Tarp investuotojų – panika

„SME Finance“ patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas „Delfi“ laidoje „Delfi 11“ apibendrindamas pirmosios viruso bangos ekonominius rodiklius teigė, kad bendrasis vidaus produktas nukrito beveik 4 proc., tačiau pažymėjo, kad toks rezultatas, ko gero, bus vienas geriausių visoje Europoje.

Anot jo, daugiausia staigmenų bendrai pateikė vidaus vartojimas, nes jau gegužę rodikliai buvo teigiami, tačiau nebuvo apsieita ir be neigiamų dalykų.

„Vienas iš negatyviai nustebinusių dalykų buvo verslo finansavimas. Jeigu žiūrėti Europos Centrinio Banko (ECB) duomenis, tai Lietuva balandį, gegužę, birželį buvo stabiliai paskutinė tarp Euro zonos šalių pagal šį aspektą.

Tarkime balandį bankų paskolos įmonėms per metus nukrito 9 proc., o Euro zonoje buvo 7 proc. prieaugis. Tai vienas iš aspektų, kur mes kardinaliai skiriamės nuo kitų šalių neigiamame kontekste“, – kalbėjo ekonomistas.

Kalbėdamas apie galimus scenarijus dėl antrosios viruso bangos, A. Izgorodinas aiškino, kad jo manymu Lietuva stebės ne V ar L formos ekonomikos pokyčius, tačiau W.

„Mes jau dabar matome, kad Lietuvoje ir visame pasaulyje yra naujų atvejų augimas ir jau liepos mėnesį mūsų Statistikos departamentas apklausdamas gyventojus pasakė, kad vartotojų lūkesčiai jau praktiškai nepadidėjo, todėl manau, kad tai ir bus problema. Jei didės COVID-19 susirgimų skaičius ir įmonės, ir žmonės pradės atsargiau vartoti, mažiau pinigų išleis ne pirmo būtinumo prekėms, tokiu atveju spalį – gruodį galime matyti šiek tiek prastesnį ekonomikos rezultatą negu trečias ketvirtis. III ketv. manau bus neblogas, bet dėl IV ketv. turėčiau tam tikrų klausimų“, – svarstė jis.

Ekonomistas taip pat pažymėjo, kad verslas šiandien dar taip pat nėra pilnai atsigavęs. Tai, tiek pramonė, tiek tam tikri sektoriai esantys vidaus rinkoje, tarkime, juvelyrika, tekstilė, restoranų verslas. Taip pat daugiau nei 1 tūkst. įmonių šiandien vis dar yra prastovose.

Tiesa, ekonomistas prasitarė, kad antrajai bangai šiandien ruošiasi ne tik verslininkai, tačiau ir investuotojai, mat tai galima matyti ir iš investicijų į auksą.

„Aukso kaina muša rekordus. Tai – požymis, kad investuotojai ieško saugesnių turto klasių, o kai tai vyksta, tai rodo, kad tarp investuotojų vyrauja tam tikra panika, nes nežinome, su kuo kovojame. Tai ir matosi rinkose. Kai tik pasaulyje prasidėjo antrasis atvejų šuolis, taip rinkose matomas ir tam tikras nerimas“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip antroji banga atsilieptų Lietuvos ekonomikai, jis teigė, kad pagrindinė problema, ko gero, bus susijusi su vartotojų lūkesčiais.

„Jei žmonės viešojoje erdvėje matys daug neigiamos informacijos, jie sakys, kad ruošiasi antrai krizei, mažiau pinigų leis tekstilei, restoranams, juvelyrikai, o automatiškai tai reiškia mažesnį vartojimą ir tai, kad ekonomika trauksis.

Tada įmonės pažiūrės į savo apyvartą, pradės taupyti, mažiau investuoti, bankai nebeskolins. <..> Užsisuks tipinė krizės spiralė“, – pavyzdį pateikė ekonomistas.

Visgi, anot A. Izgorodino, net jei toks scenarijus ir išsipildytų, Lietuvos ekonomika atlaikytų antrąją bangą.

„Nemanau, kad būtų tokia didelė krizė kaip matėme prieš 10 metų. Manau, kad ekonomika susitrauktų panašiai kaip dabar, apie 4-5 proc. Dramatikos neprognozuoju, bet faktas, kad ekonomika nukris šiek tiek“, – sakė jis.

