Kasmet vis daugiau lietuvių susigundo tapti gaminančiais elektros vartotojais, tam „pasikinkydami“ saulę bei išnaudodami savo namų stogą. Nemokamai pasiimti už 150 milijonų kilometrų degančios žvaigždės energiją ir ja „pamaitinti“ įvairius elektros technikos prietaisus ar net šilumą užtikrinantį šilumos siurblį – viliojanti perspektyva.

Paramą gavusieji neskuba priimti sprendimų

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, šiais metais 5569 žmonės išreiškė norą tapti gaminančiais vartotojais ir įsirengti saulės elektrinę. Įvertinus didelį gyventojų susidomėjimą saulės elektrinėmis, Energetikos ministerija kartu su Aplinkos projektų valdymo agentūra rengiasi naujam paraiškų teikimo etapui, pirmasis numatytas jau gegužės mėnesį išsimokėtinoms elektrinėms.

Jauna vilniečių šeima, nuosavą namą pasistačiusi prieš ketverius metus, pasakoja, kad jiems svarbu ateityje sutaupyti ir prisidėti prie žaliosios energetikos, tačiau jie bijo, kad dabar – ne pats geriausias metas investicijoms.

„Išgirdę, kad galime sutaupyti bemaž 30 proc. ir gauti paramą, suskubome pateikti paraišką. Planavome, kad kai jau ją gausime, tada ir galvosime, kas ir kaip. Dabar, kai jau reikia imtis realių veiksmų, iškilo ne vienas labai svarbus klausimas. Taip pat – vis pagalvojame, o gal laukti kitų metų? Gal šalyje stabilizuosis ekonominė situacija, kuri išsibalansavo dėl karantino, ir bus skiriamos dar didesnės paramos?“ – svarsto Mindaugas ir Kristina.

Sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas Karolis Dargis atsako į visus šiai šeimai kilusius klausimus ir pataria, nuo ko pradėti, kad jų gauta parama būtų realizuota, ir jau šią vasarą jie pradėtų kaupti bei naudoti saulės energiją savo namų ūkio poreikiams patenkinti.

Kokios galios ir ploto elektrinė tinkamiausia mano namui?

Anot specialisto, pirmiausia reikia įvertinti savo namo elektros energijos suvartojimą. „Pakanka pasižiūrėti metinę elektros suvartojimo ataskaitą, kurią, jei naudojatės „Ignitis“ savitarna, rasite savo paskyroje. Pavyzdžiui, jei šeima per metus sunaudoja apie 6 tūkst. kilovatvalandžių (kWh), paprastai jų saulės elektrinės galia bus apie 6 kilovatų (kW). Po to patariu kreiptis į specialistus, kurie ir įvertins konkretaus namo situaciją“, – sako „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas.

Šiuo metu dažniausiai įrengiamos yra vidutinio dydžio, 5 kW galios saulės elektrinės, kurios per metus pagamina apie 5 tūkst. kWh elektros energijos, o per mėnesį vidutiniškai susidaro po 415 kWh.

Specialistas rekomenduoja pasinaudoti „Ignitis“ saulės skaičiuokle, kurią galima rasti čia.

„Tai virtualus įrankis Vilniaus mieste esantiems namams, kuris padės preliminariai įvertinti, kokia saulės elektrinė yra tinkama konkrečiam būstui ir bus galima paskaičiuoti jos teikiamas naudas. Įvertinsime jūsų poreikius ir pasiūlysime juos labiausiai atitinkančią saulės elektrinę. Taip pat, jei mus pasirinksite rangovu, nesvarbu – gyvenate Vilniuje, ar bet kuriame kitame Lietuvos kampelyje, pasirūpinsime viskuo: reikalinga dokumentacija saulės elektrinės įrengimui, atliksime visus įrengimo darbus, pasirūpinsime jūsų elektrinės pajungimu bei užtikrinsime jos garantiją.“

K. Dargis pabrėžia, kad pirminei konsultacijai net nebūtinas gyvas kontaktas, užtenka nuotraukų ir minimalios informacijos: koks namo plotas, kuria kryptimi pastatas pasisukęs, kokie šeimos metiniai suvartojimai, kad „Ignitis“ klientui galėtų pateikti pasiūlymą.

