„Drįsčiau teigti, kad analogo nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Kiek keliavau, kiek domėjausi, neradau tokios vietos, kur galėtum paragauti būtent romų kulinarinio paveldo patiekalų. O mūsų patiekalai, patikėkite, tikrai išskirtiniai - nei viena kita tauta niekada neturėjo tiek galimybių praturtinti savo kulinarinį paveldą, kaip romai.

Juk mūsų klajokliškas gyvenimo būdas – didžiulis privalumas, kuomet keliaudami iš vieno krašto į kitą, iš vienos šalies į kitą šalį, galėjome išmokti skaniausius patiekalų receptus, pamatyti įmantriausius gaminimo būdus, sužinoti pačių gardžiausių patiekalų paslaptis... O kas gali pavykti dar pridėjus čigoniškos išmonės, savų, iš kartos į kartą perduodamų paslapčių, o gal net ir magijos? (juokiasi.)

Todėl, padedant šefui Ruslanui Bolgovui, sukūrėme meniu, kuriame yra ir romų guliašas, romų pyragas Savijako, romų sriuba Humer ir kiti romų tradiciniai patiekalai, bet – taip pat siūlome tai, ką susirinkome iš viso pasaulio skonių – paragausite ir romų picos, ir romų stiliumi pagaminto mėsainio, o gurmanai taip pat neliks nusivylę – turime patiekalų, puoštų auksu. Mes juk romai!” – šypsosi Ištvanas.

Atidarymo vakarėlyje garsųjį šalies romą sveikino seniai matyta Raisa Šarkienė, savo gamybos šakočiu pasirūpinę Žilvinas Žvagulis su Irena Starošaite, Arūnas ir Inga Valinskai, Marius ir Renata Jampolskiai, Eugenijus Skerstonas, Vytenis Pauliukaitis ir kiti.

Ištvanas neslepia – kelias iki atidarymo buvo tikrai nelengvas.

„Atidarydami romų restoranėlį norėjome ne tik supažindinti visuomenę su mūsų patiekalais, bet ir siekiame išspręsti socialines problemas – pas mus dirba išskirtinai romų tautybės žmonės. Ypač išskirčiau mūsų jaunimą – jie imlūs, dega noru dirbti, atskleisti savo tautą iš gerosios pusės, savo sąžiningu ir kruopščiu darbu sugriauti visuomenėje išsikerojusius stereotipus. Jie jauni, darbštūs, ir jiems pakanka drąsos didžiuotis, kad yra romai“, – kalbėjo I. Kvik.

Atidaryti restoraną prireikė drąsos ir todėl, kad po karantino daugelis maitinimo įstaigų sustabdė savo veiklą.

„Esame dėkingi už idėjos palaikymą bei prisidėjimą Vilniaus miesto savivaldybei, Tautinių mažumų departamentui prie LR Vyriausybės bei Europos socialinio fondo agentūrai. Ši pagalba – neįkainojama, nes pradžia yra tikrai labai sunki ir be palaikymo kažin ar būtume ryžęsi šios idėjos įgyvendinimui“, - sako Ištvanas.

Tikri romai, anot atlikėjo, negali be muzikos, be gitaros, smuiko skambesio.

„O kaipgi be muzikos?! Nedaugelis žino, bet romų džiazas yra išskirtinis, o taip pat savo tautoje turime ir daugybę šiuolaikinės muzikos kūrėjų, puikių muzikantų ir atlikėjų. Stengsimės lankytojams suteikti galimybę susipažinti su įvairia ir įdomia romų atliekama muzika, todėl bus rengiami nedideli koncertai jau pradedant nuo kiekvieno ketvirtadienio. Taip pat pateiksime lankytojams ir siurprizų, kurių dabar dar nenoriu išduoti.

Tikiu mūsų sėkme. Kviečiame pasinerti į kulinarinę viso pasaulio kelionę, kur kiekvienas patiekalas sukurtas su romams būdinga išmone, šlakeliu karštos muzikos ir ugnies bei būtinai - gurkšniu meilės ir aistros“, – pažadėjo Ištvanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)