Šimtams į pastiprinimą atsiųstų afganų karių susibūrus galutinei atakai, jų vadai prakalbo apie galimybę pasiūlyti apgultiems ekstremistams pradėti derybas dėl pasidavimo, tačiau šį pasiūlymą griežtai atmetė Jungtinių Valstijų karinės pajėgos.

JAV kariuomenės atstovas spaudai majoras Bryanas Hilferty žurnalistams teigė, jog naktį vyko "labai nesmarki" kova, ir užsiminė, kad jau tris dienas nesulaukta intensyvios atsakomosios ugnies iš kelių šimtų "Al Qaeda" kovotojų, įsitvirtinusių kalnuotame rajone.

"Nematome aktyvių veiksmų, - per spaudos konferenciją sakė jis. - Vyksta kovos, tačiau per pastarąsias 48 valandas jo buvo labai nesmarkios".

Pasak B.Hilferty, JAV kariuomenės sąlygos dėl netoli Gardezo vykstančio mūšio pabaigos išliko nepakitusios - besąlyginis ekstremistų pasidavimas arba jų žūtis.

Kalbėdamas Kabulo priemiestyje esančioje Bagramo oro bazėje - operacijos "Anakonda" kontrolės centre - B.Hilferty teigė, jog Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų afganų pajėgos artėja prie "Al Qaeda" pozicijų, tačiau atsisakė nurodyti konkretesnes detales.

Pasak jo, sąjungininkų kariai karts nuo karto apšaudomi iš sunkiųjų kulkosvaidžių, apmėtomi reaktyvinėmis granatomis bei randa paslėptas sausumos minas.

Sekmadienį išsigiedrijęs oras po kelių dienų intensyvaus lietaus ir sniego pagaliau leido sraigtasparniams pakilti iš Bagramo oro bazės ir nuskraidinti atsargas 2 tūkst. koalicijos karių, jau daugiau kaip savaitę esančių mūšio zonoje atšiauriuose kalnuose.

Pasak JAV kariuomenės, kovose su persigrupavusiais Osamos bin Ladeno, pagrindinio įtariamojo tragiškais rugsėjo 11 dienos išpuoliais, vadovaujamos teroristų organizacijos "Al Qaeda" kovotojais žuvo 8 Jungtinių Valstijų ir 7 afganų kariai, dar apie 100 buvo sužeista.

B.Hilferty teigimu, kovų metu buvo sučiupta "Al Qaeda" kovotojų, kurie šiuo metu apklausiami.