Viso 71 valstybės tarnautojas (arba sutuoktinis) už 2019 m. deklaravo turintis daugiau nei 1 mln. eurų turto.

Pagal deklaruotą turtą ir pinigines lėšas, pirmoje vietoje – Ramūnas Karbauskis. Turto vertė – daugiau nei 24,3 mln. Eur.

R. Karbauskio daugiausiai – už 9,7 mln. Eur – įvertintos akcijos. Gyvenamųjų namų, esančių Lietuvoje, vertė įvertinta už 7,2 mln. Eur, užsienyje – už beveik 475 tūkst. Eur. Politiko žemės sklypų Lietuvoje vertė siekia 4,5 mln. Eur.

Antroje vietoje – Klaipėdos tarybos narys Vidmantas Dambrauskas. Jo turto vertė – 19,4 mln. Eur.

V. Dambrausko deklaruotų akcijų vertė siekia 10 mln. Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų, esančių Lietuvoje, suma sudaro 3,8 mln. Eur. Kitų statinių (sodo namelių, garažų, inžinerinių statinių), esančių Lietuvoje, vertė – 1,9 mln. Eur, o gyvenamųjų namų vertė Lietuvoje – 1,2 mln. Eur.

Trečioje vietoje – Austėja Landsbergienė, konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmona. Jos deklaruoto turto vertė siekia beveik 13 mln. Eur (12, 97 mln. Eur)

A. Landsbergienė pernai deklaravo akcijų už 12,8 mln. Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų, esančių Lietuvoje, suma – 111 tūkst. Eur. Kitų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė siekia 2,8 tūkst. Eur. Žemės sklypų Lietuvoje vertė – 2,1 tūkst. Eur.

Toliau rikiuojasi – socialdemokratas Bronius Bradauskas. Jis pernai deklaravo turtą už 8,3 mln. Eur.

Politiko akcijos įvertintos beveik 3,3 mln. Eur. Butų daugiabučiuose, esančių Lietuvoje, vertė – 1,8 mln. Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų, esančių Lietuvoje, suma siekia 1,1 mln. Eur.

Penktoje vietoje – Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys ir bendrovės „Hidrostatyba“ vadovas Jonas Dumašius. Jo turtas įvertintas – 5,1 mln. eurų.

J. Dumašiaus akcijų vertė – 3,2 mln. Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų, esančių Lietuvoje, suma sudaro 955 tūkst. Eur. Jis paskolino ir nesusigrąžino lėšų už 740 tūkst. Eur. J. Dumašius Lietuvoje deklaravo žemės sklypus už 231 tūkst. Eur.

Šeštoje vietoje – Klaipėdos tarybos narys Aidas Kaveckis. Jo turto vertė – 4,9 mln. Eur.

Toliau rikiuojasi buvęs Biržų meras Valdemaras Valkiūnas. Jo turtas vertinamas – 4,8 mln. Eur.

Aštuntoje vietoje – Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Krikščiūnas, kuris pernai deklaravo turtą už kiek daugiau nei 4 mln. Eur.

Devintoje vietoje – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. 2019 m. turtas buvo įvertintas už
3,45 mln. Eur.

Dešimtuką užbaigia Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys Irmantas Tarvydis. Jo turto vertė siekia 3,1 mln. Eur.


VMI informuoja, kad galima susipažinti su beveik 48 tūkst. viešai skelbiamų turto deklaracijų išrašų. Sąrašas skelbiamas čia.

Gyventojų (šeimos) turto deklaracijų duomenis už 2019 m. pateikti turėjo apie 105 tūkst. gyventojų – naujausiais duomenimis iš jų pareigą atliko daugiau nei 102 tūkst., kitaip tariant – apie 97 proc. tai privalančių padaryti asmenų.

„Kasmet primename, kad VMI svetainėje skelbiami valstybės tarnautojų ir kitų asmenų duomenys skirti viešumui bei skaidrumui užtikrinti, visuomenės savikontrolei. Turto ir pajamų deklaracijų duomenis VMI taip pat naudoja nustatant ir rizikingiausius mokesčių mokėtojus – informacija analizuojama ir lyginama su VMI turimais bei iš trečiųjų šaltinių gautais duomenimis apie asmenų pajamas, turimą turtą ir išlaidas“, – teigia VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pažymima, kad nuo 2018 m. išaugo turto deklaracijas turinčių teikti asmenų skaičius, taip pat papildomai viešinamos ir tų asmenų, kurie anksčiau turėjo prievolę deklaruoti turtą, tačiau iki tol jų turto deklaracijų išrašai nebuvo vieši, deklaracijos. Atitinkamai, nuo praėjusių metų atnaujintos ir kai kurios duomenų peržiūros funkcijos: kelių skirtingų laikotarpių asmens ir jo sutuoktinio (-ės) pateiktų turto deklaracijų palyginimas, išskiriama, kuri turtą deklaravusio asmens piniginių lėšų ar nekilnojamojo turto dalis yra Lietuvoje, o kuri – užsienyje, pateikiama 200 didžiausią turtą deklaravusių asmenų skiltis (pavadinta „Deklaruotas didžiausias turtas“).

Svarbu pažymėti, kad, jei gyventojas nėra pateikęs (nors privalėjo) turto deklaracijos, jo duomenys nėra paskelbti ir VMI sistemoje.

VMI atkreipia dėmesį, kad priminimus apie nepateiktą turto deklaraciją gavusiems, tačiau jos vis dar nepateikusiems asmenims ši pareiga išlieka, o ateityje gali laukti tiek įspėjimas, tiek atitinkama bauda2. Netikslumų pateiktoje deklaracijoje ir duomenų išrašuose pastebėję gyventojai privalo nedelsdami patikslinti (koreguoti) deklaraciją/as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)