„Rekomendacijos galioja ir privačioms įstaigoms. Virusas nepažįsta, ar tai yra įstaiga valstybinė, ar ji yra privati. (…) Darbdavys turėtų ieškoti būdų, kaip apsaugoti rizikos grupės asmenis. Jeigu nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu, tiems žmonėms teks ateiti į darbą, bet tada yra numatytos sąlygos, kurių reikėtų laikytis (atstumai tarp darbo vietų, asmens apsaugos priemonių naudojimas)“, – sakė A. Veryga.

Rekomenduojama matuoti temperatūrą, riboti kontaktus

Dokumente rekomenduojama sudaryti galimybę darbuotojams, priskiriamiems rizikos grupėms, dirbti nuotoliniu būdu, arba organizuoti jų darbą taip, kad būtų užtikrinamas kuo mažesnis kontaktas su kitais asmenimis. Rizikos grupės asmenims priskiriami vyresnio nei 60 m. amžiaus asmenys, taip pat žmonės sergantys lėtinėmis ligomis.

Rekomenduojama matuoti darbuotojų kūno temperatūrą tik atvykus į darbą. Darbuotojus, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsnio Celsijaus ir daugiau), rekomenduojama nedelsiant nušalinti nuo darbo.

Taip pat rekomenduojama nuolat stebėti situaciją ir nušalinti darbuotoją nuo darbo, jei darbe pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų arba kitų užkrečiamų ligų požymių – karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, vėminas, viduriavimas.

Ministrui atrodo visiškai adekvatu darbuotoją, pavyzdžiui, dėl slogos išsiųsti namo.

„Adekvatu. Kadangi COVID-19 simptomai deja yra nespecifiniai, tai šiaip (sloguojant) į darbą nereikėtų eiti. Anksčiau būtų buvę prasminga asmens saugos priemones naudoti. Dabartinėje situacijoje, kada vien pagal simptomus yra nerealu yra atskirti, kokia infekcija žmogui sukėlė slogą arba kosulį, tai geriau yra pasisaugoti“, – sakė A. Veryga.

Darbuotojui sužinojus apie jam nustatytą COVID-19 ligą arba administracijai, sužinojus apie darbuotojui nustatytą koronaviruso atvejį, rekomenduojama apie tai informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Su užsikrėtusiuoju kontaktavusiems asmenims taikoma 14 dienų izoliacija.

Nustatytos rekomendacijos darbo vietoms

Dokumente yra nustatytos rekomendacijos darbo vietoms. Tarp sėdinčiųjų turi būti ne mažesnis kaip metro atstumas arba darbo vietos turi būti atskirtos pertvaromis.

Jeigu nėra galimybės užtikrinti rekomenduojamo atstumo, siūloma darbo vietas įrengti posėdžių salėje, valgykloje, kitose iki tol nenaudojamose patalpose.

Rekomenduojama apriboti fizinį kontaktą tarp darbuotojų. Jei jis būtinas, nustatyti, kad jo trukmė būtų ne ilgesnė kaip 15 minučių. Taip pat rekomenduojama apriboti darbuotojų kontaktą su lankytojais.

Susirinkimus rekomenduojama organizuoti nuotoliniu būdu, o, jeigu tokios galimybės nėra, ir būtina susirinkti fiziškai, tada rekomenduojama dėvėti apsaugos priemones.

Rekomenduojama sudaryti sąlygas, kad darbuotojai laikytųsi griežtos rankų higienos, ir vėdinti patalpas ne rečiau kaip kartą per valandą plačiai atidarius langus. Dažnai liečiamus paviršius rekomenduojama valyti paviršiams skirtu valikliu kaip galima dažniau, bet ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)