Švelninant karantiną, būsto rinka po truputį atsigauna

D. Dargis sako, kad Lietuvos būsto rinka vadovaujasi lūkesčiais, o karantinas itin stipriai paveikė žmonių emocijas.

„Per dešimtmetį yra buvę taip, kad augant žmonių pajamoms, sandoriai krito. Žmonės stipriai reaguoja į pranešimus žiniasklaidoje, analitikų nuomonę, todėl rinka yra banguojanti. Pavyzdžiui, praeitų metų staigus šuolis man vis dar sunkiai paaiškinamas, kodėl taip staiga prireikė tiek daug būsto Vilniuje“, – svarsto verslininkas.

Jis taip pat pažymi, kad karantinas Lietuvoje daug stipriau paveikė žmonių lūkesčius nei kad Latvijoje ir Estijoje, kur tiek verslų, tiek fizinių asmenų lūkesčiai esą šiek tiek yra geresni.

Visgi D. Dargis teigia, kad švelninant karantiną, keičiasi ir žmonių lūkesčiai, o rinka po truputį atsigauna: jau vyksta susitikimai, daugėja skambučių, kitą savaitę planuojami nauji sandoriai.

„Išdžiuvo ir sandorių upė, nes žmonės – neapibrėžtume ir baimėje dėl ilgalaikių įsipareigojimų ar labai didelių sprendimų į ateitį. Kadangi šiuo metu karantinas lengvinamas, susirgimų skaičius mažėja, visa tai žmonių lūkesčius pakelia. Po kiekvieno gero skaičiaus jaučiamas atsigavimas – bus daugiau skambučių, žmonės kalba apie sandorius, ir jau planuojame kitą savaitę vykdyti naujus sandorius“, – tikina „Eika“ vadovas.

Balandį nepasirašė nė vienos sutarties, sandorius atidėjo

D. Dargis „Delfi“ pasakoja, kad baimės ir lūkesčiai žmones pristabdė, – per balandį NT bendrovė nepasirašė jokių naujų sutarčių, tik įformino anksčiau sudarytas sutartis.

„Praktiškai visi anksčiau sutarti pardavimai įvyko, o šiuo metu rašome daug notarinių sutarčių. Tai vyksta gan sklandžiai, tačiau naujų susitarimų per balandžio mėnesį nebuvo“, – pažymi pašnekovas.

Domas Dargis

Verslininkas priduria, kad tik keletas žmonių visai nutraukė sutartis. Dažniau gyventojai esą atideda sandorius mėnesiui ar dviem.

„Kadangi renkame nemažus avansus – 10 arba 15 proc., – žmonėms būtų labai skausminga nutraukti sutartis. Tačiau jeigu yra problemų su mokumu – bankai nenori suteikti kredito, mes sutariame sandorį šiek tiek atidėti – galbūt karantinui pasibaigus, klientai atgaus pajamas ar bankai palankiau į juos žiūrės“, – aiškina jis.

Nauji projektai stoja

„Eika“ vadovas pažymi, kad šiuo metu nauji NT projektai stoja, ir bendrovė juos atideda keliems mėnesiams. Anot jo, tai neturi itin didelės įtakos įmonės veiklai. Tačiau jeigu projektai bus nukelti kitiems metams, tuomet iššūkis esą bus didesnis.

„Turėjome pradėti kelis projektus balandį ir gegužę, bet perkėlėme juos į rugsėjį, spalį. Nenorime, kad būtų per didelis butų sandėlis, siekiame aktyviai reaguoti į rinką. Turime statybos leidimus – bet kada esame pasiruošę startuoti“, – tikina jis.

Pašnekovas įvardija kelis veiksnius, kurie paskatino atidėti naujus NT projektus.

„Siekiame išparduoti esamą portfelį, kad būtų likę keliasdešimt butų, tada pradėti investuoti. Kitas dalykas – stebime, kaip bankai finansuoja klientus, kaip jie finansuos mūsų projektus. Todėl vedame diskusijas: sutarėme dėl projektų, kuriuos esame pradėję, finansavimo, jie toliau tęsiasi.

O dėl naujų – atsargiai kalbamės dėl sąlygų. Tai priklausys nuo bankų finansavimo butų pirkėjams ir nuo to, kiek absoliučiai sandorių vyks rinkoje“, – aiškina D. Dargis.