Pramonė smūgį atlaikytų

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius teigė, kad šiandien pramonės įmonės jau dirba 93-95 proc. pajėgumu, prastovose likę dar apie 5-7 proc. darbuotojų, tačiau bendrai situacija šiame sektoriuje atrodanti neblogai. Visgi, anot jo, kokia situacija bebūtų, šiandien verslas intensyviai ruošiasi antrajai viruso bangai.

„Faktas, kad visi išmoko iš tos pirmosios bangos, kad reikia turėti atsargos priemonių, tai didžioji dalis turi kaukių, kostiumų, antbačių ir viso kito.

Darėme net centralizuotus užpirkimus su pramonininkų pagalba surasdami tiekėjus ir jungėmės į didesnes grupes, kad galėtume pigiau nupirkti tą pačią apsaugos prekę. Esminis dalykas, yra švietėjiška veikla, nes suprantame, kad apsirgus vienam darbuotojui, iš gamybos gali būti eliminuota visa šaka, švietimas yra vienas iš prioritetų.

Vidmantas Janulevičius

Antras dalykas, kas dar gali, bando sukaupti finansinį rezervą, nes visi suprantame, kad 32,5 proc. kritimas didžiausioje pasaulio ekonomikoje negali nepaskatinti smukimo ir pas mus. Čia tik laiko klausimas, nes ta banga iš už Atlanto visada ateina pavėluotai. 2008 m. rugsėjį irgi nematėme jokių kritimo ženklų, bet gruodį jau viskas buvo kitaip“, – sakė jis.

Paklaustas, ar pirmosios viruso bangos metu buvo apsieita be verslo įmonių bankrotų, jis teigė, kad to išvengti nepavyko.

„Manau, kad daugiau bankrutavo smulkios įmonės, netikėdamos greitu atsigavimu, o ir opinija buvo, kaip čia viskas blogai. Šiandien matome daug tuščių nuomojamų patalpų <...>.

Manau, tai buvo pirmoji reakcija, ko visi bijojo ir pradėjo uždarinėti tas įmones, tai statybų ir aptarnavimo sektorius“, – teigė jis.

Apibendrindamas LPK prezidentas tikino manantis, kad šalies pramonė tikrai atlaikytų antrąją viruso bangą, jeigu tokia išties būtų.

„Kokio gylio ji, priklausys nuo susirgimų skaičiaus, prieigos prie kapitalo ir, aišku, mūsų partnerių užsienio“, – teigė jis.

Tiesa, A. Izgorodinas pastebėjo, kad kalbant apie bankrotus situacija gali būti įvairi.

„Jeigu skatinimo priemonės pasibaigs ir nebus antrosios bangos, mes kaip tik galime matyti didesnį bankrotų šuolį, nors ekonomika tada bus atsigavusi“, – teigė ekonomistas.

Smogs turizmo sektoriui

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka „Delfi“ teigė, kad, ant jos, reikia pripažinti, kad ši vasara skirta toli gražu ne atostogoms, tačiau pasiruošimu antrajai bangai.

„Aš manau, kad pasiruošimas antrajai bangai yra balanso ieškojimas tarp ekonomikos ir sveikatos.

Jekaterina Rojaka

Manau, kad antroji banga nebūtų tokia gili, kaip pirmoji. Kol kas nematyti, kad karantinas galėtų būti toks visą apimantis, kaip šį pavasarį. Į ką reikėtų koncentruotis, tai maksimaliai nesutrukdyti verslų“, – laidoje kalbėjo ji.

J. Rojaka taip pat pabrėžė, kad antrosios bangos poveikis, kalbant apie verslus, ko gero, taip pat būtų netolygus, o labiausiai paliestų tuos sektorius, kurie susiję su turizmu.

„Jeigu anksčiau buvo sutrikdyta visa mažmeninė prekyba ir iš dalies didmeninė prekyba, tai antroji banga labiausiai palies tuos sektorius, kurie turi ilgalaikį neigiamą šleifą, tai susiję su turizmu.

Matyt, kad turizmui poveikis bus ne iki šių metų pabaigos, bet palies ir kitų metų rodiklius. Lygiai taip pat su eksportu“, – kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)