Visus priekaištus teko atremti socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui, jis Seimui ir pateikė visą socialinį paketą.

Daugiausiai klausimų kilo dėl vienkartinės 200 eurų išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams. Anot ministro, ši išmoka skirta tikslinei grupei – neįgaliesiems ir senjorams.

„Išmokėjimo terminas – rugpjūčio mėnesį. Tai susijęs su „Sodros“ galimybėmis, tam turi būti sukurta programinė įranga, šalia kitų įsipareigojimų, kuriuos dabar ji turi“, – aiškino ministras.

Kaltino pasiruošimu rinkimams

Konservatorė Gintarė Skaistė ministro tiesiai šviesiai klausė, kodėl vienkartinės išmokos gali būti išmokamos tik rugpjūčio mėnesį.

„Dėl vienkartinių išmokų, man atrodo labai svarbu, koks yra tikslas išmokos? Ar čia ekonomikos skatinimas, ar tai, visgi, yra pensijų padidinamas tiems, kuriems labiausiai reikia. Jei tai ekonomikos gerinimas, tai reikia ją išmokėti skubiai. Ne rugpjūčio mėnesį, nes tai panašu į rinkimų strategiją“, – klausė konservatorė.

L. Kukuraitis atsakydamas tikino, kad vienkartinės išmokos tikslai yra du.

„Tai yra ir tai, ir tai. Jei manęs klaustumėte, kam reikia skirti ekonomikos skatinimo lėšas – sakyčiau, kad pažeidžiamoms grupėms. (…) Ir siekiame spręsti skurdo problematiką, ji niekur nedingsta ekonomikos smukimo laikotarpiu, ir reikia skatinti vartojimą. O dėl skubos, aš pats esu užklausęs „Sodros“, ar yra įmanoma birželio mėnesį išmokėti išmokas ir gavau atsakymą, kad ne, negalima“, – sakė ministras.

„Sudėjus visas įmanomas galimybes, rugpjūtis yra greičiausiai, kada galima išmokėti“, – aiškino jis.

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovė Monika Navickienė pabrėžė, kad atsakymai jos tikrai neįtikina.

„Manęs taip pat neįtikino jūsų paaiškinimai. Manau, kad politinė valia jūsų kaip ministro būtų ieškoti galimybių, kaip išmokėti kuo greičiau. (…) Jūsų rankose yra valstybės pinigai ir reputacijos tam tikri klausimai, ar jie nebus panaudoti vienos partijos rinkimų akcijai, kurios pasiūlytas ministras jūs esate. Išsklaidyti tokias abejones ir padaryti viską, kad tie pinigai būtų išmokėti kuo greičiau, yra jūsų atsakomybė“, – į ministrą kreipėsi parlamentarė M. Navickienė.

L. Kukuraitis Seimo salėje teigė, kad taip beveik milijonas rinkėjų yra sumenkinami.

„Manau, kad sieti šią išmoką su rinkimais yra nuvertinimas beveik milijono žmonių apsispręsti sąmoningai ir laisvai. Mes sumenkiname žmogų, kad už 200 eurų galime nupirkti balsą, todėl atsiriboju nuo šios diskusijos“, – teigė ministras L. Kukuraitis.

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius stebėjosi, kad Vyriausybė remiasi netinkamais argumentais.

„Ekonomikos sunkmečio laikotarpiu visos išmokos turi žmones pasiekti kuo greičiau. Vokietija kai kurias išmokas padarė per dvi dienas. Ir kitas dalykas – nesakykite, kad IT technologijos neleidžia greitai atlikti šitų operacijų. Jau net jie patys nesupranta, kodėl tokie argumentai pasirinkti“, – pastabą ministrui pateikė politikas A. Butkevičius.

Linas Kukuraitis

L. Kukuraitis prašė tų IT specialistų jam pačiam paskambinti, tikino, kad tokios informacijos jis pats neturi.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė tikino, kad tai „rinkėjų papirkinėjimas“.

„Manau, kad tai yra balsų pirkimas viduryje baltos dienos. Jei tai kartosis, kuo arčiau rinkimų, tuo dažniau jos gali pasikartoti? Jei mes norime mažinti skurdą – didinkime pensijas, nebarstykime jiems pinigėlių“, – Vyriausybės pasiūlymą įvertino politikė A. Armonaitė.

Savo poziciją išsakė ir socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Jis sakė niekaip nesuprantantis, kodėl jis pats turi gauti 200 eurų vienkartinę išmoką.

„Mes skirstome ne kažkokias mistines lėšas, tai mokesčių mokėtojų pinigai. Kodėl jūs man kaip pensininkui duodate, jei aš nenukentėjau nuo krizės? Aš gaunu neblogą atlyginimą, aš gaunu gana neblogą pensiją. O dabar man Seimas duoda dar 200 eurų, nes nukentėjai. (...) Bet kuo šita paskata liečia mane ir kitas pensijinio amžiaus kolegas? Todėl aš nusišalinu nuo šito balsavimo“, – sakė socialdemokratas. Ir ragina kitus kolegas daryti tą patį.

Pasiektų beveik milijoną gyventojų

Kaip rašo BNS, jei Seimas priims Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymą, išmoką gaus 910 tūkst. tūkst. gyventojų: senatvės pensininkai, netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko, socialinės ir dar kelių šalpos pensijų, taip pat kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjai.

Kelių socialinių išmokų gavėjai galės gauti tik vieną subsidiją. Jokių prašymų ją gauti nereikės rašyti.

Vienkartines išmokas Vyriausybė siūlo išmokėti rugpjūtį: pirmiausia pinigus gautų pensijų ir socialinių išmokų gavėjai, kuriems jos būtų paskirtos iki birželio, o jeigu vėliau, 200 eurų jie gautų su pirma išmoka.

Seimas įstatymą turėtų priimti ketvirtadienį.

Opozicijos pasiūlymai

Kaip jau rašė Delfi, Seimo nariai Mykolas Majauskas, Rasa Budbergytė, Algirdas Butkevičius ir Simonas Gentvilas siūlė šiuos pinigus išmokėti lygiomis dalimis per 4 mėnesius, pradedant nuo birželio.

Alternatyviai, Dovilė Šakalienė, R. Budbergytė ir Liudas Jonaitis siūlė visą 200 eurų išmoką paskirti birželį.

M. Majauskas dar pasiūlė išmoką vadinti rinkimine, o ne vienkartine.

Tuo metu Gintarė Skaistė, Jurgis Razma ir Monika Navickienė siūlė išmoką vadinti „ekonomikos skatinimo“ ir išmokėti ją birželį.