonės ar trąšos nereikalingos – štai kodėl juos taip vertina sveikuoliai ir tinginiai.
Vienoje vietoje topinambai gali augti labai ilgai, net 10 – 20 metų, tačiau geriausiai dera maždaug trečiaisiais - šeštaisiais metais. Vėliau rekomenduojama persodinti į kitą vietą, nes ilgiau juos auginant vienoje vietoje, gumbus gali pažeisti šaknų puviniai, augalas gali sulaukėti.

Geriausia, jog vieną kartą pasodinus, visą tą laiką galima topinambus kasti. Kasmet sodinti topinambų nereikia – jie atauga iš žemėje likusių gumbelių, nes kasant visų surinkti praktiškai neįmanoma.

Tai šalčio nebijantis augalas, gali atlaikyti ir didesnį nei 30 laipsnių speigą.

Vienintelė žiemos daržovė

Mano pažįstamas kaimo turizmo sodybos šeimininkas į bulviakasį draugus kviečia tuomet, kai žemę storu sluoksniu uždengia sniegas. Jį nužarstęs, ima triražę šakę ir kasa „žiemines bulves“ – iš po sniego pabyra įvairiaformiai gumbai.

Verdami topinambai
Iš tiesų topinambų gumbai kasami nuo vėlyvo rudens, kai augalas baigia vegetaciją, iki pavasario, kol nepradeda vėl žaliuoti. Tai bene vienintelė žiemos daržovė, nors sušvelnėjus žiemoms, daržininikai dabar lysvėse dažnai palieka porus, pastarnokus, briuselinius ir lapinius kopūstus.
Salotose topinambai panašūs į gaiviai salstelėjusius riešutus. Jų gumbus galima virti, kepti, troškinti - yra dešimtys skaniausių patiekalų receptų.

Topinambus netgi galima naudoti kaip kosmetikos priemonę: sutrinti į košelę ir „pagardinti“ lašeliu alyvuogių aliejaus, jie tepami ant veido raukšlelėms lyginti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)