„Patvirtintų šios infekcijos atvejų skaičius dabar priartėjo prie 100 tūkstančių“, – pranešė sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras, kalbėdamas per televiziją.

„Per pastarąją parą netekome 63 mūsų tėvynainių, iki šios dienos mirusiųjų nuo COVID-19 infekcijos yra 6 340“, – pridūrė jis.

Pasak K. Jahanpouro, per parą tyrimais patvirtinti dar 1 323 užsikrėtimo atvejai, iš viso jų yra 99 970.

Du trečdaliai naujų atvejų yra „ambulatoriniai pacientai“ arba infekuotųjų šeimos nariai, nurodė ministerijos atstovas.

Šeštadienį per parą užregistruotų naujų koronaviruso atvejų skaičius Irane buvo mažiausias nuo kovo 10 dienos, tačiau pastarosiomis dienomis vėl išaugo.

Pasak K. Jahanpouro, nuo vasario vidurio, kai Iranas pranešė apie pirmuosius COVID-19 infekcijos atvejus, iš ligoninių jau išrašyti 80 475 žmonės, tačiau 2 685 pacientai yra kritinės būklės.

Tačiau ekspertai ir pareigūnai užsienyje ir net pačiame Irane abejoja valdžios skelbiamos oficialios statistikos tikslumu.

Iranas pirmadienį atvėrė mečetes tose šalies dalyse, kuriose laikoma, kad pavojus užsikrėsti koronavirusu yra mažas. Nuo balandžio 11 dienos palaipsniui leidžiama atsidarinėti ir verslui.

Šiitiškoje respublikoje pradėta naudoti spalvų kodų – baltos, geltonos ir raudonos – sistema, žymint skirtingus koronaviruso grėsmės lygius atskiruose rajonuose. Balta spalva žymi mažą, geltona – vidutinį, o raudona – aukštą grėsmės lygį.

Teherano municipalitetui priklausantis centro laikraštis „Hamshahri“ pranešė, kad daugiausia baltųjų zonų yra tokiose pietinėse provincijose kaip Sistanas ir Beludžistanas, Hormozganas, Farsas ir Bušehras.

Kitose provincijoje vis dar dominuoja geltona spalva, o Komas, tapęs Irano koronaviruso židiniu, pažymėtas raudona spalva ir jame pastebima naujų koronaviruso atvejų „daugėjimo tendencija“.

Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai perspėja, kad „baltoji“ zona dar nereiškia, kad joje „padėtis yra normali“, nes sąlygos gali pasikeisti bet kuriuo metu.