Prie Aplinkos ministerijos susirinkę piketuotojai atėjo ne vieni – pasiėmė ir, kaip jie sakė, savo pagalbininkus, medžioklinius šunis. „Juk šunys ir buvo prijaukinti padėti medžioklėje, o ne gulėti ant sofos“, – sakė jie.

Taip pat apsirengė specialiais medžiotojų rūbais, kai kurie mojavo ir savo medžioklės būrelio vėliavomis.

Paklausus, kodėl jie čia susirinko, vienas medžiotojų būrelis sakė, kad tikrai ne vien dėl to, kad yra prieš ar už ministrą (Kęstutį Mažeiką – aut. past.), ar, juo labiau, už medžioklę lankais, tiesiog nori, kad pagaliau būtų išgirsta jų pusė.

„Taip, lankas yra toks pat galingas kaip ir bet kuris ginklas ir aš nežinau, ar norėčiau juo medžioti, nes tokia medžioklė reikalauja daug laiko, o ne kiekvienas šiais laikais jo turi, – sakė vienas iš piketo dalyvių, – tačiau daug kam medžioklė yra tiesiog laisvalaikio praleidimas, o aš norėčiau pabrėžti, kad pirmiausia medžioklės produktas yra mėsa ir tai nėra mitingas prieš ar už lankus. Bet tiesiog kilus visam šiam skandalui mes per daug buvome pasyvūs“.

Šalia stovėjęs vyras pridūrė, kad visoje Lietuvoje medžiotojų yra apie 30 tūkstančių, o jeigu dar būtų priskaičiuoti jiems padedantys, miškininkai, ūkininkai ir kiti susiję asmenys, tuomet tai galėtų sudaryti ir apie 200 tūkst. Lietuvos gyventojų.

„Mus irgi turi toleruoti, nes esame tikrai nemaža visuomenės dalis, o dabar pažiūrėkite koks buvo puolimas žiniasklaidoje. Įsivaizduokite, jeigu taip užsipultų ir grasintų susidoroti su seksualinėmis ar tautinėmis mažumomis, apie žydus net nekalbėkime. Tai yra tiesiog baisu, ką teko mums patirti. Supraskite, kai kuriose giminėse medžioklė eina iš kartos į kartą, tiesiog dabar buvo tikrai neadekvati reakcija visuomenėje“, – tikino jis.

Piketuoti atėjęs medžiotojas paminėjo, kad klaidingą informaciją aktyviai skleidė „Baltijos vilkas“, įsijungė į, jo teigimu, puolimo akciją ir medžiotojų pašaipiai vadinami „ekotroliai“.

„Nebebus tokios gamtos, kokia buvo prieš tūkstančius metų, laukinių gyvūnų populiacija vis tiek reikės kažkokiais būdais reguliuoti. Nesame ir prieš vilkus, bet paskaitykite, kokią žalą jie daro ūkininkams, kanopiniai gyvūnai taip pat gali pakenkti. Visuomenė be medžiotojų irgi nebeišsivers, o čia tiesiog buvo sukelta komunikacijos krizė. Galbūt mes per ilgai buvome užsidarę ir tylėjome“, – teigė jis.

Paklausinėjus kitus susirinkusius medžiotojus, jie irgi tvirtino, kad nori kovoti už savo teises ir nebenori leisti viešai jų žeminti. „Visuomenė irgi turi žinoti, kad mes egzistuojame“, – sakė jie.

„Delfi“ primena, kad Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įsakymas dėl medžioklės taisyklių vis dar nėra atšauktas, jį pavesta suderinti iki gegužės 29 dienos.

Gegužės 8 dieną aplinkos ministras K. Mažeika savo pasirašytu įsakymu pakeitė kai kurias medžioklės taisykles, taip pat leido medžioti su lankais nuo 2022 metų. Šis punktas, sulaukus visuomenės kritikos ir pasipiktinimo, iš dokumento atskiru įsakymu buvo išbrauktas, o premjeras Saulius Skvernelis bei gamtosaugininkai ragino ministrą atšaukti visą „nevykusį“ gegužės 8 dieną pasirašytą dokumentą.

Gamtosaugininkai teigia, kad ministro įsakymu taip pat buvo leista tamsoje medžioti su šunimis invazinius žvėris, naudoti prožektorius medžiojant ne tik šernus, be kita ko, buvo ir praplėstas barsukų medžiojimo terminas, panaikintas draudimas įrengti viliojimo vietas 300 metrų zonoje aplink gamtinius draustinius ir kitas nuostatas.

Aplinkos ministras K. Mažeika anksčiau teigė stabdantis visą praėjusį gegužės 8 dieną pasirašytą įsakymą dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo, kol Medžioklės taryboje bus išdiskutuoti kiti dokumentu pakeisti punktai. Medžioklės konsultacinė taryba įsakyme likusių punktų, dėl kurių kilo diskusijų, rinkosi aptarti šį penktadienį.

Numatyta gegužės 8 dieną pasirašyto įsakymo derinimo pabaigos data – gegužės 29 diena.