Baltųjų rūmų koronaviruso atsako koordinatorė Deborah Birx ir aukščiausias užkrečiamųjų ligų ekspertas Anthony Fauci vienbalsiai gyrė pastarojo meto šalies atsaką.

Dabar, Europoje vėl plintant koronavirusui – jį ypač aktyviai platina jauni keliautojai, grįžtantys iš vasaros atostogų, – Italijos sėkmei gali grėsti pavojus. Šalyje neseniai užregistruotas 1071 naujas atvejis, daugiausiai nuo gegužės vidurio – tačiau vis dar gerokai mažiau už naujus viruso pikus, fiksuojamus Ispanijoje ir Prancūzijoje.

Italijos karantino intensyvumas ir trukmė plačiai laikomi viena iš priežasčių, kodėl atvejai ir toliau mažėjo po to, kai gegužės pradžioje apribojimai palaipsniui buvo sušvelninti. Karantinas buvo taikomas dar šešias savaites po to, kai naujos infekcijos pasiekė piką, o mokyklos taip ir nebuvo atidarytos, priešingai nei Prancūzijoje ar Vokietijoje.

Paradoksalu, tačiau tai, kad Italija nuo pandemijos nukentėjo pirmoji – ir skaudžiai – sustiprino jos atsaką. Nejaukūs vaizdai, tokie kaip armijos sunkvežimiai šiauriniame Bergamo mieste, prikrauti karstų, pradėjo cirkuliuoti dar kovo mėnesį, pačiame infekcijos įkarštyje, ir suvaidino svarbų vaidmenį įtikinant gyventojus situacijos rimtumu.

Taisyklės, nustatančios veido kaukių dėvėjimą, yra gerbiamos beveik be išlygų – tai Italijoje šiek tiek neįprasta. Normalu matyti kaukėtus žmones gatvėse, o patalpose, parduotuvėse ir biuruose jos dėvimos beveik be išimčių.

Santykinę sėkmę lėmė „griežtas karantinas, kaukių dėvėjimas ir vis gausesnis testavimas iki pat liepos mėnesio, – teigia Milano–Bikokos universiteto virusologas Francesco Broccolo. – Italai dabar jau įprato būti atsargesni, o dėl susidariusio imuniteto gali būti likę mažiau infekcijai jautrių žmonių.“

Vis dėlto šiems pasiekimams dabar gresia pavojus, nes Italija, kaip ir visa likusi Europa, susiduria su koronaviruso atgimimu. Vyriausybė bandė stabdyti infekcijų plitimą ir tapo viena iš pirmųjų Europoje, reikalaujančių atlikti testus žmonėms, atvykstantiems iš tokių populiarių atostogų vietų kaip Graikija ir Ispanija. Vėliau ji žengė dar toliau, uždarydama naktinius klubus ir reikalaudama, kad veido kaukės būtų dėvimos po 18 val. viešose susibūrimo vietose.

Nepaisant atvejų pagausėjimo, situacija nepateisina dar griežtesnių apribojimų, tokių kaip naujas karantinas arba draudimas keliauti tarp provincijų, sakė sveikatos ministras Roberto Speranza interviu RAI.

„Situacija kitokia nei pirmajame etape, – sakė jis, pažymėdamas, kad tiek Prancūzija, tiek Vokietija, nepaisant aukštesnio infekcijų lygio, nesiėmė naujų žingsnių. – Mokyklos bus atidarytos, taškas.“

Rugpjūtį sugrįžus turistams, atvejų gali dar padaugėti, pažymėjo F. Broccolo, juo labiau, kad kai kuriuose regionuose testavimas oro uostuose buvo organizuojamas lėtai.

Beveik trečdalis naujų Italijos atvejų per savaitę iki rugpjūčio 16 d. buvo importuoti iš užsienio, pranešė Nacionalinis sveikatos institutas. Milane šis santykis siekia beveik pusę, ypač dėl atvykstančių iš Kroatijos, Maltos, Ispanijos ir Graikijos, rugpjūčio 18 d. pranešė Lombardijos sveikatos sekretorius Giulio Gallera.

Tai, kad dauguma užsikrėtusiųjų yra besimptomiai, o vidutinis naujų atvejų amžius yra 30 metų, tik dar labiau apsunkina reikalus.

Šiomis dienomis Italija sustiprino testavimą ir kontaktų sekimą. Kasdien testuojama tokiu lygiu, koks paskutinį kartą buvo matytas birželio pradžioje, o teigiamų atsakymų lygis išlieka žemas – mažiau nei 1,5 proc., palyginus su daugiau nei 3 proc. Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Vis dėlto viruso sklaida šalies viduje išlieka rimta problema. Apie 30 proc. atvejų Lacijo regione aplink Romą yra susiję su atvykimais iš Italijos Sardinijos salos, o tai skatina vyriausybę apsvarstyti tam tikrus kelionių apribojimus, rugpjūčio 20 d. pranešė „Corriere della Sera“.

„Esu nusiteikęs optimistiškai ir manau, kad naujo karantino neprireiks, – teigia F. Broccolo. – Bet kad jo išvengtume, turime atlikti daugiau testų. Apskritai, turėjome tai padaryti anksčiau su greitaisiais testais. Ir niekada neprarasti budrumo. Leidome sau per daug atsipalaiduoti.“