"Eika" namai Pilaitėje

Kai kurio būsto kainos nepasivijo 2008 m. lygio

„Eika“ vadovas tikina, kad NT kainos šiuo metu yra neliečiamos, mat bendrovė, kaip aiškina, neturi daug butų.

„Galbūt todėl mums nėra tokio didelio finansinio poreikio kuo greičiau parduoti tuos butus, nes turime galimybę šiek tiek išlaukti savo klientų, o naujų butų greit pastatyti taip pat negalėsime. Turime dabar šiokį tokį pastatytų butų portfelį ir neturim poreikio kuo greičiau jų parduoti. Mums svarbu sutarti dėl kainų, kurios yra mums tinkamos“, – sako jis.

Pasiteiravus, ar butų kainos bus kitokios nei iki karantino, D. Dargis pažymi, kad nefunkcionalių butų kainos galimai bus peržiūrėtos.

„Manau, kad atskirų butų, kurie turi nepalankius parametrus, tarkim, išplanuoti į Šiaurę ar įrengtos per žemos lubos, kainos galbūt ir bus peržiūrimos. Mes stengiamės visus butus išplanuoti funkcionaliai, tai kol kas apie tai nekalbame“, – teigia „Eika“ vadovas.

Anot jo, jei karantino ir koronaviruso įtaka ekonomikai bus plati, tarkim, nedarbas ilgam išliks aukštas, natūraliai per makroekonominius parametrus tai esą paveiks ir būsto rinką. D. Dargis pažymi, kad reikia efektyviai investuoti į ekonomiką, o valstybė esą tai gali padaryti, mat šiuo metu turi daug laisvų pinigų.

„Valstybė šioje vietoje veikia aktyviai – pasiskolino dar 2 mlrd. eurų – turi itin didelius finansinius resursus gelbėti ekonomiką. Jeigu jie pajėgs greitai įdarbinti pinigus, žmonės nepraras darbų, įmonės nebankrutuos ir neužsidarys, tai, manau, kad tas efektas kainoms bus labai trumpalaikis“, – svarsto pašnekovas.

Komentuodamas, kiek laiko prireiks atsigauti būsto rinkai, D. Dargis skaičiuoja mėnesius, bet ne metus. Be to, jis atkreipia dėmesį, kad kai kurie būsto segmentai vis dar nepasivijo 2008 m. kainų lygio.

2008 m. krizės atsigavimas buvo labai didelis. Šiandien drįsčiau pasakyti, kad tam tikro segmento būsto kainos yra vis dar žemesnės nei 2008 m. Todėl mes dar nesame pilnai atsigavę po šios krizės – tam tikrų segmentų būsto kainos vis dar nepasivijo 2008 m. kainų“, – pastebi D. Dargis.

Pasinaudojo paskolų atostogomis, bet nuomos kompensavimo nesitiki

Be to, „Eika“ pasinaudojo pagalbos priemone atidėti paskolas. Anot D. Dargio, bendrovė sutarė dėl paskolų grąžinimo atidėjimo su trim bankais.

„Turime viešbutį, kuris šiuo metu pristabdė savo veiklą, kelis prekybos centrus, studentų bendrabutį, kur daugiausiai gyvena studentų iš užsienio. Visi jie buvo labai stipriai paveikti karantino, todėl mums teko šiek tiek paprašyti pagalbos“, – sako jis.

D. Dargis priduria, kad tikėjosi sulaukti ir kitos paramos priemonės – nuomos kompensavimo, tačiau neatitiko reikalavimų.

„Tikėjomės, kad bus galima žiūrėti dėl nuomos kompensavimo, bet mes viršijom maksimalias įmonės ribas, mūsų grupė – per didelė, todėl nepretenduosime į nuomos kompensavimą. Tačiau mažesnėms įmonėms, manau, kad tai labai padės“, – teigia jis.

„Eika“ vadovas sako, kad karantinas didžiausią įtaką turėjo bendrovės plėtojamam viešbučiui.

„Iškart žmonės turėjo išeiti į prastovas, veikla sustojo ir absoliučiai jokių pajamų negauname. Kai per savaitę nuo keliasdešimt tūkstančių iki nulio sumažėjo pajamos, tai įtaka buvo itin stipri ir žymi. Prekybos centruose pokyčiai buvo laikini – buvo nestabilu, bet dabar jie atnaujino veiklą. Tikimės, kad išvažiuosim“, – viliasi pašnekovas ir priduria, kad būsto rinka taip pat rodo daug atsigavimo ženklų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (455)