1. Laisvalaikiu darykite tai, nuo ko iš tiesų pailsite.

„Net, jeigu turėtume oficialias keturias darbo dienas per savaitę, bet nežinotume, kaip geriausiai pailsime, vis tiek jaustumėmės taip lyg nieko nespėjame ir esame pavargę. Pavyzdžiui, jei tas tris dienas sėdėsime prie televizoriaus, socialiniuose tinkluose ar vartosime svaigalus, tikrai neturėsime energijos. Svarbu pažinti save, suprasti savo prioritetus ir, ką darydami iš tiesų pailsime. Vieniems tai yra buvimas gamtoje, kitiems – laikas su šeima, tretiems – žvejyba. Laisvalaikiu turime leisti sau daryti tai, kas mums iš tiesų patinka ir padeda geriau jaustis. Iš savo praktikos žinau, kad net netrumpinant darbo valandų, žmogaus gyvenimo kokybė gali radikaliai pasikeisti, jei jis įsigilina į save ir supranta, koks darbas jam patinka, kokie jo prioritetai ir, kaip geriausiai pailsi“, – sako A. Markevičius.

Arnas Markevičius

2. Svarbu ne kiek dirbi, o kaip ir ką.

„Jei darysite tai, kas jums patinka, tai, kame matote prasmę, iš esmės jausitės gerai. Nesinervinsite, kad dirbate keliomis valandomis daugiau ar mažiau. Faktas tas, kad žmonės, kurie darbe pasiekia išskirtinių rezultatų paprastai dirba tikrai daug. Štai čia svarbu save pažinoti ir laiku kokybiškai pailsėti. Nenualinti savęs. „Dažnai dirbu ir šešias dienas per savaitę, tačiau išmokau pailsėti, todėl pervargęs nesijaučiu. Kita vertus, reikia suprasti, kad yra būdų, kaip dirbti efektyviau ir to reikia mokytis. Iš patirties žinau, kad kartais 1,5 val. atidaus darbo, kuomet labai susikaupi, išjungi telefoną, visas socialines medijas, neleidi niekam tavęs trukdyti, užtenka įveikti svarbiausias visos dienos užduotis“, – pasakoja verslininkas.

3. Suplanuokite...laisvalaikį.

„Štai ir pats mėgstamiausias mano patarimas pačiam sau. Tai darau tam, kad viso mano laiko nepasigrobtų darbai. Pirmiausia suplanuoju, ką ir kada veiksiu su šeima ar draugais, o tada dėliojuosi darbus. Tie planai man tokie pat svarbūs ir nekeičiami, kaip dalykiniai susitikimai. Svarbu, kad į poilsį žiūrėtume taip pat rimtai kaip į darbą“, – pabrėžia lektorius.

Dar vienas pastebėjimas, galbūt poilsio planavimas iš esmės motyvuotų efektyviau dirbti ir padėtų atsirinkti tuos darbus, kurie iš tiesų svarbūs?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)