Tokį sprendimą penktadienį priėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos taryba (LVŽS).

Partija pranešė, kad toks sprendimas priimtas „išsiskyrus nuomonėms balsuojant dėl esminių vertybinių, LVŽS programines nuostatas įgyvendinančių įstatymų priėmimo“.

„LVŽS taryboje išreikštas susirūpinimas, kad po praėjusio tarybos posėdžio, kuriame buvo priimtas sprendimas kelti bendrus su koalicijos partneriais kandidatus, LSDDP frakcijos nariai neparėmė Seime LVŽS frakcijos balsuojant dėl esminių vertybinių klausimų, ypač tų, kurie susiję su sveikatos politika, alkoholio vartojimo mažinimo priemonėmis“, – partijos pranešime cituojamas jos vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Mūsų programos įgyvendinimo laukiantiems bei mūsų politiką remiantiems žmonėms būtų sudėtinga paaiškinti, kodėl vieni ar kiti asmenys, viešai neremiantys mūsų vertybių ar net prieš jas balsuojantys, keliami kaip bendri kandidatai“, – teigia R. Karbauskis.

„Socialdarbiečiai“ baigiant pavasario sesiją vieninteliai iš valdančiųjų palaikė siūlymą liberalizuoti alkoholio vartojimą – paplūdimių kavinėse leista pardavinėti silpną alkoholį.

Anot „valstiečių“ pranešimo, lieka galioti sprendimas kartu su partija „Gerovės Lietuva“ kandidatu į Seimą iškelti šios partijos lyderį Naglį Puteikį, su „valstiečiais“ į Seimo rinkimus eis ir „socialdarbiečių“ frakcijos nariai Antanas Vinkus bei Rimantė Šalaševičiūtė.

„Lieka galioti sprendimas trijose vienmandatėse apygardose nekelti LVŽS kandidatų ir paremti LLRA-KŠS kandidatus“, – teigia LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

„Nepaisant visų susiklosčiusių aplinkybių, LVŽS taryba dėkoja Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariams už bendrą darbą Seime ir Vyriausybėje įgyvendinant Vyriausybės programą bei linki kolegoms sėkmės artėjančiuose Seimo rinkimuose“, – sakoma pranešime.

Tuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovams Seime už bendrą darbą ir palaikymą esminiais vertybiniais klausimais „valstiečių“ taryba „reiškia nuoširdų dėkingumą“.

Anksčiau birželį valdantieji „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ buvo paskelbę, kad kai kuriose apygardose kandidatus į Seimą ketina kelti kartu.

Tarp bendrų partijų kandidatų įvardyti „socialdarbiečių“ vadovas Gediminas Kirkilas bei Seimo nariai Rimantas Sinkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Andrius Palionis ir Antanas Vinkus.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga yra pasirašiusios valdančiosios koalicijos susitarimą.

Bernatonis: tai koalicijos sutarties pažeidimas
Juozas Bernatonis

Juozas Bernatonis „Delfi“ komentavo, kad apie valstiečių sprendimą kol kas sužinojo tik iš žiniasklaidos. Informuotas apie tai, ką jie nusprendė, pirmininko pavaduotojas įžvelgė koalicijos sutarties pažeidimą.

„Aš, visų pirma, noriu pasakyti, kad koalicijos sutartyje yra susitarimas bendradarbiauti rinkimuose, tas nutraukimas būtų koalicijos sutarties pažeidimas. Vis dėlto aš manau, kad čia turbūt kalbama apie bendrą kėlimą atskirų kandidatų vienmandatėse. Tai buvo Ramūno (Ramūno Karbauskio – „Delfi“) iniciatyva, jokio susitarimo nebuvo, savo iniciatyva kėlė ir dabar tos savo iniciatyvos atsisakė“, – teigė jis.

Pasak J. Bernatonio, jis kol kas negali pasakyti, ar jų partija turės kažkokių nuostolių ir nežino, ar visi jų vienmandatininkai liko, iš tų, kuriuos kėlė.

„Kitos savaitės ketvirtadienį mes turime prezidiumo posėdį, kur užbaigsime visus rinkiminius klausimus, kadangi taryba įpareigojo. Šiuo metu esame iškėlę 10 kandidatų vienmandatėse apygardose, taip pat ir vieną bendrą, Saulių Skvernelį Karoliniškėse. Tačiau posėdyje ir atitinkamai priimsime mūsų partijos poziciją šiuo klausimu“.

Paklaustas dėl galimai nesutapusių vertybių, pavaduotojui buvo labai sunku suprasti apie ką buvo kalbama.

„Kai vyksta pasitarimai tarp frakcijų, tai sutariama, kada balsuosime kartu, mes visada balsuojame taip, kaip sutarėme. Jeigu ne, tuomet balsuojame taip, kaip mums atrodo. Daugiau apie ką čia kalba eina man sunku atspėti, nes mes nebuvome kviesti į šį tarybos posėdį. Anksčiau kviesdavo, dabar – ne, mes ir nežinome, apie ką ten kalbėjo“, – sakė jis.

Nuostolių nepatirs

„Socialdarbiečių“ partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas tikino, kad nemato jokių nuostolių dėl tokio valstiečių partijos sprendimo.

„Turėjome vienintelį nesutarimą dėl to, kad pačios savivaldybės galėtų priimti sprendimą prekiauti alkoholiu ar neprekiauti. Tai buvo tik dėl teisės savivaldybėms, o ne leidimas prekybai, bet Karbauskiui atrodo, kad tai yra kažkoks jų vertybių pažeidimas. Iš tikrųjų tai yra pretekstas, o ne priežastis. Iš kitos pusės jokio susitarimo mes ir neturėjome, tai buvo tik žodinis susitarimas tik dėl kelių apygardų“, – komentavo jis.

Jo teigimu, toks sprendimas jų partijai gali netgi išeiti į naudą, nes atriša jiems rankas kelti kandidatus visose apygardose, ką jie ir padarys.

„Visiškai jokio nuostolio nematome“.