Vaizdo konferencijai pirmininkavo Nepalo užsienio reikalų sekretorius Shankeris Das Bairagis ir Indijos ambasadorius Nepale Vinay'us Mohanas Kwatra.

Derybos surengtos praėjus dviem dienoms po to, kai Nepalo ministras pirmininkas KP Sharma Oli trumpai telefonu pasikalbėjo su Indijos premjeru Narendra Modžiu ir pasveikino Indiją Nepriklausomybės dienos proga – pokalbis laikomas ženklu, kad dvišalė įtampa galimai mažėja.

Pirmadienio susitikimas yra Priežiūros mechanizmo dalis – tai organizacija, įkurta siekiant apžvelgti Indijos finansuojamų projektų Nepale pažangą, įskaitant rekonstrukcijos po žemės drebėjimo projektą ir transporto ir energetikos infrastruktūros projektus.

Pranešime Nepalo užsienio reikalų ministerija teigė, kad abi pusės „pabrėžė poreikį skubiai įgyvendinti dvišalius projektus.“

Šis susitikimas yra pirmasis oficialus šalių dialogas nuo tada, kai Nepalas gegužę sulaukė Indijos įsiūčio, išleidus pakoreguotą žemėlapį, kuriame Nepalui yra priskiriamos teritorijos, į kurias Indija yra pareiškusi pretenzijų.

Katmandu taip pat apkaltino Naująjį Delį tiesiant kelio jungtį į Kailašą Manasarovarą – Tibete esančią hinduistų ir budistų šventą vietą – per Nepalo teritoriją. Naujasis Delis savo ruožtu tvirtina, kad kelias tiesiamas Indijos teritorijoje.

Pastarosiomis savaitėmis tarp šalių įsiplieskė dar vienas konfliktas, šįkart susijęs su hinduizmo dievo Ramos ir Sidhartos Gautamos gimimo vietomis. Abi šalys siekia gauti šių figūrų tėvynės titulą.