Komisija savo rekomendacijas ketina pateikti trečiadienį. Taip pat bus pristatyti pasiūlymai, kaip, nepaisant pandemijos, atnaujinti turizmą Europoje.

Koordinuoti veiksmai atidarant sienas yra svarbūs ekonominiam ES valstybių atsigavimui, teigia Komisija. Šį procesą užtęsti ilgiau nei būtina, reikštų „labai apsunkinti ne tik vidaus rinkos funkcionavimą, bet ir milijonų ES piliečių, iš kurių atimama laisvo judėjimo galimybė, gyvenimą“. Kalbėdamas apie ES išorės sienas, Briuselis neseniai rekomendavo įvažiavimo ribojimus pratęsti iki mažiausiai birželio vidurio.

Vis dėlto pernelyg greitas ir nekoordinuotas sienų atvėrimas nesiimant būtinų lydinčių priemonių gali lemti „staigų užsikrėtimų skaičiau padidėjimą“, pabrėžia Komisija. Todėl svarbus „rūpestingai suderintas elgesys“: kontrolės pradžioje turėtų būti sušvelnintos tarp šalių, kur Covid-19 padėtis gerėja panašiai.

Sąlyga yra ir būtinos saugumo priemonės visos kelionės metu, pavyzdžiui, distancijos laikymasis. „Labai svarbu“ turėti pakankamai testų ir kad šalių žinybos bendradarbiautų atsekant susirgusiųjų kontaktus, teigiama projekte.