Amerikos universiteto (AU) istorijos profesorius ir knygų autorius Allanas Lichtmanas savo prognozę atskleidė vaizdo įraše, kurį trečiadienį paskelbė „The New York Times“.

A. Lichtmano prognozavimo metodas, kurio dėka jis atsidūrė tarp mažumos analitikų, prognozavusių D. Trumpo pergalę, iš esmės atmeta išsamias kryžminių lentelių apklausų analizes ir bandymus numatyti lemiančią valstiją, kuriems šiuolaikinėse politikos analizėse ir komentaruose dažniausiai teikiamas prioritetas.

„Apklausų rezultatai ir ekspertų nuomonės rinkimus apžvelgia taip, tarsi jie būtų žirgų lenktynės. Tačiau istorija rodo, kad rinkėjai nesileidžia apkvailinami kampanijos gudrybių. Rinkėjai balsuoja pragmatiškai, atsižvelgdami į tai, kaip valdančiajai ir Baltuosiuose rūmuose šeimininkaujančiai partijai sekėsi valdyti šalį“, – vaizdo įraše kalbėjo A. Lichtmanas.

Apklausos, pasak A. Lichtmano, yra „tarsi momentinės nuotraukos“. „Tokie dalykai galiausiai neturi visiškai jokio poveikio prezidento rinkimų baigčiai“, – neabejoja istorikas.

A. Lichtmano prognozavimo modelis nagrinėja 13 skirtingų kategorijų, pavadintų „Baltųjų rūmų raktais“. Jos yra susijusios labiau su šiuo metu Baltuosiuose rūmuose šeimininkaujančia partija, o ne su pačiais kandidatais.

Šios kategorijos yra pateikiamos kaip teiginiai, kurie yra tiesa arba melas. Jie suformuluoti taip, kad, jeigu yra teisingi, laimi dabartinės valdančios partijos atstovas. Tačiau jeigu šeši arba daugiau teiginių nėra tiesa, prognozuojama, jog laimės metęs iššūkį – šiuo atveju tai yra J. Bidenas.

Koks A. Lichtmano verdiktas šiemet? „Atsižvelgiant į kategorijas, galima prognozuoti, kad D. Trumpas neteks Baltųjų rūmų kontrolės“, – tvirtina istorikas.

Šis modelis numato, kad septyni iš 13 teiginių yra palankūs J. Bidenui. Jie liečia tokius klausimus kaip dabar mandatą turinti partija (Respublikonų partija po 2018 m. kadencijos vidurio rinkimų neteko Atstovų rūmų kontrolės) ir trumpalaikė bei ilgalaikė ekonominė padėtis valdant D. Trumpui.

„Ši [koronaviruso] pandemija pastūmėjo ekonomiką į nuosmukį“, – vaizdo įraše aiškina A. Lichtmanas.

Nepaisant įspūdingų rezultatų, yra ir skeptiškai nusiteikusių iš pirmo žvilgsnio paprasto A. Lichtmano modelio atžvilgiu. Rašytojas ir svetainės „FiveThirtyEight“ analitikas Nate‘as Silveris, pagarsėjęs tuo, kad teisingai numatė kiekvienos valstijos sprendimą 2012 m. prezidento rinkimuose, 2011 m. rašė, jog A. Lichtmano rezultatus „derėtų vertinti su pakankama skepsio doze“.

Pats A. Lichtmanas vaizdo įraše ragina neprarasti budrumo. „Yra jėgų, kurios veikia už šių kategorijų ribų“, – sakė profesorius, omenyje turėdamas rinkėjų slopinimą ir galimą Rusijos kišimąsi į rinkimus.

Tiek D. Trumpo, tiek J. Bideno rinkiminių kampanijų atstovai į CNBC prašymą pakomentuoti prognozę kol kas neatsakė.