Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, taip pat dėl Vilniaus savivaldybės administracijos atsakingų asmenų galimo piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad kovo pabaigoje savivaldybės administracija sudarė sandorį su sostinėje užregistruota bendrove „Andrikus“, kuriai vadovauja Andrius Mickus, dėl dešimties vienetų plaučių dirbtinio ventiliavimo aparatų pirkimo už 278 tūkst. eurų. Kaip pranešama pasaulio žiniasklaidoje, kiniški aparatai kainuoja apie 10–11 tūkst. eurų, o labai kokybiški europietiški, pvz., šveicariški – apie 20 tūkst. eurų.

Perkamų aparatų kaina ir tiekėjo pasirinkimas FNTT sukėlė abejonių sandorio teisėtumu, nes įmonės veikla nėra susijusi su medicinos sritimi. Be to, pagal sudarytą sandorį Vilniaus savivaldybės administracija bendrovei sumokėjo 100 procentų avansą. Tačiau aparatai sutartyje numatytais terminais pirkėjui nepristatyti, rašoma FNTT pranešime žiniasklaidai.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija inicijavo sutarties nutraukimo vienašališkai procedūrą. FNTT duomenimis, bendrovė „Andrikus“ nuo šių metų sausio, be piniginių įplaukų iš jau minėto sandorio, taip pat gavo pajamų ir iš kitų valstybinių bei savivaldybių įstaigų už parduodamas medicinines prekes, tačiau visų gautų pajamų už prekes ir paslaugas galėjo tinkamai neįtraukti į apskaitą, jų visų nėra deklaravusi Valstybinei mokesčių inspekcijai. Šiemet bendrovė nemokėjo jokių mokesčių, neteikė PVM deklaracijų, nors yra PVM mokėtoja, nepateikė dalies pirkimų ir pardavimų registrų į VMI sistemą.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai kol kas niekam nepareikšti. Kur šiuo metu yra savivaldybės sumokėti 278 tūkst. eurų, FNTT pareigūnai neatskleidžia, tačiau jie Delfi patvirtino, kad „pinigai yra saugūs“.

Užpuolimas autostradoje

Pasak pareigūnų, įtariama, kad A. Mickus gegužės viduryje dalyvavo garsiajame užpuolime ir apiplėšime, įvykdytame autostradoje Klaipėda–Vilnius, netoli Babtų, Kauno r.

Nuo pajūrio prabangiu automobiliu „Jaguar“ Vilniaus link važiavęs 55 metų sostinės verslininkas buvo užpultas vidury dienos – į jo automobilį atsitrenkė automobilis „Škoda“, o iš priekio kelią užblokavo automobilis „VW Passat“. Iš automobilių išlipę keturi vyrai prisistatė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais, sumušė „Jaguar“ vairuotoją bei pagrobė mobiliojo ryšio telefoną, pinigus, asmens dokumentus, auksinį laikrodį, kuprinę su daiktais. Patirtus nuostolius apiplėštasis įvertino 17 tūkst. 260 eurų. Pasak liudininkų, vyrą bandyta pagrobti, tačiau jam pavyko pasipriešinti užpuolikams.

Plėšikams pasišalinus, stipriai sumuštas vyras, prieš kurį užpuolikai panaudojo ir šaunamąjį ginklą, sėdo į automobilį, pats parvyko į Vilnių ir pagalbos kreipėsi į ligoninę. Policijai gavus informaciją apie sužalotą žmogų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sužalojimo ir apiplėšimo.

Po kelių dienų policija ir prokuratūra pranešė, kad sulaikė du įtariamuosius. Vieną iš jų teismas leido suimti trims mėnesiams, kitam skirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra, įpareigota nešioti elektroninę apykoję. Abu – vilniečiai verslininkai, įmonių vadovai.

Apie kitus du užpuolimo dalyvius prokuratūra kol kas nepateikia jokių duomenų.

Neoficialiomis žiniomis, vienas iš sulaikytų įtariamųjų yra A. Mickus. Jam uždėta apykojė. Nei policija, nei prokuratūra nesutinka su švelniu teismo sprendimu ir jį ketina skųsti.

Antradienio pavakarę Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė galėjo pasakyti tik tiek, kad paskelbta dar dviejų įtariamųjų paieška. Kadangi vyksta intensyvi šių įtariamųjų paieška, duomenys apie juos kol kas neskelbiami.

Antradienį su A. Mickumi susisiekti telefonu nepavyko.

„Andrikus“ vadovas A. Mickus jau kurį laiką minimas pramogų žiniasklaidoje kaip dainininkės, grožio namų „Kristina“ vadovės Kristinos Ivanovos (Natalijos Bunkės sesers) draugas.