Kaip išsirinkti patikimą rangovą?

K. Dargio teigimu, renkantis rangovą, svarbu įsitikinti, ar jis turi visus reikiamus atestatus darbams atlikti, kitu atveju – jums gali būti neišmokėta parama. „Reikėtų labai atidžiai rinktis rangovą, mat paramos reikalavimuose nustatyta, kad saulės elektrinės įrengimo darbus vykdanti įmonė privalo būti atestuota šioje rinkoje, kitu atveju – pasirinkus neatestuotą rangovą, pasirašius su juo sutartį ir paaiškėjus, kad jis neatitinka reikalavimų, kompensacija saulės elektrinei įsigyti nebus suteikta“, – teigia specialistas.

Saulės elektrinių specialistas sako, kad palankiausia rinktis rangovą, kuris galės užtikrinti, kad darbai bus atlikti profesionaliai ir tinkamai. Taip pat – tą, kuris galės užtikrinti, kad garantiniu laikotarpiu tikrai įvykdys visus įsipareigojimus. Apie tai dažnai nusako įmonės veiklos laikotarpis ir patirtis tokių darbų srityje, finansinis stabilumas, žinomumas.

„Skirkite laiko to rangovo klientų apklausai: ar jie patenkinti įrengimu, kaip veikia pati elektrinė. Konkrečiai išsiaiškinkite kam ir kokios teikiamos garantijos“, – pataria pašnekovas.

Pasiteiravus, kokias garantijas saulės elektrinėms teikia sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis“, K. Dargis vardija: saulės moduliams – dešimt metų, įtampos keitikliui – penkeri metai (su galimybe garantiją prasitęsti), montavimo darbams – penkeri metai (paslėptiems darbams – dešimt metų).

„Tai gana standartinės garantijos, o klientai gali būti visiškai ramūs“, – patikina specialistas.

Per kiek laiko man atsipirks elektrinės investicija?

Greičiausiai šiomis dienomis saulės elektrinės atsiperka tiems, kas gauna paramą. Jie to gali tikėtis maždaug per 6–7 metus.

Pasak K. Dargio, klausimas, per kiek laiko atsipirks investicija į saulės elektrinę – bene populiariausias. Visgi, pasak specialisto, tai priklauso nuo daugelio veiksnių: konkrečios namo situacijos, klimato sąlygų, paramos.

„Mūsų statistika rodo, kad saulės elektrinė, kuri buvo įrengta su parama, turėtų atsipirkti per 6–7 metus, o tai nėra ilgas laikotarpis. Tie, kurie įsirengia efektyviai ir labai kokybiškai – to sulauks greičiau. Be paramos, tas skaičius didėja iki 9–10 metų“, – sako pašnekovas.

Gal verta laukti, kol saulės elektrinės atpigs?

Vilniečių šeima, kurią kalbinome, sako nėra tikra, ar visgi verta šiais metais pasinaudoti parama, nes, galbūt, ji ateityje didės, o tai dar labiau sutrumpins atsiperkamumo laikotarpį.

K. Dargis svarsto, kad abejojantys dėl saulės elektrinės įsirengimo šiais metais, gali tiesiog nebepatekti į paramos „traukinį“, nes visuomenėje išties didžiulis susidomėjimas: „Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, parama turėtų būti teikiama iki 2023 metų. Visgi, pernai liepos mėnesį buvo paskelbta, kad bendrai saulės elektrinių paramai bus skirta parama už 16 mln. eurų. Na, o šiais metais vien per sausio mėnesį buvo išdalinta paramos už 15,4 mln., o pernai – 4,5 mln. Faktas tas, kad numatyta suma jau yra viršijama. Taip pat neaišku, kokios ateities perspektyvoje bus sąlygos, paramos dydžiai. Mano nuomone, gavusiems paramą, verta ja pasinaudoti jau šiais metais“.