Riaušės sostinės Miguelio Castro Castro kalėjime kilo pirmadienį. Iki vakaro pareigūnams pavyko numalšinti neramumus. Iš pradžių buvo pranešta, kad per riaušes žuvo trys kaliniai, tačiau vėliau patikslinta, kad aukų iš viso yra devynios.

Per neramumus taip pat buvo sužeisti 60 kalėjimo prižiūrėtojų, penki policininkai ir du nuteistieji, informavo Nacionalinis penitencinės sistemos institutas (INPE).

Praėjusį savaitgalį Limos kalėjime nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirus dviem kaliniams, bendras nuo šios ligos perpildytose šalies įkalinimo įstaigose mirusių nuteistųjų skaičius padidėjo iki 15. Koronavirusas nustatytas daugiau kaip 600 kalinių.

Pastaruoju metu Peru kalėjimuose įvyko virtinė incidentų, išprovokuotų augančios kalinių baimės užsikrėsti koronavirusu.

Antradienį į šiaurę nuo sostinės Limos esančiame didžiausiame Peru kalėjime nuteistieji surengė dviejų valandų trukmės protesto akciją, reikalaudami apsaugoti juos nuo COVID-19.

„Mes mirštame. Neleskite mums užsikrėsti ir mirti. Mums reikia vaistų“, – buvo parašyta kalinių plakatuose.

Protesto akcija baigėsi, kai kalėjimo viršininkas su nuteistaisiais pasirašė susitarimą dėl kalinių sveikatos priežiūros, naujienų agentūrai AFP pranešė kalėjimų sistemos atstovas.

Prie kalėjimo atėjusi vieno iš nuteistųjų giminaitė ragino anksčiau laiko paleisti kalinius į laisvę.

„Jie pasmerkti čia atlikti laisvės atėmimo bausmę, o ne numirti. Prašau, pasigailėkite jų“, – sakė Vilmos vardu prisistačiusi moteris.

Šiame kalėjime, turinčiame 2 500 vietų, šiuo metu laikoma daugiau kaip 10 tūkst. nuteistųjų.

Šautinės žaizdos


Daugelis riaušių sostinės Miguelio Castro Castro kalėjime aukų buvo nušautos, kai padėti sargybiniams malšinti neramumų atvyko policija. Pasak pareigūnų, riaušininkų tikslas buvo surengti masinį pabėgimą iš kalėjimo.

Policija informavo, kad aukų palaikai buvo nuvežti į centrinę miesto lavoninę autopsijai.

Riaušės įsiplieskė, kai šiame kalėjime sekmadienį mirė du koronavirusu užsikrėtę nuteistieji, sakė INPE vadovas Gersonas Villaras.

Peru prezidentas Martinas Vizcarra anksčiau paskelbė, kad suteiks malonę 3 tūkst. kalinių, kuriems kyla didesnė grėsmė susirgti sunkia COVID-19 forma. Pasak G. Villaro, riaušininkai reikalavo, kad jiems taip pat būtų pritaikyta amnestija.

Nuteistieji padegė savo čiužinius ir iškėlė plakatus, reikalaudami paleisti juos į laisvę, kad neužsikrėstų koronavirusu.

Nežinios slegiami kalinių artimieji antradienį susirinko prie kalėjimo, tikėdamiesi sulaukti kokios nors informacijos apie jiems brangius žmones.

„Ten žuvo ar buvo sužeista daug kalinių, kurie taip pat mirs, nes niekas jais nepasirūpins“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jazmin Delgado.

Jokio pakantumo


INPE nurodė, kad valdžia toliau netoleruos jokių drausmės pažeidimų, ir paragino kalinius „išlaikyti taikų sambūvį, ypač nepaprastosios padėties metu“.

„Kalėjimų sveikatos priežiūros sistemos problema nenauja, tačiau koronaviruso pandemija ją dar pagilino“, – sakė G. Villaras.

Miguelio Castro Castro kalėjime yra 1 140 vietų, tačiau čia laikoma 5 500 kalinių.

Dar vienos riaušės pirmadienį kilo Huankajaus miesto, esančio už maždaug 200 km į pietryčius nuo Limos, kalėjime, kai nuo COVID-19 čia taip pat mirė du nuteistieji.

Anksčiau balandį du kaliniai žuvo per neramumus Čiklajo miesto kalėjime, išprovokuotus nerimo dėl epidemijos.

Šios Pietų Amerikos šalies 68-iose įkalinimo įstaigose bausmę atlieka daugiau kaip 97 tūkst. nuteistųjų – maždaug 50 tūkst. daugiau nei yra numatyta vietų, nurodė INPE.

Peru koronaviruso infekcija buvo nustatyta 169 kalėjimo prižiūrėtojams, iš kurių septyni mirė.