Pačiame Kremliuje jau atvirai kalbama, kad A. Lukašenka greitai nebebus Baltarusijos prezidentas, tačiau neatmetama galimybė, kad žiaurus protesto akcijų malšinimas jam padės dar kurį laiką išsilaikyti poste, teigia agentūros pašnekovai, skelbia forbes.ru.

Kol kas A. Lukašenka oficialiai tvirtina, kad planų palikti Baltarusijos neturi, tačiau kai kurie jo aplinkos žmonės įsitikinę, jog, nušalintas nuo valdžios, bėgtų į Rusiją. Tokią informaciją „Bloomberg“ Maskvoje patvirtino net du šaltiniai. Kaip teigia agentūros pašnekovai, dabartinio Baltarusijos prezidento patikėtiniai susisiekė su turimais kontaktiniais asmenimis Kremliuje. Pačiame Kremliuje yra nuogąstaujančių, kad A. Lukašenka prezidento poste nebeišsilaikys. Kaip teigia vienas šaltinis, artimas Kremliui, kai kurie Rusijos valdininkai įsitikinę, kad žiaurus elgesys su taikiais protestuotojais A. Lukašenkai atneš priešingą rezultatą, nei tikisi. Neatmetama galimybė, kad galiausiai būtent tokia politika visgi padės A. Lukašenkai atsilaikyti, tačiau vėlgi – tik laikinai, teigia „Bloomberg“.

„Jau niekas nebetiki A. Lukašenkos ateitimi. Jis artimiausiu metu dar gali pasipriešinti protestuotojų daromam spaudimui, tačiau čia yra didžiulė problema“, – sako Užsienio politikos tarybos vadovas Fiodoras Lukjanovas.

Anot politologo Glebo Pavlovskio, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nenori suteikti karinės paramos Baltarusijos prezidentui, nes tai gali paaštrinti baltarusių priešiškumą Maskvai.

„A. Lukašenka jau nebekontroliuoja Baltarusijos, jis kontroliuoja tik saugumo pajėgas, tačiau ar jos liks jam lojalios? Mes to nežinome“, – teigia ekspertas ir priduria, kad „tai – didžiausias Putino galvos skausmas“.

Prieš tai Kremlius dar tikėjosi, kad A. Lukašenka sugebės išsaugoti savo valdžią, pabrėžia „Bloomberg“. Bet taip buvo dar iki pradėjus žiauriai malšinti didžiausius taikius protestus Baltarusijos istorijoje.