Ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sausio mėnesį, kai dar nebuvo aišku, kad naujojo koronaviruso protrūkis taps pasauline pandemija, paskelbė, kad rinkimai vyks rugsėjo 19 dieną. Vėliau premjerė nekart sakė, kad neplanuoja atidėti rinkimų.

Naujajai Zelandijai ruošiantis netrukus atšaukti septynias savaites galiojusį karantiną, Rinkimų komisija pranešė surengusi diskusijas su sveikatos apsaugos pareigūnais, kaip saugiai organizuoti balsavimą.

„Šių metų rinkimai dėl [koronaviruso infekcijos] COVID-19 bus kitokie, todėl bus imtasi virtinės priemonių žmonių saugumui užtikrinti“, – nurodė komisija.

Vyriausioji rinkimų pareigūnė Alicia Wright sakė, kad tarp šių priemonių bus eilių valdymas, fizinio atstumo užtikrinimas, rinkimų apylinkėse dirbsiančių žmonių aprūpinimas asmeninėmis apsaugos priemonėmis. Be to, prie visų balsadėžių turės būti dezinfekantų.

Rinkėjai, ypač senjorai ar asmenys, turintys sveikatos problemų, bus skatinami atiduoti balsą iš anksto arba pasinaudoti galimybe balsuoti paštu.

Pristatytose gairėse nekalbama apie kitą su rinkimais susijusią veiklą, pavyzdžiui, partijų agitacinius mitingus ir rinkėjų lankymą. Tikėtina, kad ši veikla taip pat bus smarkiai paveikta.

J. Ardern sakė tik „probėgšmiais“ pagalvojanti apie rinkimus, nes visą dėmesį skiria kovai su COVID-19 krize.

„Atrodo, kad iki rinkimų – dar visa amžinybė“, – sakė ji žurnalistams antradienį.

„Turbūt suprantate, kad pasaulinės pandemijos metu tai nėra tas dalykas, į kurį esu sutelkusi savo dėmesį“, – pridūrė ji.

Viešosios nuomonės apklausos, atliktos dar prieš tai, kai pandemija pasiekė Naująją Zelandiją, rodė, kad J. Ardern centro kairioji Darbo partija šiek tiek atsilieka nuo konservatyvios Nacionalinės partijos, tačiau su koalicijos partnerių pagalba turėtų iškovoti pergalę nedideliu skirtumu.

Šaliai susidūrus su koronaviruso protrūkiu, 39 metų premjerė sulaukė tarptautinių pagyrimų už ryžtingą atsaką į krizę. Naujojoje Zelandijoje, turinčioje 5 mln. gyventojų, nuo COVID-19 mirė tik 21 žmogus.

Karantino laikotarpiu šalyje oficialiai neskelbta jokių viešosios nuomonės tyrimų rezultatų, tačiau praėjusį mėnesį nutekinti sociologinių tyrimų bendrovės UMR atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad parama J. Ardern partijai išaugo iki 55 proc., o Nacionalinę partiją palaiko 29 proc. rinkėjų.

Remiantis šio tyrimo rezultatais, premjerės darbu patenkinti 65 proc. šalies gyventojų.

Rugsėjo 19 dieną kartu su rinkimais šalyje vyks du referendumai – dėl kanapių legalizavimo ir eutanazijos įteisinimo.